26/6/10

VICTORY WORLD CUP

Βραζιλία, 1958
Βραζιλία - Σουηδία 5-2
Σουηδία (Rasunda, Stockholm)

Βραζιλία, 1962
Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία 3-1
Χιλή (Estadio Nacional, Santiago de Chile)

Βραζιλία, 1970
Βραζιλία - Ιταλία 4-1
Μεξικό (Azteca, Ciudad de Mexico)

Τρείς φορές κατακτήθηκε το ιερό δισκοπότηρο της στρογγυλής θεάς και την τρίτη αποδόθηκε μόνιμα στον νικητή. Κι έπειτα η αρχαιοελληνική Νίκη αντικαταστάθηκε από μια άμορφη, «πανανθρώπινη» καρικατούρα. Στον νεωτεριστικό, μεταπολεμικό κόσμο η αισθητική της παλιάς Ευρώπης φάνταζε τόσο ξεπερασμένη όσο και τα ιδανικά της. Στην επιφάνεια άλλαξαν πολλά, στο βάθος όμως λίγα. Στην ουσία του, το ποδόσφαιρο παρέμεινε παιχνίδι των αντρών, παιχνίδι των εθνών, παιχνίδι των ζητωκραυγών.

Μπροστά στην οθόνη μου το γήπεδο παίρνει φωτιά. Με ντρίπλες, με πάσες, με κεφαλιές και φάλτσα, με κεραυνοβόλα σουτ η Βραζιλία επιτίθεται στα εχθρικά τέρματα. Κι εγώ, όπως κάθε τέσσερα χρόνια, ξεχνάω τη θρησκεία, την ιστορία και την πολιτική και βλέπω μόνον τη μπάλα στη σέντρα και τα δίχτυα στη μικρή περιοχή.

Ένα μοναχικό νέφος συναισθηματικής φόρτισης περιβάλλει την κίτρινη φανέλα που φορώ: δίψα για καθαρή χαρά, πάθος για άγρια φυγή... αδιέξοδη επένδυση της φαντασίας, του ταλέντου, της φτερωτής Νίκης που στο μέλλον έχω υποσχεθεί...!


Βραζιλία, 1994
Βραζιλία - Ιταλία 0-0 (3-2 στα πέναλτι)
ΗΠΑ (Rose Bowl, Los Angeles)

Βραζιλία, 2002
Βραζιλία - Γερμανία 2-0
Νότια Κορέα / Ιαπωνία (International Stadium, Yokohama)

Βραζιλία, 2010
Βραζιλία - .............. ...-...
Νότια Αφρική (Soccer City, Johannesburg)





Η πρώτη εικόνα: Το κύπελο Rimet, δημιουργία του Γάλλου γλύπτη Abel Lafleur. Η θεά Νίκη υψώνει ένα οκτάπλευρο κύπελο. Ο Γάλλος Jules Rimet, επί 34 χρόνια (1920-1954) πρόεδρος της FIFA και πρωτεργάτης του Παγκοσμίου Κυπέλου, έδωσε για μια μεγάλη περίοδο το όνομά του στη διοργάνωση (1946-1970, the Jules Rimet Cup).
Η δεύτερη εικόνα: Ο αρχηγός της Βραζιλίας του 1970, Κάρλος Αλμπέρτο, παραλαμβάνει το Τρόπαιο Ζιλ Ριμέ για τελευταία φορά.
Η τρίτη εικόνα: Το αντίστοιχο, Subbuteo τρόπαιο Rimet.

6 σχόλια:

aerostatik είπε...

περίμενα να γράψεις κάτι και για την τύχη του κυπέλλου Jules Rimet, όταν το κράτησε για πάντα η Βραζιλία...

Ανώνυμος είπε...

περιμένοντας να δω την Αργεντινή,να σφυροκοπεί τους "σομπρέρους",σκέφτομαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο εως ακατόρθωτο οι "έγχρωμες καρικατούρες" με τα κίτρινα φανελάκια,να προκριθούν και να ντιμετωπίσουν την παρέα του Μέσι...Δύσκολο γιατί τους περιμένουν οι βιρτουόζοι της μπάλας Ολλανδοί.Η παρέα του Ρόμπεν και του Σνάιτερ δεν αστειέυται και επιτέλους θα βάλει στη θέση του το περιφερόμενο θίασο του "τσίρκου Μεντράνο"!!!!Μια μικρή χώρα των 6-7 εκατομμυρίων θα ξεφτιλίσει κανονικά την "σχολή" ποδοσφαίρου και ... χορού των εκατοντάδων εκατομμυρίων.Απομυθοποίση σε όλο της το μεγαλέιο....Τα ξαναλέμε μετά τα 3 μπαλακια!!!
ο Ιταλός

Ανώνυμος είπε...

Dystyxos me lypei to sugxrono pagosmiopoihmeno podosfairo,se xores dieksagogis asxetes me to athlima,(Korea-Iaponia,N.Afriki klp),me omades fuletika polyxromes (Gallia me maurous,araves mousoulmanous kai 2-3 leukous Gallous,Ethniki Germanias me Tourkous,Polonous,tinisio,Ganezo mauro!!!,Braziliano klp,klp,Agglia me proin sklavous 2hs genias klp),vouvouzeles kai alla geleia theamata gia xari twn polyethnikwn etaireiwn kai aposteiromenwn paragonton styl Blater,Pele klp...
To podosfairo einai kai auto enas kathreutis tis simerinis dialimenis kai bastardis epoxis mas...Dystyxos..
"Oh small creatures, it is the twilight of the Gods!!"

LEON ST είπε...

Ελπίζω μόνο η Ισπανία να κάνει το χρέος της και να περάσει από Ιερά Εξέταση όλους τους λοιπούς. Έστω και για μια φορά...

SUN W KNIGHT είπε...

Αερόστατε:
Το αληθινό Κύπελο δεν είναι εγκόσμιο αντικείμενο. Η φτερωτή Νίκη ίπταται πάνω από τους πιστούς της...

Ανώνυμε Ιταλέ:
Ο Ήλιος στη σημαία της Αργεντινής με προδιαθέτει θετικά και συμπαθώ τους καθαρούς Ιταλούς... Και οι Κάτω Χώρες έχουν τον τρόπο τους... αλλά στο ποδόσφαιρο υπάρχει μόνον μια ομάδα Μύθος. Με κίτρινη φανέλα...

Ανώνυμε:
Όλες σου οι επισημάνσεις είναι εύστοχες. Αλίμονο στη μαύρη "Γαλλία" και στη "Γερμανία" των μεταναστών...

LEON ST:
Η ισπανική Ιερά Εξέταση έγραψε ιστορία. Εξάπτει τη φαντασία η ποδοσφαιρική της εφαρμογή...

LEON ST είπε...

Ξανασυναντηθήκαμε λοιπόν μετά από (πόσα;) 25 χρόνια; Περισσότερα ίσως; Αναρωτιέμαι αν η λασπωμένη flag στο Donigton υπάρχει ακόμα..
Αναρωτιέμαι αν οι εκκρεμότητες με τους Λάκηδες της Ν.Σμύρνης (χαχαχα) λύθηκαν τελικά κι αν έχεις φτιάξει ένα κατάλογο με τις βρισιές και τις κατάρες που όλοι εξαπολύσαμε στη μνημειώδη κριτική του H.M. για το Cannons... Που πάω και χάνομαι εν έτει 2010 ε;