20/6/11

SPECIAL OLYMPICS: ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Αυτές τις μέρες γίνεται στη χώρα μας ένα είδος παρωδίας Ολυμπιακών Αγώνων που αποκαλούνται “Special Olympics”. Διανοητικά καθυστερημένοι άνθρωποι από όλη τη γη αναγκάζονται από τον συγγενικό τους περίγυρο να λάβουν μέρος σε αγωνίσματα που διακωμωδούν το Ολυμπιακό Πνεύμα. Το ανήθικο κατεστημένο του σύγχρονου κόσμου, σε ένα κρεσέντο αθλιότητας εκμεταλλεύεται ακόμη και τα αξιολύπητα παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Η σύγχρονη παρεξήγηση των αγώνων ξεκινά από την λανθασμένη ερμηνεία τους και την μεταγενέστερη ταύτισή τους με την ευημερία των ειρηνικών περιόδων. Ξεχνούν εσκεμμένα οι σύγχρονοι πως οι αρχαίοι Έλληνες αποστρέφονταν αλλά ταυτόχρονα απολάμβαναν τον πόλεμο. Οι Έλληνες γνώριζαν πως ο πόλεμος είναι η μοναδική αλήθεια της ζωής κι ο πατέρας του κόσμου των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαία η ηρωική προέλευση των αγώνων: οι πρώτοι Ολυμπιακοί καθιερώθηκαν από τον Ηρακλή σε ανάμνηση της εξόντωσης του Αυγεία και της νίκης του ενάντια στους Ηλείους.


Οι αγώνες της αρχαιότητας συνδέονταν στενά με το μαχητικό πνεύμα των Ελλήνων. Εξοικείωση με τα όπλα, έφοδος και σύγκρουση, ταχύτητα και αντοχή. Το κορυφαίο αγώνισμα και η επιτομή του αντρισμού ήταν το πένταθλο: ακοντισμός, δισκοβολία, άλμα, αγώνας δρόμου και πάλη. Η φάλαγγα των οπλιτών θεμελίωνε την υψηλή της καταγωγή μέσα στα στάδια των αθλητικών αναμετρήσεων.

Ο εκφυλισμός των αγώνων από τη ρωμαϊκή συμμετοχή έως την σύγχρονη αναβίωση, υπήρξε μακροχρόνιος και «προοδευτικός». Τέλειωσε κάποτε η εκλεκτική εποχή της κυριαρχίας του ενός, Έλληνα άντρα, νικητή. Και στη θέση της ήρθε μια νέα, «πανανθρώπινη» τάξη πραγμάτων: βαρβάροι και γυναίκες, βαθμολογία κατάταξης και βραβεία για όλους, εμπορικές διαφημίσεις και αναβολικά και στο τέλος ανάπηροι και διανοητικά καθυστερημένοι.
Είναι ευεξήγητο υπό το φως των κατοπινών εξελίξεων, το γιατί οι πρώτοι παραολυμπιακοί οργανώθηκαν μεταπολεμικά, μετά την οριστική επικράτηση του νεωτερικού κόσμου. Η πολιτιστική κληρονομιά της ισοπέδωσης διαβρώνει εύκολα τους καλοπροαίρετους και τους αφελείς με ανοησίες για δήθεν σεβασμό στη «διαφορετικότητα» και τις «ξεχωριστές ικανοτήτες» όλων των ανθρώπων.

Οι επικρίσεις μου δεν αφορούν βέβαια στους ίδιους τους ανάπηρους αθλητές. Οι διανοητικά καθυστερημένοι είναι θύματα κοινωνικής εκμετάλλευσης ενώ οι σωματικά ανάπηροι είναι τραγικοί αγωνιστές, που μόνον με την δύναμη της θέλησης εναντιώνονται στην άδικη μοίρα. Καταδικάζω όμως με απέχθεια το σάπιο σύστημα της εμπορευματοποίησης, της υποκριτικής συμπόνοιας και της βαθιάς παρακμής που με θρασύτητα προβάλλει ως πρότυπο ότι από τη φύση του είναι ατελές και αξιολύπητο, αλλόκοτο και ασθενές.
Οι πραγματικοί Αγώνες πρέπει να δοξάζουν την ιδέα του κάλλους, τα πρότυπα του καθαρού και του αδιάφθορου, το υγιές και το δυνατό. Ανώτερος σκοπός είναι η κατάκτηση της αυτοκυριαρχίας και η αφοσίωση στην υπέρβαση των ορίων. Και οι θεατές των αγώνων πρέπει να νοιώθουν ψυχική ανάταση, να ταυτίζονται με τους ήρωες, να λατρεύουν τον Υπεράνθρωπο.

