2/7/10

ΚΙΤΡΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ

Το κεφάλι του Ζίκο σε κίτρινο φόντο ατενίζει το μέλλον στα Πρωταθλήματα του Κόσμου, στα ανοιχτά Τέρματα της Γης. Ο Ζίκο, ήρωας της μπάλας και σύμβολο μιας εποχής, προσωποποιεί ατέρμονα όνειρα νεότητος και χαράς.


Κι εγώ αναβαπτίζομαι κάθε τέσσερα χρόνια κάτω από τη σημαία του σε μια περιοδική ιεροτελεστία εξαγνισμού. Κατά τη διάρκειά της απορρίπτω την αυστηρή λογική και μεταμορφώνομαι σε παθιασμένο οπαδό. Διαγράφω τον πραγματικό χρόνο και δίχως αναστολές αναζητώ νέα ταυτότητα στο συλλογικό ασυνείδητο μιας κατά φαντασίαν κοινότητας.

Το Μουντιάλ είναι απλώς η αφορμή και οι σημαίες και τα εμβλήματα υπογραμμίζουν μια ιδιόμορφη τελετή ενηλικίωσης. Η αίσθηση της απώλειας από ένα άδικα χαμένο παιχνίδι πριν από εικοσιοκτώ χρόνια επανέρχεται με κάθε νέα ήττα και με πονάει σαν πρόσφατη πληγή. Το τραύμα είναι βαθύ και παράλογο και η αλυσίδα των αναμνήσεων με κρατάει φυλακισμένο στο παρελθόν. Η ηττημένη Βραζιλία των δεκαέξι χρόνων μου - ο Ζίκο, ο Σώκρατες, ο Έντερ, ο Φαλκάο - αυτή είναι η αληθινή, δική μου Εθνική.

Άδειασαν τα γήπεδα και η παράσταση τελείωσε. Ο πόλεμος στο γήπεδο είναι εφηβική γιορτή. Κι αν νικήσαμε κι αν χάσαμε, το τελευταίο λάκτισμα διαδέχεται πάντα η μελαγχολία. Και η ζωή συνεχίζεται στον κόσμο της προγραμματισμένης κοινοτοπίας δίχως παράταση μέχρι να περάσουν ακόμη τέσσερα χρόνια... και να συναντηθούμε στο Μαρακανά...!




Η Σημαία: Προσωπογραφία του Artur Antunes Coimbra. Λευκή Βραζιλία, 1982.

Ο τελευταίος αγώνας: Ολλανδία - Βραζιλία 2-1. Σήμερα τέλειωσε για μας το Μουντιάλ.
Τα αντικείμενα αναφοράς: Τα 640 αυτοκόλλητα του ιππότη της Panini. Οι 22 μικροί παίχτες στο παροπλισμένο, επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι μου. Η μοναδική φανέλα της Βραζιλίας του 1982 με το κύπελο Rimet στο σήμα - πιστό αντίγραφο από την TOFFS (The Old Fashioned Football Shirt Co.).
Το εξαιρετικό λεύκωμα THE TREASURES OF THE WORLD CUP των Keir Radnedge και Mark Bushell (2006).

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σώκρατες,ο Ζίκο,ο Φαλκάο και οι άλλοι "πρωταγωνιστές" του περιφερόμενου θίασου του '82,που αποκλείστηκε στη φάση των 16,ακόμα βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους,τους Ιταλούς "ελεύθερους σκοπευτές" και παίρνουν με τις χούφτες τα αντικαταθλιπτικά.....
Η παράδοση συνεχίζεται!!!Θα αλλάξει μόνο η εικόνα του εφιάλτη!
Θα είναι αυτοί οι καλοί,οι ευγενικοί,γεμάτοι οίκτο Ολλανδοί.που σταμάτησαν το κοντέρ στο 2!
Γιατί μάλλον έτσι θα το είχαν πέξει στο στοίχημα!!
Η Βραζιλία φημίζεται για τρία πράγματα!Αλλά πιστεύω ακράδαντα,ότι κανένα από αυτά,δεν είναι το ποδόσφαιρο!!!!Αυτή τη λανθασμένη φήμη,τη δημιούργησαν κάποιοι άμπαλοι,ανόητοι,κομπλεξικοί δημοσιογράφοι,που επί χρόνια μπερδεύουν ......τα σφριγιλά βραζιλιάνικα οπίσθια,με την μπάλα.!
Στο σημερινό ματς,όπως είχα προβλέψει,φάνηκαν ποιοί είναι παίχτες με αρχ......και ποιοί είναι αρχ.... παίχτες!!!!!!!!!!!!
Περαστικά και ραντεβού μετά από 4 χρόνια στο ποδοσφαιρικό "υπερθέαμα" του δήθεν μεγαθήριου.....όπου θα επαναληφθεί αναμφίβολα η διακόρευση της μικρής έγχρωμης παρθένας.....μέσα στο σπίτι της αυτή τη φορά,από "Ευρωπέο" πάλι δράστη (μακάρι γαλάζιο αυτή τη φορά)
Υ.Γ.Πάντως η ιστορία χρωστάει στην παρέα του Κρόιφ,του Νέσκενς και του Ρεπ,ένα παγκόσμιο κύπελλο από το '74 και του '78.(αλήθεια που ήταν τότε η Βραζιλία?)
Τα ξαναλέμε σύντομα......
ο Ιταλός

Ανώνυμος είπε...

