12/9/09

ARGONATH

« Σε μεγάλα βάθρα θεμελειωμένα στα βαθιά νερά στέκονταν δυο μεγάλοι πέτρινοι βασιλιάδες: κι ακόμα, μόλο που τα μάτια τους δε διακρίνονταν και τα μέτωπά τους ήταν όλο ραγισματιές, κοίταζαν συνοφρυωμένοι το Βοριά. Το αριστερό χέρι του καθενός ήταν σηκωμένο με την παλάμη προς τα έξω σε μια κίνηση προειδοποίησης, στο δεξί χέρι τους κρατούσαν ένα πελέκι, στα κεφάλια τους είχαν σπασμένα κράνη και κορόνες. Κι ήταν ακόμα όλο μεγαλοπρέπεια και δύναμη, οι σιωπηλοί φρουροί ενός από καιρούς χαμένου βασιλειου. »

Μέχρι να κλείσει ο τελευταίος κύκλος οι γκρίζες, λαξεμένες μορφές των γιών του Έλεντιλ θα προστατεύουν το χαμένο Βασίλειο των Μύθων.
Όταν το Νούμενορ καταποντίστηκε, εννέα καράβια μετέφεραν τους Ντουνεντάιν που σώθηκαν, τον άρχοντα Έλεντιλ τον Υψηλό και τους γιούς του Ανάριον και Ισίλντουρ στις ακτές της Μέσης-γης. O Έλεντιλ ίδρυσε το βόρειο Βασίλειο της Άρνορ και οι γιοί του τη Γκόντορ στο νότο. Πολέμησαν ενωμένοι με τα Υψηλά Ξωτικά του Γκιλ-γκάλαντ ενάντια στον Μαύρο Άρχοντα και τον νίκησαν, αλλά μόνον ο Ισίλντουρ επέζησε. Αυτός έκοψε από το χέρι του Σάουρον το κυρίαρχο Δαχτυλίδι όμως αρνήθηκε να το παραδώσει στον Έλροντ ή να το καταστρέψει - όπως ήταν το σωστό - με αποτέλεσμα τα δεινά που ακολούθησαν στον πόλεμο του Δαχτυλιδιού.


Ο Ανάριον και ο Ισίλντουρ έγιναν με τα χρόνια πέτρινοι φρουροί.
Οι Στήλες των Βασιλέων λαξεύτηκαν το έτος 1340 της Τρίτης Εποχής για να οριοθετήσουν τα βόρεια σύνορα της Γκόντορ. Αναμεσά τους κατεβαίνει ο μεγάλος ποταμός Άντουϊν και χύνεται πίσω τους στην λίμνη Νεν Χιθόελ, που την κλείνουν ολόγυρα απόκρημνοι γκρίζοι λόφοι με δασωμένες πλαγιές και γυμνές κορυφές.
Εκεί, στα βάθη της οβάλ λίμνης κρύβεται πιά ολόκληρη η Μέση-γη, το Βάλινορ, η Ερέσσεα και το Νούμενορ των προγόνων. Στο κέντρο της ο Άραγκορν, τριακοστός ένατος κατευθείαν απόγονος του Ισίλντουρ, ονειρεύεται δίπλα στον Άξονα του Κόσμου.


Η γη του Άμαν και το Αβαλλόνε χάθηκαν από τους κύκλους της ύλης και η χώρα του Άστρου, η Αταλάντη βυθίστηκε στη σκοτεινή θάλασσα. Κι ο κόσμος πιά έχει κυρτώσει και μικρύνει και ζούμε στο λυκόφως του φθινοπώρου. Κι εμείς, οι απόγονοι των Εντάιν στον σύγχρονο κόσμο, παραμένουμε οι τελευταίοι ζηλωτές του σπαθιού, της τέχνης, της φαντασίας.
Οι Πύλες του Άργκοναθ ορίζουν το τελευταίο όριο της υποχώρησής μας. Πίσω τους περιπολούμε στο σκοτάδι και φρουρούμε τη φλόγα της εποχής του Ήλιου. Ηττημένοι και αδύναμοι μα αμετανόητοι επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά την ίδια προσευχή για θέληση, καρδιά και πνεύμα ...


Η θέληση ισχυρότερη, η καρδιά γενναιότερη,
Το πνεύμα πιο περήφανο, όσο σβήνει η δύναμή μας.






Το κείμενο της εισαγωγής: Του ΤΖ. Ρ. Ρ. ΤΟΛΚΙΝ (1892-1973). Από το πρώτο βιβλίο του Άρχοντα, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, σε μετάφραση της Ευγενίας Χατζηθανάση - Κόλλια.
Η εικόνα: Σχέδιο του Alan Lee γιά τα κινηματογραφικά σκηνικά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Η Μυθολογία: Ο Τόλκιν φιλοδοξούσε από την αρχή να δημιουργήσει μιά νέα Μυθολογία γιά τους Άγγλους. Η επιτυχία του ήταν πέρα από κάθε προσδοκία καθώς τελικά δημιούργησε μιά νέα Μυθολογία γιά όλους τους Ευρωπαίους.
Ο Βασιλιάς που αναμένει: Ο Ελέσαρ, ο γιός του Άραθορν του Οίκου του Βάλαντιλ, γιού του Ισίλντουρ, κληρονόμου του Έλεντιλ.
Η προσευχή: Ο Ηρωικός Κώδικας των Αγγλο-Σαξόνων. Οι περίφημοι στίχοι από το επικό, μεσαιωνικό ποίημα Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΛΝΤΟΝ. Έχει διασωθεί απόσπασμα, που περιγράφει τη μάχη κοντά στο Έσσεξ, το έτος 991, ανάμεσα στους Άγγλους του Μπέορτνοθ και τους Βίκινγκς του Άνλαφ.
Επίλογος, προς τιμήν του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα, που επαναμυθοποίησε τον Κόσμο.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

