4/8/17

ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΟΧΗ

Οι εποχές αλλάζουν, μεγαλώνουμε, όμως αμετάβλητη παραμένει η νοσταλγία για τα μεγάλα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Όπως εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του ΄79, που κάτω από την ήσυχη επιφάνεια των διακοπών, έσφυζε από «περιπέτειες, δράση, ηρωισμούς».
Η τσόχα του Subbuteo εξακολουθούσε να υπερκαλύπτει τα πραγματικά γήπεδα, το Μάστερ Κουνγκ-Φου ξεχώριζε από τα υπόλοιπα «περιοδικά της σκληρής γενιάς!», το Heavy Metal προετοίμαζε την θριαμβική του επέλαση και τα κορίτσια έπαιρναν σιγά-σιγά, τη σειρά τους στη λίστα αναμονής της εφηβείας μας.
 
Το ανήσυχο πνεύμα της περιόδου τροφοδοτούσαν δύο εμβληματικά κόμικς, που είχαν φτάσει στο απόγειο της επιρροής τους και που εξαιτίας του έντονου μεταξύ τους ανταγωνισμού, έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό: το ΑΓΟΡΙ και ο ΝΕΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ. Αν εξαιρέσει κανείς τους κεντρικούς χαρακτήρες Ελ Ζαμπάτο και Μπλεκ, όλες οι υπόλοιπες ιστορίες αντλούσαν υλικό από την ίδια βασική θεματολογία και η σαφής διαφοροποίηση των εντύπων ήταν αδύνατη.
 
 
Μέσα στα διαδοχικά καρέ αυτών των δίδυμων περιοδικών, τα ευφάνταστα αγόρια της πεζής καθημερινότητας ζούσαν παράλληλες, ηρωικές ζωές. Συμπρωταγωνιστούσαν σε περιπέτειες που διαδραματίζονταν στον Ρωμαϊκό Κόσμο, στην Άγρια Δύση, στην Αμερική των  εξεγερμένων αποίκων, στα πεδία μάχης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στα βάθη της θάλασσας και στα σύνορα του διαστήματος... αλλά επίσης σε απλές γειτονιές και πόλεις που θύμιζαν τις δικές μας, όπου οι δεσμοί της οικογένειας, η φιλία, το καθήκον, η αυταπάρνηση, η αγάπη για την πατρίδα, εγκωμιάζονταν δίχως περιστροφές.
 
Εξετάζοντας με κριτική ματιά τις παλιές ιστορίες, εντυπωσιάζομαι ακόμη και σήμερα από τον θεματικό πλούτο τους. Πόλεμος και ποδόσφαιρο, χιούμορ και επιστημονική φαντασία, αγώνες αυτοκινήτων και αερομαχίες, κατασκοπία και Κούνγκ Φου, ποδηλατοδρομίες και επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, ιπτάμενοι δίσκοι και μασκαρεμένοι εξωγήινοι. Ιστορικές ή μελλοντολογικές, αληθοφανείς ή εντελώς φανταστικές, οι εναλλασσόμενες περιπέτειες δημιουργούσαν ένα ευδιάκριτο ψηφιδωτό, χαρακτηριστικό της λαϊκής κουλτούρας στην μεταπολεμική Ευρώπη.
 

ΝΕΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ
(Τεύχος 103, Τετάρτη, 22 Αυγούστου 1979)
ΚΟΜΙΚΣ:
  1. UFO (7 σελ)
  2. ΜΠΛΕΚ (14 σελ)
  3. ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ... ΜΟΥΣΤΑΚΙΑΣ! (5 σελ)
  4. SUPER BOY (2 σελ)
  5. Ο ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΜΟΡΓΚΑΝ (3 σελ)
  6. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (4 σελ)
  7. ΟΙ ΛΟΡΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ (2 σελ)
  8. Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΦΩΝΗ (3 σελ)
  9. Ο «ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙΑΣ» (2 σελ)
  10. ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΑΤΖΗ (3 σελ)
  11. ΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ (2 σελ)
  12. ΛΟΥΚ ΟΡΙΕΝΤ (3 σελ)
  13. Ο «ΩΡΑΙΟΣ» ΕΞΩΓΗΪΝΟΣ! (2 σελ)
  14. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΘΗΡΑΣ (3 σελ)
  15. Η «ΑΚΡΙΔΑ» (3 σελ)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ: Προσαρμογή της τηλεοπτικής σειράς Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ.
ΧΑΛΚΟΜΑΝΙΕΣ: Έγχρωμα σιδερότυπα ROCK, JUDO, UFO, HELL DRIVERS, ΜΠΛΕΚ, ΠΑΡΕ ΜΕ ΜΑΖΙ...

 
ΑΓΟΡΙ
(Τεύχος 119, Παρασκευή, 24 Αυγούστου 1979)
ΚΟΜΙΚΣ:
  1. ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ (8 σελ)
  2. ΣΠΙΝΜΠΩΛ (3 σελ)
  3. Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΠΑΛΛΑ (1 σελ)
  4. ΣΤΑΡΚ – Ο ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ (4 σελ)
  5. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΪΚ (2 σελ)
  6. ΕΛ ΖΑΜΠΑΤΟ (8 σελ)
  7. Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΝΤΡΕΝΤ (7 σελ)
  8. ΤΖΟΝΝΥ ΡΕΝΤ (3 σελ)
  9. ΖΟΡΡΟ (2 σελ)
  10. Ο ΡΟΫ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ (3 σελ)
  11. ΕΛ ΜΕΣΤΙΤΣΟ (4 σελ)
  12. ΝΤΑΝ Ο ΤΟΛΜΗΡΟΣ (4 σελ)
  13. ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ (3 σελ)
  14. ΑΓΡΙΜΙΑ (3 σελ)      
  15. ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΙΝΙ (2 σελ)
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: ΕΙΣΑΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ, 2.000μ.Χ. - Ο «Πατέρας» των πυραύλων, ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ - Φρούρια εναντίον κομητών, ΠΕΛΕ - Η ζωή μου και τα καλλίτερα παιγνίδια μου.
ΧΑΛΚΟΜΑΝΙΕΣ: Έγχρωμος, δισέλιδος BRUCE LEE.
ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗ: Πολεμιστές Landsknechts.

 
Δεν έλειπαν βέβαια τα αρνητικά στερεότυπα των καθιερωμένων «κακών». Οι Ρωμαίοι στον Αρχαίο Κόσμο, οι Γερμανοί στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, οι Άγγλοι στην Αμερικανική Επανάσταση, έπαιζαν αναγκαστικά τον άχαρο ρόλο που τους εξασφάλισε η μοίρα των ηττημένων της ιστορίας. Όμως, τα πρότυπα των ηρώων συχνά ξέφευγαν από τα αναμενόμενα πλαίσια της γενικής αποδοχής. Οι ποδοσφαιριστές - εκτός του Πελέ - ήταν ακόμη όλοι λευκοί και ο Δικαστής Ντρεντ περιέπαιζε κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας...
 
Άτεγκτοι εκπρόσωποι του νόμου, αστείοι μυστικοί πράκτορες, χαρισματικοί ποδοσφαιριστές, σκληροί στρατιώτες, ριψοκίνδυνοι τυχοδιώκτες, πρωτοπόροι εξερευνητές, συντηρούσαν τις συλλογικές προσδοκίες μας και καθυστερούσαν την αναπόφευκτη προσαρμογή των υπερβολικών φιλοδοξιών μας στις περιορισμένες μας δυνατότητες. Ήταν απλές χάρτινες φιγούρες, που όμως με τον τρόπο τους, υποκαθιστούσαν τους ανύπαρκτους καθοδηγητές των ξεχασμένων τελετουργιών ενηλικίωσης στις εκφυλισμένες κοινωνίες της Δύσης.
 
