25/5/08

GET CARTER

Είδα την ταινία γιά πρώτη φορά σε θερινό κινηματογράφο πριν από αρκετά χρόνια κι αμέσως έγινε γιά μένα το απόλυτο γκαγκστερικό φίλμ ξεπερνώντας οτιδήποτε είχα δεί ως τότε και μάλλον οτιδήποτε θα ξαναδώ στο μέλλον.


Ο Jack Carter, σκληρός κακοποιός του Λονδίνου, επιστρέφει στο Νιουκάστλ γιά να διερευνήσει την δολοφονία του αδελφού του. Παγερός και αποφασισμένος αλλά επίσης γοητευτικός και καλοντυμένος, ο Κάρτερ / Μάικλ Κέιν θα διασχίσει τον βρωμερό υπόκοσμο αναζητώντας τα αίτια και τους ενόχους. Κι όταν θα τους ανακαλύψει θα γίνει ο ίδιος αμείλικτος δικαστής και αδυσώπητος εκτελεστής. Ανυποχώρητος και ανελέητος θα ακολουθήσει έως το τέλος το προσωπικό του αίσθημα περί δικαίου και θα εκδικηθεί χωρίς να ενδιαφέρεται γιά τις συνέπειες και το κόστος.

Η σκηνή που εξελίσσεται το δράμα είναι οι βιομηχανικοί αγριότοποι της Αγγλίας των αρχών της δεκαετίας του ’70. Υποβλητική ατμόσφαιρα, μουντά τοπία, βρώμικα κτίρια και μηχανές, σκοτεινός ουρανός και γκρίζα θάλασσα καθρεφτίζουν την ψυχολογία του θυμωμένου αντιήρωα και στοιχειώνουν το βλέμμα των υποψιασμένων θεατών.

Ένα μάθημα πρέπει να δωθεί και η τιμή πρέπει ν’ αποκατασταθεί. Ολόκληρος ο κόσμος περιορίζεται στο σκηνικό που υπαγορεύει η μονομανία της εκδίκησης.
Ο Jack Carter φορώντας το κομψό κουστούμι του και με την καραμπίνα του στα χέρια, προχωράει με αγέρωχο ύφος και σταθερό βήμα προς τον επερχόμενο θάνατο.

Ο Michael Caine διαθέτοντας τον κατάλληλο σωματότυπο και το απαραίτητο φλέγμα υποδύεται με άνεση τον ρόλο του και ταυτίζεται με τον Carter. Με ψυχρή αταραξία, γυαλιστερά μανικετόκουμπα και μακριές φαβορίτες ανανεώνει το ανδρικό πρότυπο. Μόνος του δημιουργεί ένα σύμβολο ανδρισμού που ξεπερνάει το κλίμα του φίλμ νουάρ και παραπέμπει στις θεμελιώδεις αρχές της έντιμης βίας.

Ο μοναχικός εκδικητής, δανδής και πολεμιστής, θα ολοκληρώσει το έργο του και έπειτα θα πληρώσει το απαραίτητο τίμημα. Σε μια μαύρη από μετάλλευμα ακτή, στα σύνορα της γης με το υγρό στοιχείο, θα συναντήσει με αξιοπρέπεια την μοίρα του.

Χώμα και νερό, ζωή και θάνατος συνορεύουν σε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή. Σύνορο που μοιάζει ασήμαντο, όταν έχεις εκπληρώσει το καθήκον σου, παραμένοντας πιστός στον προσωπικό σου κώδικα τιμής.





Η ταινία: Σε σκηνοθεσία του Mike Hodges. Το σενάριο επίσης από τον Mike Hodges, βασισμένο στη νουβέλα του Ted Lewis ‘Jack’s Return Home’. Μουσική του Roy Budd. Προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 1971. Cult classic.
Ο Michael Caine: Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Μαρτίου του 1933 από πατέρα λιμενεργάτη. Το αληθινό του όνομα είναι Maurice Joseph Micklewhite. Κορυφαίος ηθοποιός και ιδανικός Carter.
Το όπλο: a double-barreled shotgun.
Συλλάβετε τον Κάρτερ: Ανέφικτη αποστολή.

11 σχόλια:

nelly είπε...

