1/2/14

EΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ!

«Ο Πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης επιβολής τάξης μέσα σ’ ένα σύμπαν αυξανόμενης αταξίας». Με αυτήν την πρόταση άρχιζα να γράφω πριν από δεκαοκτώ χρόνια ένα κείμενο, που ξεκαθάριζε τις νεφελώδεις ιδέες μου και αποτύπωνε σε αδρές γραμμές την οριστική μου άποψη για τον Ηλιακό Ήρωα και τον αγώνα του... εναντίον της εντροπίας, εναντίον της παρακμής!
 
Το κείμενο υπήρξε ορόσημο στην προσωπική μου μυθολογία. Προσπαθώντας να συνταιριάξω σε μια λογική ενότητα τις αιρετικές θεωρίες που κυριαρχούσαν στη σκέψη μου, συνέδεσα με νοηματικές γέφυρες θεμελιώδη στοιχεία από σπουδαία έργα μεγάλων διανοητών. Όμηρος και Ηράκλειτος, Evola και Νietzsche, Campbell και Jung, Howard και Heinlein ξεπρόβαλαν αιφνίδια ανάμεσα στις γραμμές εκπροσωπώντας την υψηλή κλάση των αθανάτων, που ούτως ή άλλως επιλεκτικά τροφοδοτούσαν το θεωρητικό μου οπλοστάσιο... εναντίον της εντροπίας, εναντίον της παρακμής!
 
 
 
Μέσα σε λίγες σελίδες εναλλάσσονταν και συμπλέκονταν σχεδόν όλα τα θέματα που με συγκινούσαν: η επιβολή της τάξης ενάντια στο χάος, η αρχή της εξατομίκευσης στα πλαίσια της κοινότητας, η δικαίωση του κόσμου ως αισθητικό φαινόμενο, η κάθαρση της φύσης, το τραγούδι του πολέμου, η περιπλάνηση των θλιμένων ψυχών στο βασίλειο του Άδη, η ηθική του πολεμιστή, η εσωτερική μάχη με το ασυνείδητο και τα ένστικτα, η επιδίωξη των ανώτερων σχημάτων ζωής και τα ηλιακά πρότυπα... εναντίον της εντροπίας, εναντίον της παρακμής!
 
Αντί επιλόγου, αντέγραψα την περίφημη έκκληση του Τελαμώνιου Αία για αναπόφευκτο χαμό των ηρώων μέσα στο φως. Ολοκληρώνοντας την έκθεση, όχι μόνον είχα ο ίδιος κατανοήσει καλύτερα την εσωτερική συνάφεια των διαφόρων εννοιών που χρησιμοποιούσα, αλλά επίσης όλα τα επιμέρους ζητήματα ήταν πλέον συγκεντρωμένα σε ένα προσωπικό μανιφέστο... εναντίον της εντροπίας, εναντίον της παρακμής!
 
Μετά από τόσα χρόνια, το σκοτάδι βασιλεύει και οι ήρωες πρωταγωνιστούν μόνον στα κόμικς και στο σινεμά.
Ο βασικός λόγος που έγραψα τότε το κείμενο ήταν η προσωπική μου ικανοποίηση μα δεν αρνούμαι πως ευελπιστούσα και στην θετική του επίδραση στους λιγοστούς αναγνώστες μου. Τα παιδιά της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας, επίγονοι της Πολεμικής Σημαίας και νεότεροι αδελφοί του Σπαθιού, αναδημοσίευσαν πρόσφατα στο ρομαντικό τους έντυπο τον Ηλιακό μου Ήρωα. Συμβολική υπόμνηση για τη νέα εμπροσθοφυλακή που συγκροτείται... εναντίον της εντροπίας, εναντίον της παρακμής!

 

 
 

ΗΛΙΟΣ, ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΡΟΠΙΑ: Βασικό κείμενο της Σημαίας (War Flag of the Sun No 22,  ΜΗ/ΗΜ Nο 141, Οκτώβριος 1996).
Λόγος και Εικόνα: Για την εικονογράφηση του κειμένου συνδύασα ένα μνημειακό γλυπτό - σύμβολο συλλογικής προσπάθειας με τον πίνακα ενός μοναχικού ιππότη - σύμβολο προσωπικής ευθύνης: α) Monument to Work - Έργο του Αυστριακού Nεοκλασσικιστή γλύπτη Josef Thorak. β) North Watch - Έργο του Αμερικανού Fantasy ζωγράφου Ken Kelly.
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Το εξώφυλλο του 13ου τεύχους. Συνάντηση του Siegfried με τις παρθένες του Ρήνου. Από την εικονογράφηση (1911-12) του Arthur Rackham για την Τετραλογία του Δαχτυλιδιού.
Ο Δαίμων του τυπογραφείου: Στην αναδημοσίευση του κειμένου, τυπώθηκαν εκ παραδρομής τα παρακάτω λάθη: Στην 2η παράγραφο γράφτηκε «σύστημα» αντί «φυσικό σύστημα», στην 6η παράγραφο «ουσιαστικό ένα νόημα» αντί «ένα ουσιαστικό νόημα», στην 8η παράγραφο «αποδέσμευση δυνάμεων που απελευθερώνονται» αντί «απελευθέρωση δυνάμεων που εκδηλώνονται», στην 13η παράγραφο «Ηλιακός Απόλλων» αντί «Ήλιος-Απόλλων», στην 17η παράγραφο «λευκοί θεοί αγωνίζονται» αντί «λευκοί θεοί ακόμη αγωνίζονται» και στην ίδια παράγραφο «φρουροί της Τάξης με το ξίφος μάχονται για να αποκαταστήσουν ότι διασαλεύουν» αντί «φρουροί της Ολύμπιας Τάξης με το ξίφος μάχονται για ν’ αποκαταστήσουν την τάξη που διασαλεύουν».

3 σχόλια:

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Κάτω απ' την δροσερή σκιά της Πολεμικής μας Σημαίας...
Με τον Ανίκητο Ήλιο βασιλιά των ουρανών..
Για πάντα στις επάλξεις...

Pegasus είπε...

"The making of..." :-)

SUN W KNIGHT είπε...

SOL INVICTUS...