6/7/19

Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΛΟΓΑ (ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥ HEAVY METAL)

« Οι MANOWAR βγαίνουν μέσα απ’ το σκοτάδι για να φωτίσουν τη νύχτα και να πολεμήσουν το θάνατο. Ένας ολόκληρος κόσμος αναδύεται μπροστά μας, ένας κόσμος τόσο καινούργιος όσο και παλιός. Καινούργιος γιατί τώρα φανερώθηκε στα μάτια μας, παλιός γιατί προϋπήρχε χαμένος βαθιά στην ομίχλη του παρελθόντος. Ο κόσμος των MANOWAR, ο κόσμος των αετών και των ματωμένων σπαθιών. Σκεφτείτε για λίγο το βλοσυρό βλέμμα του Κόναν του Βάρβαρου, τη λάμα του σπαθιού που λάμπει στον ήλιο, τη μυρωδιά του θανάτου κι έπειτα αφήστε τον ήχο από το Blood of my enemies να κυριαρχήσει στις αισθήσεις σας και να σας μεταδώσει το ρίγος της μάχης... »
 
 
Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΛΟΓΑ. Με αυτόν τον επιβλητικό τίτλο, εκείνο το μακρυνό καλοκαίρι του 1986, ένας σκληροπυρηνικός εικοσάχρονος χεβυμεταλλάς, αυτοαποκαλούμενος «Πολέμαρχος», ονομάτιζε το πρώτο του κείμενο που θα δημοσιευόταν σε έντυπο ευρείας κυκλοφορίας. Τυπικά, το κείμενο είχε σαν θέμα την μουσική μπάντα των Manowar, όμως στην ουσία, με το πομπώδες ύφος του παρέπεμπε σε ιδεολογικό μανιφέστο.    
Στην εισαγωγή του, συμπυκνωμένα σε λίγες γραμμές βρίσκονταν όλα τα ιδιαίτερα συστατικά του Επικού Heavy Metal: η ομίχλη του παρελθόντος, οι αετοί στον ουρανό, τα σπαθιά που λάμπουν στον ήλιο, το βλοσυρό βλέμμα του Κιμέριου, το φως μέσα στο σκοτάδι, η αιώνια σύγκρουση με τις δυνάμεις του θανάτου, ο πολεμικός ήχος που μεταδίδει το ρίγος της μάχης.

 
Το ηχητικό και στιχουργικό πλαίσιο ήταν ιδεολογικά και αισθητικά εγγενές στη φύση της σκληρής μουσικής, ήδη από την πρώτη εμφάνιση του ιδιώματος. Το Σφυρί των Θεών αποκάλυπτε τον ορίζοντα της νίκης στον ουρανό του Heavy Metal από τότε που οι Βρετανοί Led Zeppelin ξεκινούσαν τις συναυλίες τους με το Immigrant Song. Οι Αμερικανοί Manowar μεγιστοποίησαν το προϋπάρχον δυναμικό, και με το ίδιο Σφυρί έφτασαν στην καρδιά της ισχύος και μετέφρασαν το πολεμοχαρές μήνυμα.
Εν τούτοις, μόνον στην Ελλάδα και για ξεχωριστούς λόγους που άπτονται της κοινωνιολογίας και της ιστορικής παράδοσης της χώρας, ένα πλήθος εφήβων θα προσλάμβανε φανατικά το παραπάνω πλαίσιο και θα βίωνε την προφανή συγγένεια των μουσικών προτιμήσεων, με όρους σχεδόν πολιτικού κινήματος.
 