RE TI PATHATE XTES?!!NATIONALE NEDERLANDEN :)

LEON ST είπε...

Έχετε χάρη που τα παιδιά από τη Βραζιλία κοιμούνται και περιμένουν ακόμα να νιώσουν τη Γη να τρέμει για να ξαναγυρίσουν (ο νοών νοείτω)

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa,kapoion mou thimizei to parapanw sxolio....

Ανώνυμος είπε...

Warlord fetos prosexw oti anevazeis poly liges dimosieuseis kai afieromata..Giati auto?Den nomizw oti den yparxoun themata na parousiaseis pou na endiaferoun olous emas tous "fan" sou :)
HAIL AND KILL
FOREVER
DEATH TO FALSE METAL!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ 1982 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΣΑΝ ΤΗ ΦΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. ΝΩΡΙΣ ΝΩΡΙΣ <> ΠΗΓΕ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΠΙΘΑΡΟ ΙΤΑΛΟ <> ΡΟΣΙ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΤΑ ΤΣΑΛΙΜΑΚΙΑ, ΤΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ, Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ <> ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥ-ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ!!! ΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΡΥΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΚΑΝΑΝ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΞΑΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ <> ΠΟΥ ΑΣΤΟΧΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ '94...ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ <> 5-4 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ!!!!! ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΙ. ΤΟΣΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΤΥΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ..... ΑΛΛΑ ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!! ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΗ Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ...ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ 8 ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ!!!!!
Ο ΙΤΑΛΟΣ

BaronRojo είπε...

κρίμα που οι εισηγητές του κατενάτσιο δεν συναντήθηκαν με τους ισπανούς πάντως, θα έπαιρναν ένα καλό μάθημα για το πως παίζεται το τόπι!

STASCO είπε...

Mexri ta liontaria tou Leontokardou na paroun koupa,ego den ksana asxoloume me to mundial!!.....Elpizo mono na zw mexri tote!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Προς BaronRojo
Μόνο που τα Ισπανάκια....έμαθαν το τόπι τα τελευταία δύο χρόνια....ενώ οι Ιταλοί εδώ και 60 χρόνια....εξού και τα 4 παγκόσμια κύπελλα!Έχει μια μικρή διαφορά!!!!!!!!!!
O Iταλός

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Κίτρινη, Γαλάζια, Ερυθρή, Μαύρη ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος, η Σημαία μας είναι μία...η Πολεμική.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΛΑΟΣ WARLORD,ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΕΠΙΚΑ ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΑΝΕΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ ΝΑ ΓΡΑΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΤΩΝ MANOWAR,TA ΣΦΗΡΙΑ ΤΩΝ MANILLA ROAD,ΤΙΣ ΚΟΜΠΡΕΣ TΩN OMEN...ΕΠΙΚΟ ΧΕΒΥ ΜΕΤΑΛ ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΕΞΥΜΝΕΙΣ...ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ WARLORD,Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ....

Ανώνυμος είπε...

HEAVY METAL ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ. ΕΠΙΚΟΥΣ ΚΑΛΠΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΥΧΗΘΜΟΥΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΙΚΟ ΜΕΤΑΛ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ...
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ WAR FLAG! ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ!

Ανώνυμος είπε...

"HEAVY METAL TO THE WORLD TONIGHT!!"

LEON ST είπε...

HAIL

Ανώνυμος είπε...

Το 1982 στα ισπανικά γήπεδα η Σελεσάο κατέβηκε για μόνο και έναν σκοπό.Να σηκώσει την κούπα με εντυπωσιακό τρόπο όπως και το 1970 και να σβήσει απο την φίλαθλη μνήμη τις αδιάφορες εμφανίσεις του 74 και78( που παρακαλώ τερμάτισε τέταρτη και τρίτη!!!)Τελικά έπαιξε τρομερή μπάλλα,εβαλε αξέχαστα γκολ προσφερε συγκινήσεις,τακουνάκια,ντρίπλες....αποκλείστηκε εντέλει στο προημιτελικό ματς απο την Ιταλία(που τις ακυρώσανε και ενα κατακάθαρο γκολ του Αντονιονι),πικρανε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη που ήθελε μια να δει άλλη μια πανηγυρική κατάκτηση ala 1970 και τελικά κατάφερε να θεωρείται ισάξια εκείνης της ονειρεμένης ομάδας!!!!....Μαγική ομάδα η Βραζιλία του 82!! Τυχεροι οσοι την ζήσανε!!

AEK SS είπε...

HEIL BRAZIL!
YELLOW EVERYWHERE

Eddie 21 είπε...

Kitrinomayro kai Brazil ayta einai