3/12/08

KNIGHT MOVES

Το θέατρο του δράματος είναι πάντα το ίδιο. Αλλάζουν μόνον τα σκηνικά και τα κοστούμια των πρωταγωνιστών. Ένα σπήλαιο σε μιά έρημη χώρα ή ένας βράχος δίπλα στη θάλασσα ορίζουν την καταλληλότητα του χώρου γιά το στημένο παιχνίδι. Η κόρη και το τέρας παίρνουν τις θέσεις τους στα προκαθορισμένα τετράγωνα και δοκιμάζουν τις στάσεις τους. Η συμπαιγνία απαιτεί άρτια σκηνοθεσία και υποκριτική.
Η αγγελική γυναίκα και ο διαβολικός της δράκος πρέπει να παίζουν με άνεση τον αναμενόμενο ρόλο τους, ο δράκος να δείχνει μοχθηρός και απειλητικός, η αιχμάλωτη δέσποινα, ευγενική και αθώα.


Ο ανυποψίαστος ιππότης θα πέσει στην παγίδα. Οι ψυχολόγοι, οι ζωγράφοι και οι μυστικιστές δεν του αφήνουν περιθώρια ελιγμών ανάσχεσης και αποφυγής. Οι κινήσεις είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Πρώτα πρέπει να σκοτώσει τον δράκο κι έπειτα να κατακτήσει την πριγκίπισσα.
Μπροστά στη σπηλιά ή δίπλα στη θάλασσα, η κατάβαση στα βάθη του ασυνείδητου έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Το ερπετό που συμβολίζει την άλογη δύναμη του χάους μπορεί να τον παρασύρει βίαια στο βασίλειο του παντοτινού σκότους. Ακόμη κι αν νικήσει τον φύλακα του ασυνείδητου, ο ήρωας δεν θα ξεφύγει από τον μυστικό γάμο με την ενσαρκωμένη θεά. Η μελλόνυφη επιθυμεί να ορίζει το πεπρωμένο του σωτήρα της, να αιχμαλωτίζει την ψυχή του, να είναι μόνον αυτή ο κόσμος του κι ο προορισμός του.

Όμως ο ιππότης θαυμάζει τον όμορφο δράκοντα γιατί γοητεύεται από την απεικόνιση του κάλλους των τεράτων στην τέχνη και στην μυθολογία. Και χαίρεται επιπόλαια τις σαρκικές ηδονές δίχως να χρειάζεται το έπαθλο της παντοτινής αγάπης. Μέσα στο πλαίσιο του πίνακα θα κάνει την δική του κίνηση σε μιά πρωτότυπη παραλλαγή. Δεν θα αρνηθεί το κάλεσμα των μυστικών τετραγώνων αλλά θα αποφύγει το τίμημα της ανορθόδοξης παρτίδας. Θα υποτάξει αλλά δεν θα σκοτώσει το δαιμονικό θηρίο, θα πλαγιάσει αλλά δεν θα δεσμευτεί με την λευκή παρθένα.

Κι έτσι η περιπλάνηση στην έρημη χώρα της σημαδεμένης σκακιέρας θα συνεχιστεί. Μπροστά του είναι η αναγνώριση των επερχόμενων πραγμάτων, το ηλιακό δισκοπότηρο και η χρυσή πύλη της αποκάλυψης του θεϊκού Πατέρα.
Ο ιππότης οπλισμένος με ψυχρή λογική κι ευγενική καρδιά γνωρίζει ήδη πως το αληθινό αντικείμενο της αναζήτησης είναι ο ιερός εαυτός του.



Ο πίνακας: Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος (1456) του φλωρεντινού ζωγράφου Πάολο Ουτσέλο (1397-1475). Το έργο ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα με παρόμοιο θέμα, γιά τον τρόπο που εκθέτει την σχέση του δράκοντα και της γυναίκας ...
Αυθάδεια και υποσχέσεις: Παραλλαγή στην ίδια ιστορία ...
Η αναζήτηση: Οδηγεί στο αριστερό μονοπάτι ... ;

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΕΥΣΤΟΧΕΣ ΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΒΑΛΕ ΕΚΕΙ ΕΝΑΝ ΔΡΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛEΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΟ ''ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ'' ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΦΥΣΗΣ.
ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟ ''GRAAL'' ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΣ.
ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ: ΤΟΝ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ.
ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ...

Unknown είπε...

η αναζήτηση του εαυτού είναι πάντα ο σκοπός...

...μα αυτό μπορεί να ισχύει όχι μόνο για τους περιπλανόμενους ιππότες...

