10/12/12

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Όλες οι συστημικές αναλύσεις που πραγματεύονται τα αίτια της κατάρρευσης της χώρας μας παραλείπουν για ευνόητους λόγους να αναφέρουν μια ξεκάθαρη αλήθεια: η χώρα χρεωκόπησε υπό την διακυβέρνηση ενός συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος που λέγεται Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Μέσα στα πλαίσια αυτής της δημοκρατίας, προηγήθηκε της οικονομικής χρεωκοπίας, η πολιτιστική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία του ελληνικού λαού.

Βεβαίως, η μαζική Δημοκρατία είναι σήμερα το μόνο καθολικά αποδεκτό σύστημα στον δυτικό κόσμο. Τεχνητά συμβατή με την εντροπία, αναπαράγει εύκολα τον εαυτό της επιβάλλοντας την ισότητα ενάντια στην ελευθερία.
Όμως στην πραγματικότητα οι απλοί πολίτες δεν είναι ικανοί να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις ούτε για τον εαυτό τους, ούτε για την ευρύτερη κοινωνία. Οι περισσότεροι όχι μόνον δεν είναι προικισμένοι γι’ αυτό από τη φύση αλλά επίσης στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια δεν εκπαιδεύονται με τον σωστό τρόπο, ενώ και αργότερα ως ενήλικες αποπροσανατολίζονται μεθοδικά απο τα κατευθυνόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το αποτέλεσμα είναι, μέσω της δημοκρατίας, η απόλυτη και αφανής κυριαρχία μιας διεθνούς πλουτοκρατίας.
 
 
Καθώς το σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τις μεγάλες ιδέες, τον ηρωισμό ή την αγιότητα, στηρίζεται αναγκαστικά στα πρότυπα της υλικής ευμάρειας που μπορεί να παρέχει: στα γεμάτα καρότσια των σούπερμάρκετ, στα γεμάτα κέντρα διασκέδασης, στα γεμάτα πορτοφόλια των άπληστων καταναλωτών. Όταν λόγω αποτυχημένης διαχείρισης η ευμάρεια χαθεί - όπως συνέβει στην περίπτωση της χώρας μας - τότε το σύστημα αποσταθεροποιείται και ενίοτε αποκαλύπτει τη δομή του.

Στην Ελλάδα δεν απέτυχε μόνον η άρχουσα τάξη, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, οι κομματάρχες, οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι... Απέτυχε επίσης ο βασικός κορμός της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας που αποτελείται από μικροϊδιοκτήτες μικροαστούς, διαβρωμένους από τον άκρατο καταναλωτισμό. Πλούσιοι και φτωχοί, ατομικιστές που κανένας δεν είναι πρόθυμος να υπηρετήσει την εθνική ανάγκη ενάντια στο προσωπικό του συμφέρον, διακρίνονται όλοι τους από τα απεχθή χαρακτηριστικά της άγνοιας των αγραμμάτων και της έπαρσης των ημιμαθών.

Το πολιτικοοικονομικό σύστημα καταρρέει αλλά το έθνος θα διασωθεί ακόμη κι αν απαιτηθούν σκληροί και βίαιοι τρόποι. Ας μην ξεχνούμε πως στη μυθολογία η Βία είναι αδερφή του Κράτους και μάχεται μαζί του στο πλευρό των Θεών, κατά του χάους και της αναρχίας. Ενάντια στην αταξία, την ισοπέδωση, την σύγχιση πρέπει να προτάξουμε την πίστη, την ιεραρχία, τον σταθερό προσανατολισμό. Γιατί αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι η επανιεράρχηση των αξιών και η επιστροφή στις βασικές έννοιες: τον πατριωτισμό, την παιδεία, την συναίσθηση ευθύνης, την τάξη, τον στοχασμό.
 
Αξιολογώντας την υπάρχουσα κατάσταση με την ψυχρή ματιά ενός «εξωτερικού» παρατηρητή, πιστεύω πως η επερχόμενη φτώχια της χρεωκοπίας δεν πρόκειται να βλάψει την φυλετική ψυχή των Ελλήνων. Αντιθέτως, ίσως να την αφυπνίσει καθώς θα σημάνει το ταιριαστό τέλος μιας άθλιας εποχής.
 
 

 
Η φωτογραφία: Through the Subway. Πόστερ της κλασικής ταινίας βίας Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, του αμερικανού σκηνοθέτη Stanley Kubrick (A Clockwork Orange, 1971).

9 σχόλια:

ΛΕΩΝ ΣΤ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Ιππότη. Και για να δανειστώ μια γνώριμη στρατιωτική εικόνα, η σημερινή κατάσταση που θυμίζει το τίναγμα της κουβέρτας πριν την επιθεώρηση της Παρασκευής, προκειμένου να φύγουν τα κάθε είδους ζωύφια. Μόνο που στο Στρατό υπήρχε ένα Διοικητής. Σήμερα αναζητείται...