 
Ο «Πολέμαρχος» ήταν ο δημιουργός και ιδεολογικός καθοδηγητής αυτής της μαζικής ψευδαίσθησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1986 με την Αθάνατη Φλόγα, την συνειδητή διαφοροποίηση και συνεπώς γένεση ως υποείδος του Επικού Heavy Metal. Έχοντας από την αρχή διακρίνει εκείνα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που ταίριαζαν με την προσωπική ιδιοσυγκρασία του, ο «Πολέμαρχος» ταξινόμησε και επανένωσε επιλεκτικά τα βασικά δεδομένα, ξεδιπλώνοντας μια φαντασιακή ανάγνωση της αντιδραστικής νεολαίας εναντίον του σύγχρονου κόσμου.
Τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο ίδιος μέσα από μια πλειάδα κειμένων, κριτικών και ομολογιών, θα επαναλάμβανε, θα υπονοούσε, θα διευκρίνιζε και τελικά θα εμπέδωνε τις εκκεντρικές, προσωπικές του απόψεις, στην εγχώρια νεανική ποπ κουλτούρα.
Έτσι, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80, σε μια πρωτοφανή κλίμακα, που ίσως επηρέασε έμμεσα ακόμη και ακροατήρια άλλων χωρών, ο «Πολέμαρχος» αναβάπτισε το Heavy Metal με ένα εκρηκτικό μίγμα ελιτισμού, φυλετισμού, φαλλοκρατίας, μιλιταριστικού ρομαντισμού και ηρωικής φαντασίας, που διατηρεί την επίδρασή του έως σήμερα.
 
Ο Sun «Χ» Knight θα συνόψιζε αργότερα με σαφήνεια σε μια πρόταση, την κεντρική ιδέα για την αυθεντική μουσική της λευκής νεολαίας, στην πρώτη WAR FLAG OF THE SUN: Πιστεύουμε στη δύναμη του Heavy Metal σαν φορέα μουσικών και ιδεολογικών πλαισίων, που αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά, προγονικά – λησμονημένα όμως σήμερα – πρότυπα της Ευρώπης...


                                                                                                            

 

Το κείμενο της εισαγωγής: Από το πρώτο κείμενο του Πολέμαρχου (ΧwΠ), Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΛΟΓΑ (πρώτο επίσης αφιέρωμα στους Manowar, στο εικοστό τεύχος του μουσικού περιοδικού HEAVY METAL, Ιούλιος – Αύγουστος 1986).
Ο λεκτικός ονοματισμός του Επικού Heavy Metal έγινε συγκεκριμένος στη φράση « ...Τα Gloves of Metal και Secret of Steel... Οι συνθέσεις αυτές είναι ουσιαστικά οι πρώτες από το παρακλάδι που ονομάζουμε επικό Heavy Metal… ».
Τα διάσπαρτα, κωμικά λάθη μεταγραφής από τα πρωτότυπα κείμενα εκείνης της περιόδου, πιστοποιούν πως οι ανυποψίαστες δακτυλογράφοι όντως δεν καταλάβαιναν τι διάβαζαν στα αρχικά χειρόγραφά μου.
Το πρώτο εξώφυλλο: Ο ΧwΠ επέβαλε τους Manowar στο εξώφυλλο του 28ου τεύχους του περιοδικού HEAVY METAL, ως κυρίαρχο πρότυπο του αληθινού Heavy Metal.
Όπως έγραφε στον χαιρετισμό του του ίδιου τεύχους: «Το εξώφυλλο με τους Manowar ελπίζω να σας λέει πολλά. Το Hard στηριζόταν πάντα σε σκληρούς πυρήνες οπαδών, έτσι επέζησε κι έτσι θα επιζήσει στο μέλλον. Όλοι οι άλλοι το περιτριγυρίζουν επιφανειακά, χωρίς να μπορούν να αγγίξουν και να καταλάβουν την βαθύτερη φύση του. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι εμείς είμαστε Warriors. Η φωτιά είναι ακόμη κατακόκκινη. Keep on fighting.»
Επίσης, βαθμολόγησε με 10/10, ως Δίσκο του μήνα το FIGHTING THE WORLD, και αφιέρωσε την δισκοκριτική «στον αδελφό μου Θύμιο, τον φανατικότερο ίσως οπαδό και υποστηρικτή των MANOWAR στην Ελλάδα.»
 