φιλιά βρόχινα...

Ευάγγελος Σπ. Παυλής είπε...

Η «γυναίκα δίχως έλεος» και η «γυναίκα της ψυχής» (η Κυρά των Λογισμών που όρισε τον ιπποτικό έρωτα ως δύναμη αθανασίας - εκείνη που ο Δάντης αποκαλούσε Βεατρίκη...). Ποιον από τους δύο ρόλους καλείται να παίζει η ...αγγελική γυναίκα;

Unknown είπε...

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Πραγματικά πολύ όμρφη η ανάρτηση σου SUN W KNIGHT, πρώτη φορά βλέπω μια πολύ καλή επική περιγραφικη τεχνική στο blog σου.

Σε βρήκα τυχαία απο τους Πολεμιστές της Λαιον και έπαθα πλάκα.

Ελπίζω να σου αρέσει και το ταπεινό φτωχό μου blog.
Είμαι καινούργιος στο χώρο απο τον Απρίλιο ξεκίνησα.

Θα τα ξαναπούμε και σου αφιερώνω το παρακάτω video
http://www.youtube.com/watch?v=JS47QWBycHw

Ελπίζω να σου αρέσει...

SUN W KNIGHT είπε...

Reactive mind: Δική σου η παραλλαγή στην ανάγνωση του κειμένου. Ο δράκος δεν είναι δημιούργημα της κοινωνίας. Εξευμενίζουμε συνήθως αυτό που φοβόμαστε...

Νεράιδα της βροχής: Εξαρτάται καλή μου...εξαρτάται...

Αίολε: Η Βεατρίκη ποτέ δεν αγάπησε τον Δάντη...

Παιδί της πλατείας: Διαφορετικά μονοπάτια διασταυρώνονται σε απρόσμενα σημεία που οδηγούν σε παράξενους προορισμούς...

Unknown είπε...

Ακριβώς φίλε το ίδιο το κατάλαβα το Σάββατο βράδυ όταν συγκεντρώθηκε αυθόρμητα τόσο κόσμος για να εκφράσει την αντίθεση του στην εξουσία της βίας και της τρομοκρατίας.

Να είσαι καλά φίλε μου

προφήτης είπε...

υπέροχο κείμενο,
με στόχους, με στόχο να επηρρεάσει και να πει αλήθειες στο ψέμα ...

καλησπέρα

SUN W KNIGHT είπε...

Παιδί της πλατείας:
Εκτός θέματος...
Μόνον ως κακεντρεχής παρατηρητής μπορώ να παρακολουθήσω την αντιπαράθεση του ανίκανου κράτους των απατεώνων με την μνησίκακη τρομοκρατία των αναρχικών...

Προφήτη:
Δύσκολα ξεχωρίζει η αλήθεια από το ψέμα όταν είσαι ψεύτικος ιππότης...

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς τον Δάντη δεν υπάρχει Βεατρίκη... χωρίς την Βεατρίκη δεν θα υπήρχε η (Δάντεια) κάθοδος στο βασίλειο των νεκρών και η Νέα Ζωή.

Η αναζήτηση οδηγεί στο αριστερό μονοπάτι της μαγείας, σε βασίλεια φλογισμένα από ανάσες δράκων. Εκεί κρατούνται τα πολύτιμα Τρόπαια του Ήλιου, τα Μυστικά που έχουν αποσπάσει οι δυνάμεις Διάλυσης και Καταστολής. Χρυσά δέρατα και μήλα, ασπίδες και ιερά σπαθιά. Όλα τόσο μακριά απ’ την ανθρώπινη ματιά... Ξεχάστηκε πια η παράδοση του Σεπτηρίου και η κάθοδος του ήρωα που προμήνυε την επάνοδο του ήλιου. Όπως όμως είπε ο ποιητής «ασπιδοφόρος ο Ήλιος θα ανέβει πολεμώντας».

La Dama Blanca είπε...

What a beautiful pictures...

Is St George?

Kisses from Spain

SUN W KNIGHT είπε...

Αίολε:
Λέει ο Δάντης...
"Καβαλικεύοντας προχτές θλιμένος
σε στράτα που πολύ με τυρανούσε
βρήκα τον Έρωτα που οδοιπορούσε
προσκυνητής κουρέλια τυλιγμένος."
Η Ωραία Κυρία δεν δείχνει έλεος...
Sol Invictus...

