1/1/14

SUBMARINO LOST

Το υποβρύχιο ήταν το πιο ξεχωριστό παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων. Λειτουργούσε με μπαταρίες που έδιναν κίνηση στην πολύστροφη προπέλα της πρύμνης και διέθετε εμπρόσθια πτερύγια πορείας και περισκόπιο στην κορυφή. Το θαύμαζα αγκυροβολημένο μέσα στο όμορφο κουτί του δίχως να ξεχνώ πως είχε τη δυνατότητα να κινείται επί και υπό την επιφάνεια της θάλασσας, σαν  αληθινό.
 
Προς μεγάλη μου απογοήτευση το έχασα κάποια ηλιόλουστη μέρα ενός μεγάλου καλοκαιριού, την πρώτη κιόλας φορά που το βύθισα στο νερό. Παρασυρμένος από πρωτόγνωρο ενθουσιασμό, υπερεκτίμησα τη «ναυτοσύνη» μου και άφησα το μικρό υποβρύχιο να καταδυθεί στο παρθενικό του ταξίδι, ακυβέρνητο στο βυθό.



Η αλήθεια είναι πως δεν θυμούμαι πιά ούτε το σχήμα του, ούτε το χρώμα, ούτε το υλικό κατασκευής. Διατηρώ μόνον την αίσθηση της απώλειας και την εικόνα της γαλάζιας απεραντότητας προς την κατεύθυνση του χαμού. Στη μνήμη μου το υποβρύχιο έχει εξαϋλωθεί. Έχοντας διασχίσει τον ιδεατό ορίζοντα των αμετάβλητων προτύπων, συγκεντρώνει στην νέα του σύσταση τον παγωμένο χρόνο: τις εικόνες και τους ήχους εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής.

Ποιός ξέρει άραγε αν στα βάθη της θάλασσας ο παιδικός μου Ναυτίλος ακόμη ταξιδεύει ή αν παραχωμένος στην άμμο του πυθμένα έχει μετατραπεί σε καταφύγιο κοραλλιών. Ίσως μετά από τόσα χρόνια, παρασυρμένος από τα ωκεάνια ρεύματα να έχει ήδη φτάσει στην ανεξερεύνητη Τάφρο των Μαριανών!

Μάταια αγοράζω σήμερα συλλεκτικά υποκατάστατα, ρέπλικες ή αυθεντικά πρωτότυπα σε ακριβές τιμές. Γιατί έχω βάσιμες υποψίες πως δεν είναι το υποβρύχιο που αναζητώ αλλά ο φωτεινός κόσμος που κάποτε ανοιγόταν γύρω του… τα αγαπημένα πρόσωπα και η χαμένη αθωότητα μιας ξέγνοιαστης εποχής...

 
 
Οι φωτογραφίες: Schuco Elektro-«Submarino» 5552 (1963-1975).
Ο χρόνος μετάβασης: 1973-1977.
Οι τελετές θύμησης: Στο Μυστικό Δωμάτιο.

7 σχόλια:

P A L A D I N είπε...

Όταν χάνονται τέτοια artifacts ο κόσμος μοιάζει φτωχότερος και λιγότερο φωτεινός...
Ωστόσο υποψιάζομαι ότι τα artifacts αλλάζουν μα διατηρούν τη μαγεία τους ανάλογα με την ηλικία.

Sun Knight να έχεις μια καλή νέα χρονιά!

aerostatik είπε...

μήπως είχε γεύση βανίλιας ?

Pegasus είπε...

Εγώ το θυμάμαι!

Ανώνυμος είπε...

"αλλά ο φωτεινός κόσμος που κάποτε ανοιγόταν γύρω του… τα αγαπημένα πρόσωπα και η χαμένη αθωότητα μιας ξέγνοιαστης εποχής..."

Τα είπες όλα με αυτό.

Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά. Η πιο αγαπημένη περίοδος στη διάρκεια μιας χρονιάς. Λαμπάκια, μπάλες, άγγελοι, δώρα, κάλαντα ... Με μια λέξη "Μαγεία".

Εδώ και πολλά χρόνια την ψάχνω.

Στην περίοδο της εφηβείας, άρχισε η μετάλλαξη. Τίποτα δεν ήταν ίδιο. Μόνο η προσμονή για τον στολισμό του δέντρου, αλλά και η αφή των φώτων καθημερινά, παρέμειναν για να θυμίζουν αμυδρά αυτό που ένιωθα μικρός. Ήταν η ώρα του αλκοόλ, της γκόμενας, της μαγκιάς ...

Μεγαλώνοντας, άρχισα να συνειδητοποιώ τί έχασα. Σήμερα, προσπαθώ να δημιουργήσω τρυφερές αναμνήσεις στα δύο πιτσιρίκια, και να τα κάνω να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα όταν θα έρθει η εφηβεία και η ενηλικίωση(πράγμα μάλλον απίθανο).

Να παραμείνει το υποβρύχιο στην αποθήκη, έτοιμο να ξαναβγεί όταν έρθει η ώρα του. Κι ας είναι παλιό. Κι ας έχει ξεπεραστεί η τεχνολογία του, Κι ας θέλει καθάρισμα ή βάψιμο.

Να υπάρχει εκεί ως ανέσπερο φως, που θα καθαρίσει την ψυχή όταν αυτή θα έχει "μαυρίσει" από την καθημερινότητα αλλά και από την οποιαδήποτε πτώση.

Καλή Χρονιά σε όλους τους Αδελφούς του Σπαθιού.

Flammentrupp

Ανώνυμος είπε...

Χαμένα, παλιά παιχνίδια. Τι μου θύμισες... Καλή χρονιά Ιππότη!

Κιμμέριος

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Όπως συζητούσαμε τις προάλλες, το ίδιο περιστατικό μου είχε συμβεί με ένα μεταγενέστερο αυτοκινούμενο παιδικό πλεούμενο -όχι υποβρύχιο, αλλά βαρκάκι- κάπου στα 1982 ή '83 (εδώ η μνήμη μου θαμπώνει).
Θυμάμαι, όμως, την μητέρα μου να κρατά τον νηπιακής ηλικίας μοναχογιό της στα ρηχά και τον πατέρα μου να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια να προλάβει το βαρκάκι κολυμπώντας.
Μάταιος κόπος!
Οι μπαταρίες έδωσαν στο μικρό του μηχανισμό την δύναμη να το στείλει -στο παρθενικό και συνάμα τελευταίο ταξίδι του- βαθιά στην ελληνική θάλασσα.

Δυο-τρία χρόνια αργότερα, η δική μου γενιά είχε την τύχη να παίξει με τις δυο εποποιίες που μετέφερε στο ελληνικό κοινό η εταιρία παιχνιδιών "El Greco". Τα "Κάστρα και Πολιορκητές" και τους "Κυρίαρχους του Σύμπαντος".

Καλή χρονιά σε όλους κι από μένα.

Σταμάτης

SUN W KNIGHT είπε...

Φίλοι κι Αδελφοί,

Καλή Χρονιά...