 
Ο Πολεμιστής: CONAN του BWS.
Οι φωτογραφίες:           
- Οι δύο πρώτες σελίδες από το πεντασέλιδο άρθρο Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΛΟΓΑ (Ιούλιος 1986).
- Ο ΧwΠ, σημαιοφόρος, στις 16/08/1986, στο Donington Park.
- Το εξώφυλλο του τεύχους νο 28 (Απρίλιος 1987).
Η πρόσφατη συναυλία (14/6): Πού αλλού θα ανανεώναμε τους όρκους μας όλοι μαζί...
Live to die on that final day
Gods, monsters and men 
Will die together in the end.
Bridge of Death: Το Προσκλητήριο (WAR FLAG – SOL INVICTUS, 7/11/2008).
 

17 σχόλια:

hellenicwarrior84 είπε...

Παντως το Fighting The World με τραγουδια οπως τα Blow Your Speakers, Carry On, Violence And Bloodshed, σιγουρα δεν αξιζε 10αρι!! Αν δηλαδη αυτο παρει 10, τοτε τα Into Glory Ride και Hail To England τι παιρνουν;;

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ανάρτηση που οι ρομαντικοί διαβάζουμε με μάτια υγρά και ηθικό στα ύψη (ενδεχομένως και με πολλά άλλα πράγματα..υψωμένα), λόγω απερίγραπτης συναισθηματικής έντασης.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι..........

Ανώνυμος είπε...

Αναμνήσεις άλλων εποχών.. Οσο για την πρόσφατη συναυλία ο ξεροκέφαλος De Maio άφησε εκτός το into glory ride... Η συναυλιά του 2007 στο Ελληνικό με το εξαιρετικό set list ηχεί ακόμα στα αυτιά μας!

λύΚος

Gosset είπε...

Έτσι ήταν τα πράματα, όπως ακριβώς περιγράφονται χωρίς ίχνος υπερβολής !

΄΄επέβαλε το εξώφυλλο'' > Ο πόλεμος εκ των έσω ήταν και ο σκληρότερος νομίζω. Νικητής ο Warlord που έδειξε τον δρόμο και συζητάμε γι αυτά τα πράματα 33 χρόνια μετά.

΄΄ εκρηκτικό μίγμα'' μπουνιά στο επαναστατικό ροκ !!!

Τελικά το blog είναι κάτι σαν hidden track. Εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά μου και από τότε μπαίνω κάθε 2 εβδομάδες μπας και διαβάσω τίποτα.

Περιμένουμε το επόμενο άρθρο για το Λευκόφιδο βέβαια

Ανώνυμος είπε...

Για παντα πιστοι και φανατικοι. Θελουμε και μια μικρη κριτικη για το live, με τον δικο σου τροπο Warlord...

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετίζω την Σημαία!

Απρόσμενη ανάρτηση απο τα παλιά.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο τεύχος εδώ και πολλά χρόνια δεν το έχω πια, αλλά το αφιέρωμα σου με είχε στιγματίσει.
Σ'ευχαριστούμε Ιππότη για την Hard n' Heavy νιότη και το αισθητικό υπόβαθρο.

Pegasus είπε...

Other bands play, Manowar kill!
(Εγώ πάντως θυμάμαι να τσακωνόμαστε γιατί επέμενες ότι οι Warlord είναι καλύτεροι)

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΠ & ΡΟΚ
ΝΙΤΣΕΪΚΕΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΕΣ.
Για όσους ξέρουν και θυμούνται...

Septirion είπε...

H Αθάνατη Φλόγα και ο Μάγιστρος που ακόμα τη διαφυλάττει και τη μεταδίδει με το δικό του μοναδικό τρόπο, συνδέοντας πράγματα φαινομενικά ασύνδετα, μας έκανε σήμερα αυτούς που είμαστε... Μαζί τιμάμε τον άγιο Πάρσιφαλ με τη μαύρη πανοπλία στο ανυπόστατο παρεκκλήσι με την αιθέρια μουσική...αναζητώντας τις κωδικοποιημένες πληροφορίες, την πηγή της Ηρωικής Αριστοκρατίας, τις Πύλες του Ηλιοστασίου, το Βασίλειο του Καλοκαιριού και τους παλιούς Συντρόφους. “Such a sleep they sleep — the men I loved»... Αετοί στον ουρανό, σπαθιά στον Ήλιο, Φως στο Σκοτάδι! Φρουρά για την Υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού! Hail!

Battle Angel

Pious Atheist είπε...

