5/1/11

SACRED METAL

Σε έναν κόσμο ανέφικτο και ιδανικό θα έβρεχε αίμα και οι κεραυνοί θα όργωναν τη γη. Οι μαύρες σημαίες θα φούσκωναν από τον εγωισμό μας και οι λόγχες θα υψώνονταν προς τον ουρανό σαν σε προσευχή.
Σε έναν κόσμο αληθινό και υγιή, οι πατρώοι θεοί θα ευλογούσαν την πρώτη μας μάχη και με το ξίφος θα μαθαίναμε να μετράμε τον εαυτό μας. Διά πυρός και σιδήρου θα γινόμασταν άντρες στη δόξα ή στη θανή.
Όμως, εμείς γεννηθήκαμε σε μια άρρωστη εποχή, δίχως αίμα, δίχως τιμή. Για να σωθούμε οφείλαμε να επινοήσουμε νέες τελετές ενηλικίωσης και να πειραματιστούμε με σκιώδη υποκατάστατα και αβέβαιη προοπτική.

Crusader, crusader, please take me with you

The battle lies far to the east

Crusader, crusader, don't leave me alone

I want to ride out on your quest


I'm waiting, I'm waiting, to stand by your side

To fight with you over the sea

They're calling, they're calling, I have to be there

The holy land has to be free

Αναλογίζομαι σήμερα με νοσταλγική διάθεση τη νεανική μας προσπάθεια να αποφύγουμε την εκθήλυνση που αδιάκριτα μας επεφύλασσε η κακή μας μοίρα και η άθλια εποχή. Μακρυμάλληδες έφηβοι, ντυμένοι στα μαύρα και ζωσμένοι με σφαίρες και καρφιά, αποπειραθήκαμε απεγνωσμένα να υποκαταστήσουμε την απουσία της αληθινής μάχης με ψεύτικες προβολές.
Αναμφισβήτητα ήμασταν ρομαντικοί, αμετανόητοι και φανατικοί. Δεν θα τα καταφέρναμε όμως ποτέ δίχως τα εμβατήρια της Ιερής μας Μουσικής. Γιατί η μουσική έχει το πλεονέκτημα να σε μεταφέρει χωρίς την ανάγκη αμφίβολων μεσολαβητών, κατευθείαν στους μυστικούς τόπους των αρχετύπων. Κι εκεί οι θεοί αναγνώρισαν τουλάχιστον τις προθέσεις μας και μας συγχώρεσαν λόγω αμφιβολιών.

Κι έτσι - ευτυχώς - σωθήκαμε οριακά. Με την ακλόνητη πίστη πως ανήκαμε σε κάποια απροσδιόριστη μα ηρωική στρατιά... πολεμώντας σε μια φανταστική σταυροφορία για υπέρτατα ιδανικά...




Η φωτογραφία: Το εξώφυλλο από το άλμπουμ CRUSADER (SAXON, 1984). Έργο του Βρετανού ζωγράφου Paul Raymond Gregory.
Οι στίχοι: Οι πρώτες στροφές από το ομώνυμο τραγούδι.
Χρονολογία μετάβασης: Η δεκαετία του ’80.
Αφιερωμένο εξαιρετικά: Στους Αδερφούς του Σπαθιού και στους «Άγιους Τόπους» της εφηβείας μας. Hail…

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην παρθενική εφηβεία,το ιδεώδες του Σταυροφόρου και το περιώνυμο κομμάτι των αγαπημένων μου Saxon ήταν ένα από τα εμβατήρια της νοητής μετάβασης στην εποχή του ατσαλιού.
Νέος ακόμα,ελπίζω όσο μπορώ,προσεύχομαι να με βρει μαχόμενο το τέλος.
(Κομματάρα το ομώνυμο κομμάτι και το Run for your Lives που το κάναμε σύνθημα οι ΠΑΟΚτσήδες!)
Hail Sun Knight!
Απόστολος

aerostatik είπε...

κόσμος ανέφικτος και ιδανικός + κόσμος υγιής και αληθινός = η τέλεια αντίφαση...

καλλίμαχος είπε...

@aerostatik
άρα ο αναρχισμός είναι ψεύτικος και αρρωστημένος;

καλλίμαχος είπε...