Περιπλανώμενος είπε...

"Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα,
θεία είν' η δάφνη! Μια φορά κανείς πεθαίνει."
Φρειδερίκος Μιστράλ

καλλίμαχος είπε...

Η οικονομική χρεωκοπία ακολούθησε με διαφορά δεκαετιών την κοινωνική χρεωκοπία, ήτοι την αποδόμηση κάθε ηθικής προορισμένης να ενώνει το κοινωνικό σύνολο. Το Έθνος ως κέντρο έλξης, ο εθνικός πολιτισμός ως σημείο αναφοράς και προσδιορισμού, κατηγορήθηκε, ανακρίθηκε και καταδικάστηκε.

Οι κατήγοροι των Εθνών, που κάποτε υπήρξαν δεισιδαίμονες ανατολίτες, τώρα μας προέκυψαν φανατικοί ορθολογιστές, ορμώμενοι εκ δυσμών. Χαμένος ανάμεσα στα σκότη της Ανατολής και της Δύσης, ο Έλληνας έδωσε το εθνικό του ήθος για να πάρει 'ανάπτυξη' και τρυφή, τα αγαθά του κοσμοπολίτη. Απέμεινε έτσι ιδιώτης και Ελλαδίτης.

Και κάπου εκεί το όνειρο του πλουτισμού τελείωσε. Αρκετοί που ως τότε διασκέδαζαν, βγήκαν στους δρόμους να εκτονώσουν την οργή τους, παρέα με άλλους που ως τότε διασκέδαζαν οργιζόμενοι στους δρόμους... Όμως κανείς δεν δίνει σημασία στις ανίσχυρες και άστοχες κατάρες ενός γραφικού, ενός ιδιώτη, ενός δούλου. Η εύκολη βία των δρόμων, φυτό που ευδοκίμησε υπό τον ήλιο της μεταπολίτευσης, τελικά άδειασε δρόμους και πλατείες.

Τι απομένει; Ίσως το να ανιχνεύσουμε τις απαρχές της χρεωκοπίας. "Μέσα στα πλαίσια αυτής της δημοκρατίας, προηγήθηκε της οικονομικής χρεωκοπίας, η πολιτιστική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία του ελληνικού λαού." Ίσως η δύσκολη βία της ενδοσκόπησης και της συνειδητοποίησης, να μας φέρει τελικά την νίκη στην τιτανομαχία που αντιμετωπίζουμε.

BaronRojo είπε...

Αφού συμπαραταχθώ κι εγώ με τον SK και τους προλαλήσαντες, ας ευχηθώ σε όλους και όλες καλά Ηλιούγεννα. Είθε ο νέος ηλιακός κύκλος να μας δει να οικοδομούμε άμεσες σχέσεις με την ελληνίδα γη, για την δική της φροντίδα και το δικό μας καλό.

aerostatik είπε...

φυλετική ψυχή...
ανάλυσε το !

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την ενδιαφέρουσα και στοχευμένη κριτική ανάλυσή σου (όπως και με τις άλλες, τις οποίες παρακολουθώ ανελλιπώς).

Πρώτα, όμως, θα πρέπει να προσδιοριστούν επαρκώς τα χαρακτηριστικά του σταθερού αυτού προσανατολισμού και να γίνει μια νέα και μεθοδική ιεράρχηση των αξιών, από ανθρώπους των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών (πνευματική αριστοκρατία, ως προπάτορας μιας μελλοντικής ηρωικής αριστοκρατίας που περιμένει να γεννηθεί). Το σύγχρονο πρόβλημα συνίσταται στη γενικότερη έλλειψη (κατάλληλης) παιδείας... κάτι που πρέπει άμεσα να κατανοηθεί, για να υπηρετηθεί σωστά, αυτή τη φορά, η εθνική ανάγκη. Εύχομαι σε όλους μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά και πάνω απ' όλα ...εθνική ανάταση.

Battle Angel

SUN W KNIGHT είπε...

Καλή Χρονιά...

ΙRON MAN είπε...

................

Stormgazer είπε...

Εκπληκτικά εύστοχο και περιεκτικό,Sunknight..Χωρις να θέλω με κανέναν τρόπο να υποβαθμίσω τις υπόλοιπες αναρτήσεις σου ,τις οποίες η αλήθεια ειναι οτι στερούμαι υπόβαθρου για να τις παρακολουθήσω αντάξια,χαίρομαι ιδιαίτερα που όλως τυχαίως ξανά ,επεσα πανω στο πιο ζουμερό αρθρο σου,σχετικά με την "κρίση" των τελευταίων δεκαετιών ίσως...γιατι εχουμε πολύ δρομο κατα πως φαινεται μπροστά μας...Τα συγχαρητήρια μου!