Μαζί τους, τα ανυποψίαστα αγόρια της γενιάς μου, υπερβαίνοντας την απλή χαρά της διασκέδασης, ξεκίνησαν την κρίσιμη αναζήτηση για το ανέφικτο ιδεώδες του ανδρισμού στην τελευταία εποχή της Πατριαρχίας...                                                  
 

 


 
 
Τα δίδυμα περιοδικά: Εβδομαδιαία έντυπα, με έγχρωμα εξώφυλλα και οπισθόφυλλα και 64 εσωτερικές σελίδες, από τις οποίες οι μισές ασπρόμαυρες και οι άλλες μισές με πορτοκαλί μονοχρωματισμό. Με νέα αρίθμηση, ο ΝΕΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ αποτελούσε εξέλιξη του παλαιότερου ΜΠΛΕΚ (τεύχος νο 1: 25/06/1969), και το ΑΓΟΡΙ συνέχεια από το ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΓΟΡΙ (τεύχος νο 1: 26/07/1975). Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης κυκλοφορίας τους, και τα δύο περιοδικά διέδοσαν πληθώρα ευρωπαϊκών κόμικς στη χώρα μας..
Οι φωτογραφίες: Από τη συλλογή μου, τα δύο τεύχη που κυκλοφόρησαν την ίδια εβδομάδα, τον Αύγουστο του 1979. Τα εξώφυλλα, η πρώτη σελίδα της σειράς UFO που ξεκινούσε στο τεύχος 103, Δικαστής Ντρεντ, Πελέ, χαλκομανίες και χαρτοκοπτική...
Οι κορυφαίες ιστορίες: UFO, Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΝΤΡΕΝΤ, ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑΣ, ΛΟΥΚ ΟΡΙΕΝΤ, ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΪΚ... 

7 σχόλια:

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Νοσταλγία που μπορεί να διαλεχθεί με την μελαγχολία, αν επιχειρηθεί μια σύγκριση με την σημερινή επικρατούσα τάση στα comics αλλά και με την ισχνή επιρροή των χάρτινων κόσμων στην διαμόρφωση της κουλτούρας των παιδιών της εποχής μας.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετίζω την Σημαία!

Το άρθρο σου (που τόσο απόλαυσα) συνέπεσε με την έφοδό μου σε πατάρια και ντουλάπια και άλλα απίθανα μέρη στην πατρική μου οικία.
Άν και ήλπιζα να ανεσύρω από εκείνα τα σκοτεινά πατάρια και ντουλάπια μνήμες από τα μακρυνά καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων, τελικώς ανταμείφθηκα με κάποια κομικς (Γκολ, Τρουένο, Μπλεκ, Μικυ μάους).

SUN W KNIGHT είπε...

ΦΛεΦαΛο,
Νοσταλγία, μελαγχολία, θλίψη...

Ανώνυμε,
Μνήμες, κόμικς, παλιά παιχνίδια...

Εκλεκτοί αναγνώστες,
Τον επόμενο μήνα, συμπληρώνονται 10 χρόνια Πολεμικής Σημαίας στο Διαδίκτυο. Τέλος εποχής...

Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας είπε...

Η λαμπρότητα της παιδικης αθωότητας του χθες, φάρος και οδηγός στα ανήλιαγα μονοπάτια της ενήλικης καθημερινότητας του σήμερα. Χαίρε Sun Knight!

Ανώνυμος είπε...

Υπονοείς ότι σταματάς το blog Ιππότη;Η θα υπάρξουν άλλου τύπου αλλαγές;

Παλιός Μεταλλάς είπε...

Τα είχα πάρει και τα δύο τεύχη. Αύγουστος 1979 ε; Τόσο μακριά.

αΝώΔυΝος είπε...

Εξαιρετικό το αφιέρωμά σας, εύγε!!! Θα μου επιτρέψετε να το κοινοποιήσω στη σελίδα "Δυναμικό Αγόρι" του facebook, θεωρώ και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!