Ο δίσκος είναι απαραίτητος σταθμός στις απαρχές της καριέρας του κάθε βαρυμέταλλου. Βέβαια μετά που μεγάλωσα έμαθα πως ο αληταράς ο Καρλομάγνος χρειάστηκε 35 χρόνια και 18 ολόκληρες μάχες για να υποτάξει και εκχριστιανίσει τους Σάξονες και ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ο Biff να ξεβουλώνει της τουαλέτες της Βαλχάλα όταν αποδημήσει ανάμεσα στους προγόνους του :-)

Ανώνυμος είπε...

Who dares battle the Saracen...
Come Crusader let battle commence...

Τα λάβαρά μας μια μέρα θα υψωθούν πάνω στην ιερή μας γη...

Η εκστρατεία δεν τέλειωσε ποτέ...

Hail!

GUARDIAN LORD

Ανώνυμος είπε...

Καταδικασμένοι να περιφέρουμε τα αόρατα σπαθιά μας ακόμα στις θήκες,αβέβαιοι αν μας δωθεί ποτέ η ευκαιρία...

Hail...

motormount

leonardos είπε...

ιερή μουσική τα μυστικά της οποίας μας πρωτοέκανε εμφανή μεσω του περιοδικού "Heavy Metal" ο Αρχισυντάκτης του, στο μεγαλύτερο διάστημα του 1987...

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=-mMcm5Sp_AI

Περιπλανώμενος είπε...

A maidens' man, the way he sat tall
A gentle man, never did he fall
Served his King so faithfully indeed
And riding high on his mighty steed

Knighthood, he lives for it
Knighthood, he dies for it

And so away rode the man on the horse’s back

Breaker - In days of heavy metal

ΚΙΜΜΕΡΙΟΣ είπε...

Αν και ο φανατισμός των αρχέγονων εποχών μάλλον έχει εκλείψει, η ηλεκτρική σταυροφορία συνεχίζεται. Χαίρομαι που με αναρτήσεις σαν και αυτή συνεχίζεις να στρέφεις το βλέμμα προς τους δικούς μας Άγιους Τόπους. Crusader, Death of the sun και Aryan diplomacy αν θυμάμαι καλά. Hail Iππότη!

SUN W KNIGHT είπε...

Swordbrothers,

ήμασταν πάντα οι καλύτεροι, οι ζηλωτές, οι ευγενείς!

HAIL...

Pegasus είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως και τότε έτσι και τώρα οι καθημερινές μάχες μαίνονται... δριμύτερες... Και για κάποιους από εμάς οι ίδιοι παιάνες παραμένουν εμψυχωτική υπόκρουση σε έναν όχι πολύ λιγότερο ηρωικό αγώνα από αυτούς που εκτυλίσονται στους μυστικούς τόπους των αρχετύπων...

I Will Lead The Charge My Sword Into The Wind
Sons Of Odin Fight To Die And Live Again
Viking Ships Cross The Sea, In Cold Wind, And Rain
Sail Into The Black Of Night Magic Stars Our Guiding Light
We Are Sons Of Odin The Fire We Burn Inside
Is The Legacy Of Warrior Kings Who Reign Above In The Sky

eliasfeanor είπε...

αδελφε μου του σπαθιου ειναι πολλα τα χρονια που σε αναζητουσα.απο τοτε που εσυ υπογραφες ως warlord,εγω ως immortal.ειναι μεγαλη η συγκινηση ,να σε βρισκω ξανα.σου χρωσταω πολλα.και τουτες οι σελιδες εδω,δεν απεχουν καθολου απο τα σοφα λογια του neil peart στο rivendell του 1975...
αποψε θα πιω στην υγεια σου το κονιακ και μετα απο χρονια θα βαλω παλι στα ηχεια το αγαπημενο μας ''in rock''.αλλωστε ο man in black ,με την μαυρογαλαζη κιθαρα του,ακομα κρεμεται στον τοιχο.
HAIL...

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Η σταυροφορία συνεχίζεται....

Μαρια Νικολαου είπε...

Αμφιβάλω αν σωθήκαμε τελικά...

Καλή σου χρονιά ιππότη

V είπε...

Εμπνέεις !!!

Ανώνυμος είπε...

Από Black Wind,

Τόσο αυτό όσο και το προηγούμενο κείμενο μου θυμίζουν τόσα πολλά, που δεν μπορώ να μην ανατριχιάσω όταν το διαβάζω... κάπως όπως όταν άκουσα για πρώτη φορά τον E. Adams να απαγγέλει Three sons have I, and they ride by my side...

1984, η χρονιά της μετάβασης για μένα, από τις ιστορικότερες στην ιστορία της μουσικής μας. 1984, the begining of the end, a world at war... The cursade has just begun

HAIL

SUN W KNIGHT είπε...