χαιρομαι ιδιαιτερως που κανεις αναρτηση αφιερωμενη σε φιλμ!
Περισσοτερο ομως χαιρομαι για την αναφορα σ αυτον τον απιστευτο τυπο/ηθοποιο που ειναι απ τους αγαπημενους μου,μ αυτο το κυριλε και ατσαλακωτο λουκ,μ αυτα τα ματια που δε βλεφαριζουν,μ αυτη τη βρετανικη προφορα!

Σημερα συνεννοηθηκαμε πιο πολύ απο ποτε.

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

Θα το διαβάσω αύριο λόγω κόπωσης. Έχω κόλλημα με τον Caine. Μάλλον είχα γιατί τώρα πια τα έχω ξεπεράσει τα εφηβικά. Τα λέμε αύριο :)

Ανώνυμος είπε...

Για μενα ηταν απο τους αντιπαθητικους αλλα δεν το λεω για να γινω κακια.
Για πολυ κοσμο ειναι και θα παραμεινει διασημος και ειναι σεβαστο και δεκτο.
Αλλωστε γουστα ειναι αυτα που λενε..
Σαν εγγραφη ενδιαφερουσα μιας και αξιζει να μαθαινουμε πραγματα που αφορουν το σινεμα και το θεατρο και φυσικα εχουν ποιότητα.

Καλησπέρα Ιπποτη

aerostatik είπε...

ένας ιππότης με φαβορίτες και κουστούμι...

gaidara είπε...

Δεν την έχω δει. Είμαι σίγουρη όμως πως δεν υπήρχε άλλος να ενσαρκώσει καλύτερα έναν τέτοιο ρόλο. Είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας ο Caine. Γλυκός, τρυφερός, αρρενωπός, ψυχρός και με αυτή την ιδιαίτερη αγγλική προφορά με καθηλώνει πάντα.
Τώρα περί απόδοσης δικαιοσύνης μέσω εκδίκησης και της προσωπικής αίσθησης του δικαίου επιφυλάσσομαι. Γιατί οι ταινίες προκαλούν πάντα το αίσθημα του γοητευτικού ηρωϊσμού μα η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή.
Θα την δω σίγουρα.

Λακων είπε...

Γοητευτικό το φιλμ. Κλάσεις ανώτερο από τις Αμερικανιές του είδους.

SUN W KNIGHT είπε...

nelly: Όπως φαίνεται υπάρχουν κάποιες κοινές πεποιθήσεις...

madame rose: Γειά σου ρόδο...

Αερόστατε: Με την ευρύτερη αντίληψη, συμφωνούμε...

gaidara: Δύσκολη έννοια η Δικαιοσύνη, εικονικός κόσμος το Διαδίκτυο..

Λάκωνα: Θέμα συμφωνίας ιδεολογίας και αισθητικής...

ria είπε...

έχω δει το φιλμ και ευχαρίστως θα το ξαναέβλεπα!
εκπληκτικός ο πρωταγωνιστής όπως πάντα.

cynical είπε...

Καλημερα Ιππότη και καλό μήνα. Βλεπω αλλαγη ιστορικης περιοδου στην αναρτηση αυτή. Αισθανομαι πιο οικεια τωρα. Ειναι γοητευτικο να παιρνεις το νομο στα χερια σου, αρκει να μη σε πιασουν μετά. Πάντως αθεραπευτα ρομαντικος Ιπποτη. Θα προσθεσω και ορθολογιστης για να μη σε κακοκαρδισω! Με την περιγραφη που κανεις στο Νιουκαστλ, χαιρομαι που στο τσακ γλιτωσε ο γιος μου απ' εκει.

katerina είπε...

Σε ευχαριστω.
Είναι ενα απο τα films που βλέπω όταν χάνω παντελώς την ελπίδα μου για το ανδρικο είδος.
Βέβαια, κανονικά θα επρεπε να το βλέπω κάθε μερα γυρω στις 5 φορές ημερησίως.
Αλλά το βλέπω τελικα μονο 2 φορές την μερα.
Τις αλλες ώρες ...δουλευω ή ...κοιμάμαι.

SUN W KNIGHT είπε...

Ria: Γειά σου Ria...

Cynical: Γειά σου Cynical...

Katerina: Γειά σου Katerina...