1/12/10

ΠΥΡΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

Ο ήρωας βασανιζόταν από αβάσταχτους πόνους, έσκιζε τις σάρκες του και σφάδαζε σαν πληγωμένο ζώο. Οι δικοί του άνθρωποι και ο γιός του Ύλλος τον μετέφεραν στην κορυφή της Οίτης κι εκεί στοίβαξαν ξύλα αγριελιάς και βελανιδιάς σ’ έναν μεγάλο σωρό. Όταν ο ετοιμοθάνατος ζήτησε να τον λυτρώσουν με μιά μεγάλη φωτιά, ο Ύλλος αρνήθηκε, δέχτηκε όμως ένας περαστικός κι άναψε τον σωρό.

Με αυτό τον τρόπο, εξαιτίας της ζήλιας μιας γυναίκας και του μίσους ενός τέρατος, υπέκυψε μέσα σε φοβερά βάσανα ο σπουδαιότερος ήρωας της φυλής μας. Ο μεγάλος πόνος ήταν η τελευταία του δοκιμασία πριν την αιώνια ζωή. Καθώς δυνάμωνε η φλόγα κι άστραφτε και βροντούσε, η εξαγνιστική δύναμη του πυρός απελευθέρωσε το θεϊκό πνεύμα από την θνητή σάρκα και μέσα σ’ ένα σύννεφο ο ημίθεος ανελήφθη στον ουρανό και δίπλα στον Πατέρα του στάθηκε πιά σαν «ήρως και θεός».
Επαληθεύτηκε έτσι για άλλη μια φορά το καθολικό δόγμα του Ευαγγελίου των Μαχών πως η οδύνη προηγείται πάντα της Βασιλείας των Ουρανών.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά καθώς νύχτωνε και φυσούσε κι εγώ συνεπαρμένος ακόμη από την φορτισμένη ατμόσφαιρα του μύθου, ψηλάφιζα τις γκρίζες πέτρες που οριοθετούν το sanctum sanctorum των πολεμιστών στον ελλαδικό χώρο.
Στο μαγικό βουνό, εκεί κοντά στη μεγάλη καταβόθρα που οδηγεί στον Άδη, άθεος πάντα και ορθολογιστής, προσευχήθηκα στον Σωτήρα για δύναμη, τραχύτητα και αντοχή. Κι έπειτα έσφιξα τα δόντια και πήρα τον δρόμο της επιστροφής...





Οι φωτογραφίες: Από το πρόσφατο προσκύνημά μου στον ιερό τόπο της Αναλήψεως του Σωτήρος, κοντά στο χωριό Παύλιανη. Στην τοποθεσία διατηρούνται ελάχιστα τμήματα από δωρικό ναό του 3ου αιώνα π.Χ.
Η γυναίκα, το τέρας, ο περαστικός: Η Δηιάνειρα, ο Κένταυρος Νέσσος, ο Φιλοκτήτης. Η ιστορία με τον χιτώνα και το μολυσμένο αίμα είναι ευρύτατα διαδεδομένη και γνωστή. Ο Φιλοκτήτης, σαν δώρο για την πράξη του, πήρε το τόξο και τα βέλη του ήρωα.
Η λατρεία του Ηρακλή: Στρατιωτική λατρεία του Ρωμαϊκού Κόσμου κατά την περίοδο των τεσσάρων πρώτων αιώνων μ.Χ. Ο Έλληνας θεάνθρωπος λατρευόταν επίσημα στη Ρώμη με κέντρο τον Μέγιστο Βωμό από τα τέλη ήδη του τέταρτου αιώνα π.Χ. Στο πρόσωπό του ενσαρκωνόταν η πίστη στον αγώνα τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον κόσμο των ιδεών, στο κοσμικό και στο μετακοσμικό επίπεδο. Οι κοινοί άνθρωποι επικαλούνταν τον Ηρακλή σαν πρότυπο και προστάτη και οι αυτοκράτορες - όπως ο Ιουλιανός - ενθάρρυναν την λατρεία του σαν αντίδοτο στην θρησκευτική παρακμή. Ο Ηρακλής ήταν πρότυπο αρετής και σταθερότητας για τους στωικούς και βέβαια συμβόλιζε τις ανθρώπινες δυνατότητες εξομοίωσης προς τους θεούς.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι οπλίτες της κλασικής εποχής - που μάχονταν σώμα με σώμα - δεν είχαν σε μεγάλη υπόληψη τους τοξότες....
Και ο Αριστοφάνης στις "Όρνιθες" δεν παρουσιάζει την ηρωικότερη εκδοχή του Ηρακλή:

"ΠΙΣΘΕΤΑΙΡΟΣ
Α! Στην ώρα πάνω ήρθαν τούτα τα σφαχτά!
Γαµήλιο τραπέζι.
ΗΡΑΚΛΗΣ
Να µείνω να τα ψήσω εγώ µέχρι να γυρίσετε;
ΠΟΣΕΙ∆ΩΝΑΣ
Να τα ψήσεις. Κοιλιοδουλία σ' έχει ρε;
∆εν θα'ρθειςµαζίµας;
ΗΡΑΚΛΗΣ
Ουφ! Μια χαρά θα τα κανόνιζα!
ΠΙΣΘΕΤΑΙΡΟΣ
Ας φέρει κάποιος το κουστούµι του γαµπρο"
(προέλευση κειμένου: http://www.scribd.com/doc/5384244/-)

SUN W KNIGHT είπε...

Ανώνυμε:
Αδόκιμο σχόλιο. Ο Ηρακλής ως πολεμιστής, εκπολιτιστής και λυτρωτής είναι ο πρότυπος, μυθολογικός ήρωας της λευκής φυλής.

Ανώνυμος είπε...

Τι κάνει ένας κοινός θνητός, όταν υποφέρει από αβάσταχτους πόνους, ιππότη;

SUN W KNIGHT είπε...

Αχ! Ιζόλδη... ψάξε να με βρείς...

Ανώνυμος είπε...

«Η Ιζόλδη που γνώριζα παλιά, πέθανε από ερωτική αγάπη...», είπες πρόσφατα.
Μπορώ να σου πω ότι κομμάτιασε και κομματιάστηκε εν τέλει.
Δεν υπάρχει πια!

SUN W KNIGHT είπε...

Αχ! Ιζόλδη... Φύλαξε το φίλτρο γιατί ξυπνάς μέσα μου τον Τριστάνο...

Ronin είπε...

Μας χρειαζεται ενας Ηρακλης σημερα,να καθαρισει, σαν τοτε, στους σταβλους του Αυγεια..

SUN W KNIGHT είπε...

Ronin:
Πραγματικά, η κόπρος του Αυγεία έχει σκεπάσει όλη τη χώρα. Μόνον που δεν προέρχεται από τα βόδια του Ηλιου αλλά από τους αποκτηνωμένους "συμπολίτες" μας...

IRON MAN είπε...

Πρόσεχε τά λόγια σου....ιππότη!
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ανόητων είναι οτι προσέχουν τα σφάλματα των άλλων και δεν βλέπουν τα δικά ΤΟΥΣ!(ΚΙΚΕΡΩΝ)

aerostatik είπε...

I.Q. ραδικιού ο ήρωας, που τον τυλίξανε σε μια κόλλα χαρτ..., συγγνώμη σ΄ένα πουκάμισο ήθελα να πω και τον εξόντωσαν μία γυναίκα και ένας κένταυρος !!!!!!
οποία ξεφτίλα...

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι αν ο "Σωτήρας" απάντησε στην ορθολογιστικά και αθεϊστικά παρακινούμενη προσευχή σου...

Να έχεις καλό αποψινό ηλιοστάσιο και καλούς εορτασμούς...

GUARDIAN LORD

SUN W KNIGHT είπε...

Iron Man:
Η απλή παρουσία του ευφυούς ανθρώπου είναι κατά κανόνα, διά τον βλάκα, εις το έπακρον προκλητική.(ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ)

Aerostatik:
Γειά σου ασεβή κι αστόχαστε Αερόστατε. Χαιρετίσματα στους ξερόλες δαίμονες και στους ελεεινούς σου αγίους...

Guardian Lord:
Ο Σωτήρας εντός των ορίων του Ορθού Λόγου παραμένει πάντα σιωπηλός... ενώ επίσης διαχρονικά κινείται εκτός εισαγωγικών...

IRON MAN είπε...

Η ευφυία δεν προστατεύει απαραίτητα απ την βλακεία.......Λόγω ημερών θα μεταθέσω για άλλη φορά την διαφωνία μου κ την αντίθεση μου προς τις απόψεις κ την ιδεολογία σου!Σου εύχομαι ολόψυχα καλά χριστούγεννα με υγεία.