Swordbrothers,
ήμασταν με τον τρόπο μας μέρος του θρύλου... νεαροί φαντασιόπληκτοι...
Κιμμέριοι μαχητές!
Hail...

Μαρία Νικολάου,
V,
καλή χρονιά...

panagiotis είπε...

Ο πόλεμος που ζητάμε είναι δίπλα μας,αναίμακτος μα εξοντωτικός. Διεξάγεται χωρίς όπλα μα χρειάζεται το πιο ισχυρό όπλο για να επιβιώσεις. Δεν έχει θύματα-ακόμη- και οι απώλειες περιορίζονται στην αφαίρεση ταυτότητας και την ισοπέδωση της προσωπικότητας. Όποιος ανδρώθηκε ως defender,crusader, trooper ας αδράξει την ευκαιρία κι ας μην ψάχνει τα χνάρια του λύκου.
And the battle rages on...

καλλίμαχος είπε...

Την αφαίρεση της ταυτότητας και ισοπέδωση της προσωπικότητας πολεμάμε εδώ και πολλά χρόνια, με τα μόνα πραγματικά όπλα, που είναι η ιστορία, το έθνος, οι παραδόσεις και οι πολιτισμοί. Γι αυτό και είμαστε πραγματικοί επαναστάτες (επαν+ίστημι), επειδή ενάντια στις δυνάμεις της φθοράς, της λήθης και της ομογενοποίησης, εμείς ιχνηλατούμε το παρελθόν, συντηρούμε τα σύνορα, τα όρια και τις διαφορετικότητες και σηκώνουμε από τα χαμηλά αυτό που έπεσε και πρέπει να επαναστηθεί.

panagiotis είπε...

Οι πραγματικοί επαναστάτες αγαπούν και παλεύουν για τον άνθρωπο.Όπλο εχουν το δίκαιο και το δικαίωμα να αντιστέκονται στην εκμετάλευση και την εξαθλίωση που τους επιβάλλουν. Στην απελπισία που περιήλθαμε ειδικά σήμερα,τώρα,εδώ, πρέπει να συγκρουστούμε με τους αληθινούς εχθρούς γιατί ο πολιτισμός,οι παραδόσεις κι ό,τι έμεινε από την αρχαιότητα, όταν θα έχουμε 2 εκατομύρια ανέργους και το ποσοστό των φτωχών συντριπτικά υψηλό, δεν θα απασχολεί κανένα και το μόνο που μπορεί να ευδοκιμήσει θα είναι ακραίες ιδεολογίες διαταραγμένων εγκεφάλων.Απορώ με την απάντηση σου καθώς έχεις αναφερθεί στον αναρχισμό...

καλλίμαχος είπε...

Στα ελληνικά, 'επανάσταση' σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η αναδόμηση ενός μέρους του παρελθόντος στο παρόν. Γι αυτόν το λόγο η επανάσταση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης. Σύμφωνα μάλιστα με δεδομένες αντιλήψεις που θέλουν ζώα όπως ο λύκος να αποτελούν τοτεμικά σύμβολα της συλλογικής ψυχής ενός λαού, η ιχνηλάτηση του 'λύκου' μέσα στις ομίχλες της ιστορίας είναι μια καλή επανάσταση.

Αν ψάξεις λίγο θα δεις πως ο πόλεμος για τον οποίο μιλάς και οι εχθροί που αναφέρεις δεν είναι φαινόμενα των καιρών μας, αλλά προϋπάρχουν. Εξ'ου και οι αναφορές μου σε έθνος και παράδοση, το οποία επίσης προϋπάρχουν. Το προσκλητήριο λοιπόν δεν είναι ευκαιριακό (επί τη ευκαιρία των καιρών και "της απελπισίας που περιήλθαμε"), αλλά συνεχές.

Αυτά δεν είναι τόσο διαφωνίες, όσο απλές παρατηρήσεις.

SUN W KNIGHT είπε...

Swordbrothers,

οι Σταυροφόροι μέσα μας αδημονούν...

Hail!

GRIMKRIEG είπε...

HEAVY METAL! HEAVY METAL! HEAVY METAL!...ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Eddie είπε...

Opoios den anatrixiazei me to sygkekrimeno tragoydi den exei katalabei apolytos tipota apo Metal

Crusader, crusader, the legend is born
The future will honour your deeds

Ανώνυμος είπε...

afiste me na pethano akoygontas to