11/2/08

ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Η πορεία μας ανάμεσα στις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου ακολουθεί αναγκαστικά το αδυσώπητο βέλος της φθοράς. Το καθολικό, χαοτικό τέλος είναι αναπότρεπτο, όμως η δράση δημιουργεί απόθεμα τάξης στον δικό μας κόσμο και έτσι επιβραδύνει την αρνητική εξέλιξη.
Η πορεία μας χρειάζεται συνεχώς οριοθέτηση και η δράση μας καθοδήγηση ενάντια στη φθορά.

Οι πρωτο-ινδοευρωπαίοι ατένιζαν το σημείο του ορίζοντα που ανατέλει ο Ήλιος για να επιβεβαιώσουν τη θέση και την πορεία τους. Στρέφονταν προς την ανατολή για να... προσανατολιστούν. Από τις βασικές κατευθύνσεις του ορίζοντα, επέλεγαν έπειτα στα δεξιά τους το νότο, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί σε σχέση με τον εχθρικό, παγωμένο βορρά στα αριστερά τους. Με το δεξί χέρι τεντωμένο έδειχναν προς τα δεξιά, προς έναν καλύτερο κόσμο. Άλλωστε, το δεξί χέρι είναι πιό... επιδέξιο (καλύτερο) από το αριστερό σε όλες τις λειτουργίες.


Έτσι συναντάμε έναν πρότυπο δυισμό. Η διαφορά στις πρωτο-ινδοευρωπαϊκές λέξεις για το δεξιά και το αριστερά εκφράζει τη βασική αντίθεση ανάμεσα στις έννοιες ισχυρός, ευνοϊκός και ασθενικός, δυσμενής. Η ίδια αντίθεση συναντάται επίσης σε όλες τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες ανάμεσα στο ευθύ (άρα ορθό) και αυτό που είναι λυγισμένο (άρα διεστραμμένο).
Η πατριαρχική κοινωνία των πρωτο-ινδοευρωπαίων αντιπαραβάλλει με τον ίδιο τρόπο τα δύο φύλα καθώς η δεξιά πλευρά συνδέεται πάντα με το αρσενικό και η αριστερή με το θηλυκό στοιχείο.

Απλοποιώ το κείμενο σε τέσσερα βασικά στοιχεία: τον Άνδρα, τον Ήλιο, τη Δεξιά πλευρά, το σωστό. Συνοψίζω το κεντρικό νόημα και ταυτόχρονα συντάσσω μιά ιδεολογική πρόταση: Ο άνδρας (πολεμιστής) εκτείνοντας το δεξί του χέρι (που προέκταση έχει το ευθύ σπαθί) καθορίζει τι είναι ορθό στην επικράτεια κάτω από τον Ήλιο. Αυτή η αρχέγονη παράσταση επιδρά καθοριστικά στο βασικό αρχέτυπο του Ηλιακού Ήρωα.
Παίζω με τις λέξεις; Προσπαθώ να εξηγήσω και να καταλάβω; Υπαινίσσομαι κάτι ασυνείδητο; Έτσι ή αλλοιώς η κατεύθυνση στην εποχή μας είναι μόνον συμβολική...

Δεξιά του Ήλιου ...
 

Η φωτογραφία: Ο Ήλιος όπως είναι σήμερα.
Οι πρωτο-ινδοευρωπαίοι: Οι μακρυνοί μας πρόγονοι. Ύστερη νεολιθική κοινωνία που άρχισε να διαχωρίζεται μεταξύ 4500 και 2500 π.Χ. Θέματα που συνδέονται με την αρχαιολογία, την ανθρωπολογία, την γλωσσολογία και την προέλευση - κοιτίδα τους παραμένουν υπό συζήτηση.
Ο μύθος του Ηλιακού Ήρωα: αντιστοιχεί στην αιώνια, επαναλαμβανόμενη, καθημερινή εμπειρία της φαινομενικής κίνησης του Ήλιου στον ουρανό. Πρωταρχική ενέργεια είναι η διάλυση του σκοταδιού και η διάκριση των φαινομένων στον υλικό κόσμο.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hail! Σε πολλές περιπτώσεις οι σημασίες των όρων αντιστρέφονται ή και μεταλλάσονται δημιουργώντας καινούρια συστήματα αναφοράς για να κατανοήσουμε την εντροπία, τη φθορά, τον Ήλιο, το σύμπαν.
Αυτό που μένει αμετάβλητο είναι το αρχέτυπο του πολεμιστή. Προσωπικά με καλύπτει απόλυτα το μανιφέστο του R.E.Howard στον επίλογο της ιστορίας Wings in the night.
BLESSED BE THE LIGHT THAT BURNS AWAY THE NIGHT! (Nα ακούμε και Manilla Road...εκτός των MANOWAR WARLORD DIAMOND HEAD ADRAMELCH OMEN)
H A I L !

Ανώνυμος είπε...