''Κι εμείς, οι απόγονοι των Εντάιν στον σύγχρονο κόσμο, παραμένουμε οι τελευταίοι ζηλωτές του σπαθιού, της τέχνης, της φαντασίας.''

Και χωρίς καν την δυνατότητα να μάθουμε αν θα στεκόμασταν αντάξιοι των προγόνων...


motormount


''Sing as you raise your bow,
Shoot straighter than before.
No comfort has the fire at night
That lights the face so cold.''

Battle of Evermore,Led Zeppelin

Dormammu είπε...

Elen síla lúmenn' omentielvo

Ανώνυμος είπε...

Defender

Υποκλίνομαι βαθιά μπροστά στους πέτρινους φύλακες και προφέρω τον όρκο της νυχτερινής φρουράς.

Το Argonath είναι ο δικός Μας ναός
του σπαθιού και της τιμής και ορίζει την τελευταία γραμμή της δικής τους προέλασης.

"Ηττημένοι και αδύναμοι μα αμετανόητοι επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά την ίδια προσευχή για θέληση, καρδιά και πνεύμα ... "

and we who believe will eternally sing
these words in which we call the battle hymn!

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ιππότη, "Όλοι μας με αρχαϊκό μειδίαμα, προσμένουμε με χαρά το θάνατο και τη δόξα...Γιατί δεν θα υπάρχει τέλος όσο θα ζούμε στα όνειρα των πολιτισμένων ανθρώπων. Θα πεθαίνουμε στη μάχη με τη δύση του Ηλίου και ξανά θα γεννιόμαστε ετοιμοπόλεμοι κάθε πρωϊ".

Το βασίλειο των Αρχετύπων, που βρίσκεται πέρα από την ανθρώπινη εμπειρία της εποχής μας, γίνεται αισθητό απ' τις δυνάμεις της Φαντασίας!

Σταμάτης

SUN W KNIGHT είπε...

Motormount:
"...Oh, dance in the dark of night,
sing to the morning light..."
Hail...

Dormammu:
Lacho calad! Drego morn!...
Hail...

Defender:
"Sound οf charge into glory ride Οver the top of the anguished pride
By moonlight we ride
Τen thousand side by side"...
Hail...

Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.:
...Για μας δεν υπάρχει παρόν, νοσταλγούμε το παρελθόν και προσδοκούμε το μέλλον...
Hail...

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

"Ποιος ξέρει, ίσως μέσα στο χρόνο βρεθούμε...πλάι πλάι, μέσα στην κοσμοξακουστή Ιερουσαλήμ να πανηγυρίζουμε τον θρίαμβό μας και πίνοντας κρασί από την πατρίδα να μελετάμε τον τόπο μας."
Νοβάλις, "Η προσδοκία"

Lorelei Am Rhein είπε...

Από τις πιο όμορφες εικόνες, οι δυο κολοσσιαίοι φρουροί, να αγρυπνούν μπροστά στο πέρασμα...

Κάπως έτσι ξοδεύουμε κι εμείς τη ζωή μας...φρουρώντας τα κρυφά μας περάσματα, μη τύχει και διεισδύσουν οι ανεπιθύμητοι, που παρ' όλ' αυτά πάντα βρίσκουν τις ρωγμές μας και μάς καταλαμβάνουν.
Υπέροχοι μύθοι, πάντα μου "μιλούν"...
Καλημέρα, ιππότα!

Ανώνυμος είπε...

συνειρμικα, βλεποντας τα δυο τεραστια αγαλματα μεσα στο νερο και σε συνδυασμο με τη λεξη argonath, μου ηρθαν στο μυαλο οι Αργοναυτες να διασχιζουν τη θαλασσα αναμεσα στις συμπληγαδες, πηγαινοντας για τον Ευξεινο Ποντο! η μηπως για την Αμερικη?

"WARLORD"

SUN W KNIGHT είπε...

Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.:
"Ετοιμάζεται νέα σταυροφορία. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας θα οδηγήσει το στρατό μας στην Ανατολή."...

Lorelei:
Όμως... οι ρωγμές και τα κρυφά περάσματα δίνουν διέξοδο στις ανομολόγητες επιθυμίες...

"WARLORD":
Οι Αργοναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους. Εμείς δεν βρήκαμε ποτέ το δισκοπότηρο...

Ανώνυμος είπε...

θα το βρουμε φιλε μου καποια στιγμη το δισκοποτηρο, δεν μπορει...πιστευω(και ελπιζω ταυτοχρονα), οτι θα γινουν κοσμογονικες αλλαγες στα επομενα χρονια...

"WARLORD"