La Dama Blanca:
"Lying, robed in snowy white
That loosely flew to left and right -
The leaves upon her falling light -
Through the noises of the night
She floated down to Camelot:
And as the boat-head wound along
The willowy hills and fields among,
They heard her singing her last song,
The Lady of Shalott. "

Desire from Greece...

Ανώνυμος είπε...

Είπες: "Μόνον ως κακεντρεχής παρατηρητής μπορώ να παρακολουθήσω την αντιπαράθεση του ανίκανου κράτους των απατεώνων με την μνησίκακη τρομοκρατία των αναρχικών..."

Τόσο εγωιστική μικρόνοια?!!
Τόσο μικροαστική εγωπάθεια?!!

Οι ένδοξες μέρες σου, οι .."δια σιδήρου και αίματος¨" είναι προφανώς παρελθόν...

Night rider on a pale horse...

Οι αιώνιοι προμάχοι πέθαναν νωρίς..

Η μνήμη και η λήθη...

Η νύχτα μας καταπίνει καθώς χορεούμε, ηδονικά, δίπλα στις φλόγες! Tear down the walls! (MC5, 1965)
ATHENS WAS (IS ?) BURNING!

Ε(θν)Μ(ον)Π(ολ)

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ DEFENDER OF THE SECRET OF STEEL...

ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΥΣ... ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ "ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ" ΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΟΥΣ Η "ΔΕΥΤΕΡΑ"

NONE CAN TEACH ME, IT'S ALL INSIDE!

Ανώνυμος είπε...

η μικροαστική εγωπάθεια εξαντλείται στο να νομίζεις πως κάνεις επανάσταση ενώ ο υπόλοιπος κόσμος σε έχει γραμμένο κανονικά

SUN W KNIGHT είπε...

Δεν έζησα και δεν θυμάμαι ένδοξες μέρες γιατί η σάπια κοινωνία μας είναι απόλεμη εδώ και πάρα πολλά χρόνια...
Το Σίδερο και το Αίμα είναι πολύ σοβαρές αξίες γιά να αναφέρονται σε συγκρούσεις πεζοδρομίου ασύδοτων και κακομαθημένων αναρχικών...
Στις δημοκρατικές κοινωνίες των ηλιθίων οι ανίκανοι να εξασκήσουν βία όταν και όπου χρειάζεται, είναι άξιοι της δουλικής μοίρας που τους επιβάλλουν οι βιαστές τους...
Αυτές τις μέρες με δυσκολία κρατιέμαι να μην γράψω κάτι γιά τα κωλόπαιδα και τους ανίκανους και την δική μου άποψη περί αυτοάμυνας και διατήρησης της τάξης...

Ανώνυμος είπε...

Οι αιώνιοι προμάχοι δεν πέθαναν ηλίθιε.... γι αυτό είναι αιώνιοι

ΜΗΝ βιαβάζετε οτιδήποτε εκτός της βιογραφίας του νετσάγιεφ.

Σας χαλάει ανεπανόρθωτα.

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή καθώς χορεύετε δίπλα στις φλόγες, υπάρχει κίνδυνος να σας καεί το παπούτσι των 200 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ DEFENDER OF THE SECRET OF STEEL...

Ελπίζω η πολεμική σημαία του Ηλίου να μην αναλωθεί στα ζητήματα που "ταλαιπωρούν" τον "ανώνυμο"...

"BLESSED BE THE LIGHT
THAT BURNS AWAY THE NIGHT"

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΕΤΣΑΓΙΕΦ (HΡΩΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ) ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ "ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ" ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ "ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ" (ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ)ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ("ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ").

Ανώνυμος είπε...

Η ρωσική ψυχή πηγάζει από την πολύχρωμη αθωότητα της σλαβικής παράδοσης και εκφράζεται από δημιουργούς όπως οι wassnezow, bilibin, mussorgsky, gornostaev κ.α (και στα βαρυμεταλικά svetlojar) και καμμία σχέση έχει με νιχιλιστές, αμοραλιστές, ναρκισσιστές, παρακμιακούς κύναιδους, αντιδραστικούς armen-teufel, μυστικοπαθείς συνομώτες, αδίστακτους εγκληματίες, επαναστατημένες γκομενίτσες, κομμουνίτσες και γενικά με όλη την sharah και την μαρα που τραβολογιέται πίσω από τα γιαχβοκρατούμενα πολιτικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στην δύσμοιρη αυτή χώρα.

SUN W KNIGHT είπε...

Η ψυχή, η ιστορία και η χώρα των Ρως είναι αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης μας Ευρωπαϊκής Παράδοσης...