Τα σύμπαντα είναι τρία. Το σύμπαν του ατόμου, το σύμπαν των άλλων και το φυσικό σύμπαν(από δω και στο εξής θα καλείται Mest αρχικά των λέξεων Matter, Energy, Space, Time). Όλα αυτά τα αισθητικώς εξαιρετικά που αναφέρεις ισχύουν στο σύμπαν κάποιου, στο δικό σου ή σε πολλών. Χωροχρονικές ανωμαλίες ισχύουν μόνο σε προσωπικά σύμπαντα και όχι στο Mest. Είναι αποδεκτό να εισάγουμε στοιχεία του προσωπικού μας σύμπαντος στο Mest αλλά το αντίστροφο είναι καταστροφικό. Το Mest είναι το γήπεδο στο οποίο προς το παρόν παίζουμε(με όλη την σημασία της λέξεως).
Όσο το ανθρώπινο ον ως πνευματική υπόσταση ταυτίζεται με το Mest τόσο υποβαθμίζεται, γιατί συμβαίνει ένα αθάνατο πνευματικό ον να εξισώνει την ύπαρξή του με την ύλη. Συναινώ λοιπόν στην προσπάθειά σου αποδεχόμενος το προσωπικό σου σύμπαν, διότι η αξία του προσωπικού σύμπαντος είναι απέιρως ανωτέρα του Mest.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Warrior. Εδώ το πας, εκεί το φέρνεις, όλα τα καλά είναι στα δεξιά...
Διακρίνω μια faulty λογική: Οι ιδεο-λογικές και λογικές συνεπαγωγές, δεν είναι δυνατόν να εδράζονται σε αυθαίρετες προκείμενες. Π.χ. Πόθεν βγαίνει:
Ανδρας-->Ηλιος-->δεξια-->Σωστό;
Θέλω βιβλιογραφία μόνο από άρθρα καταχωρημένα στο citation index.

Λακων είπε...

Απεχθάνομαι τον όρο Ινδοευρωπαίοι και τον θεωρώ αιθαίρετο και λανθασμένο.
Στους χρόνους αυτούς που αναφέρεις όμως ήταν και οι γυναίκες πολεμιστές.
Οπλίσμένη πάντα η Παλλάδα Αθηνά και αναφέρεται και απο τον Πλάτωνα.

SUN W KNIGHT είπε...

hammerheart: Μόνον ένα σύστημα αναφοράς υπάρχει...το δικό μας. Hail...

reactive mind: Μόνον ένα σύμπαν υπάρχει...το δικό μας. Η θέση σου στη γραμμή σε περιμένει...

cynical: Όλα όσα γράφω είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Προπαγάνδα και Ιδεολογία ; Γιατί όχι. Όπως έγραψα: συντάσσω μιά ιδεολογική πρόταση...

Λάκωνα: Οι "Ινδοευρωπαίοι" είναι καθιερωμένος επιστημονικός όρος παρά τα θέματα που είναι υπό συζήτηση. Η θεά Αθηνά έχει μεγάλη ιστορία. Όσο γιά τις αμαζόνες - τις γυναίκες των Σαρματών -
γνώριζα κάποιες κάποτε, αλλά καμιά δεν έκανε γιά σπίτι...

Ανώνυμος είπε...

Όμορφη καλη νύχτα !

Surrealist είπε...

Όμορφη Καλημέρα, "εδώ είμαι".

Περαστικός είπε...

Καλά τα λέει η Cynical, αυτές οι αντιστοιχίσεις ήλιος - > άνδρας και άλλες παρόμοιες εντάσσονται σε συγκεκριμένες θεωρήσεις του κόσμου και μυθολογικά συστήματα, είναι, δηλαδή, αυθαίρετες. Για να τις αποδέχεσαι, πρέπει να είσαι «πιστός». Υπενθυμίζω ότι σε άλλα συστήματα, η θεότητα του ήλιου είναι θηλυκή (Ιαπωνία - Αματερασού - ή όπως αλλιώς προφέρεται). Φυσικά, στα μητριαρχικά συστήματα η κυρίαρχη θεότητα ήταν θηλυκή. Και εμένα με συναρπάζει η μελέτη αυτών των θεμάτων, αλλά η χρησιμότητά τους για την ερμηνεία του κόσμου είναι αμφισβητήσιμη. Υπενθυμίζω επίσης την καταπίεση που έχουν υποστεί γενιές και γενιές αριστερόχειρων καθώς η ικανότητά τους να εργάζονται καλύτερα με το αριστερό χέρι δεν χωρούσε στα αρχέτυπα/στερεότυπα των κοινωνιών, όπου το "σωστό" είναι μόνο ένα και ίδιο για όλους, όποιος αποκλείνει ή είναι καλύτερος «αλλιώς», στην πυρά.

aerostatik είπε...

κάπου διάβασα ότι οι αριστερόχειρες ζουν κατά μέσο όρο εννέα χρόνια λιγώτερο από τους δεξιόχειρες...

kirki είπε...

Να συνάδω με το κείμενο δεν μπορώ....χάθηκα μέσα στη μουσική σου!

ΚαληΜέρα!

SUN W KNIGHT είπε...

Πουαρό (3): Λοιπόν ?

Surrealist: είσαι πραγματικά εδώ?

Περαστικέ: ξέρεις κάποια ιδεολογική ερμηνεία του κόσμου αναμφισβήτητη ?

Αερόστατε: τι είναι μερικά χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα ?

Κίρκη: Κι όμως πιστεύω πως μπορείς...αν είσαι μάγισσα ?