Δισκάρα το "Fighting the World" !

Ανώνυμος είπε...

Pious Atheist με το να λες δισκαρα το Fighting The World, αδικεις τις πραγματικες δισκαρες αυτης της μπαντας, αλλα μαλλον εισαι οπαδος του ισοπεδωτισμου και της εξισωσης προς τα κατω, κατι που σιγουρα δεν συναδει με την αισθητικη και την ιδεολογια του μπλογκερ...

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ανώνυμε..μπορεί το F.T.W να ήταν η πιο άνιση κυκλοφορία των Manowar μέχρι τότε, αλλά όπως θυμόμαστε ο ΧwΠ ως αρχισυντάκτης του τότε H.M μας το παρουσίασε δίσκο του μήνα με 10άρι παρακαλώ αγνοώντας επιδεικτικά το Abigail του King Diamond.

Ανώνυμος είπε...

Αγνοωντας το Abigail;; Μαλιστα...αυτο θα πει "αντικειμενικοτητα"!!

Ανώνυμος είπε...

Pegasus, ως προς το θεμα με τους Warlord, εξαρταται πως το βλεπει κανεις! Οι Manowar ηταν αξεπεραστοι ως προς την δημιουργια πολεμικης ατμοσφαιρας ενω οι Warlord αξεπεραστοι ως προς τον λυρισμο τους! Απο εκει και περα, πηγαινοντας στα επιμερους, φωνη σαν τον Adams δεν περασε ποτε απο τους Warlord, απο την αλλη, ο Zonder τρωει για πρωινο ολους τους drummer που περασαν απο Manowar. Οσο για τα μαγικα κιθαριστικα θεματα του Bill, προφανως και δεν συγκρινονται με τον πιο μετριο κιθαριστα που εμφανιστηκε σε ολο το 80s US epic/power metal, τον συμπαθεστατο κατα τ'αλλα Ross The Boss.

Ανώνυμος είπε...

https://metal-attack.tumblr.com/post/60606776846
https://chipsandbeermag.tumblr.com/post/144248961995
Ηδη απο το 1985 η Black Dragon περιγραφει τους Manilla Road ως epic heavy metal, μαλιστα στον δευτερο συνδεσμο τους αποκαλει "Kings of Epic Heavy Metal"(για ποιους χτυπα η καμπανα;) και κατα τ'αλλα εχουμε τον Sun Knight να ισχυριζεται πως ειναι ο εισηγητης του ορου epic metal και τον Κατη να ισχυριζεται πως οι Εξοριστοι ηταν το πρωτο συγκροτημα παγκοσμιως που αυτοπροσδιοριστηκε ως epic metal...Ας κρινουν οι αναγνωστες...

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίε ανώνυμε,

Είναι νομίζω προφανές πως ένας απλός χαρακτηρισμός δεν αποτελεί ιδεολογικό μανιφέστο. Εκτός βέβαια αν η Black Dragon δημοσίευε για χρόνια κείμενα που πραγματεύονταν και αναθεωρούσαν το Heavy Metal...

Τόσα χρόνια μετά, έχει πραγματικά σημειολογικό ενδιαφέρον ο τρόπος που κάποιοι εξυπνάκηδες προσπαθούν στο διαδίκτυο να κάνουν το μαύρο άσπρο. Δεν πείθουν ούτε τους άσχετους.
Είναι θλιβερό πως οι περισσότεροι αρνούνται υποσυνείδητα να αποδεχτούν την απλή αλήθεια, ότι ανάλωσαν κατά λάθος την εφηβεία τους σε ένα ουσιαστικά «αντιδραστικό» μουσικό κίνημα, που σε τίποτα δεν ταίριαζε με την ψευτοπροοδευτική και αναρχική ιδεολογία τους...

«Πολέμαρχος»

SUN W KNIGHT είπε...

Τελευταίε ανώνυμε,

Έσβησα το δεύτερο σχόλιό σου γιατί επαναλαμβάνει προπαγανδιστικά την προηγούμενη, άστοχη παρατήρησή σου.
Και στον δικό μου χώρο, έχω πάντα τον τελευταίο λόγο...