Το έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το στεφάνι ελιάς που ο Ηρακλής είχε φέρει από τους Υπερβόρειους. Εκεί, στον απότατο Βορρά, στα άλση των Ηλυσίων, συνεχίζουν να συναγωνίζονται διεκδικώντας τη νίκη, οι μακάριοι που έπεσαν πολεμώντας στα πεδία της τιμής.
Οι Αγώνες ως ενοποιητική γιορτή της κοινότητας, συνδέονται άμεσα με το ηρωικό ιδεώδες. Ο Αθλητισμός πρέπει να είναι γιορτή προετοιμασίας των επιλέκτων, αυτών που τελικά θα καλεστούν να αποδείξουν την αξία τους στον μόνον αυθεντικό στίβο: το πεδίο της μάχης.




Η φωτογραφία: Όψη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του γερμανού γλύπτη Arno Breker. Ο Breker υπήρξε ο απόλυτος εκφραστής του ηρωϊκού ιδεώδους στην τέχνη του 20ου αιώνα. Σχεδόν όλα τα γλυπτά του καταστράφηκαν από τον στρατό των Συμμάχων με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι αγώνες της ντροπής: Οι πρώτοι αναπηρικοί αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα οργανώθηκαν το 1960, στην Ρώμη και οι πρώτοι Special Olympics το 1968, στο Σικάγο. Εξαιρώ για προφανείς λόγους στρατιωτικής ηθικής τους πρώτους αγώνες αναπήρων, βετεράνων πολέμου, που έγιναν το 1948 στην Αγγλία.




16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα 20 μου χρόνια, πιο παρορμητικός, είχα την ιδέα να θίξω το ζήτημα της ανάρτησης στην αρμόδια -επί των αγώνων της ντροπής- καθηγήτρια, της σχολής στην οποία σπούδαζα.
Δυστυχώς δεν είχε τα φρένα ούτε τη συνείδηση για να συνομιλήσει για ένα τέτοια θέμα, οπότε το όλο επεισόδιο έληξε με σοκ και διαπληκτισμό όσον αφορά στην ίδια και γέλωτα από τη μεριά των άλλων σπουδαστών...


GUARDIAN LORD

Ανώνυμος είπε...

Από Black Wind,

ο αθλητισμός είναι θέμα αισθητικής, σε έναν αισθητικά παρηκμασμένο κόσμο είναι επόμενο να παρακμάζει. Guardian Lord, γιατί απορείς; Ποιο σοβαρό θέμα όλοι αυτοί αντιμετώπισαν ποτέ σοβαρά;

ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ είπε...

ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΡΑΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ. ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΘΑΡΡΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΙΔΕΕΣ. ΚΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟ,ΤΟ ΥΓΙΕΣ, ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΟΤΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ.

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Κόσμος αντεστραμμένων αξιών...

καλλίμαχος είπε...

Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε τους λεγόμενους 'αγώνες' στη σύγχρονη μορφή τους και ταυτόχρονα να αποδεχόμαστε τον λεγόμενο 'πόλεμο' στη σύγχρονη μορφή του. Εσύ sun knight έχεις εκφράσει τον θαυμασμό σου για στρατούς των μέσων του 20ου αιώνα. Πρόκειται για την ίδια τεχνοκρατική νοοτροπία που μηχανεύεται τρόπους να κάνει την προσπάθεια λιγότερη, την ανταμοιβή περισσότερη και το αποτέλεσμα περισσότερο απρόσωπο και τυποποιημένο.

Grimkrieg είπε...

ΕΥΓΕ!

Ανώνυμος είπε...

H αρχή του τέλους ξεκίνησε από τη Βιομηχανική Επανάσταση, που σηματοδότησε αλλαγή της κοινωνικο-οικονομικής ελίτ και επιτάχυνε την αντιστροφή των αξιών. Ωστόσο ο σπόρος υπάρχει ακόμα...όπως έλεγε και ο Βύρων. Όσο για τους σύγχρονους αγώνες και τον σύγχρονο πόλεμο, πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να πουλάει αγώνες, αλλά οι Βαλκυρίες μπορούν ακόμη να κάνουν σωστή διαλογή...

Battle Angel

Pegasus είπε...

Γύφτο οι αλλόφυλοι με κράζουν,
κι οι γύφτοι αλλόφυλο με λένε,
κι οι δουλευτάδες ακαμάτη,
και οι σπλαχνικές καρδιές με κλαίνε,
κι οι χαροκόποι δε με θέλουν,
και μ' είπαν οι γεροί σακάτη,
παλιάτσο με είπε κι ο σακάτης ...
(Κ. Παλαμάς)

aerostatik είπε...

το μόνο άστοχο της ανάρτησης είναι η φωτογραφία...
θα ταίριαζε καλλίτερα ένας Εγκον Σιλε...

Ανώνυμος είπε...

Από Black Wind,

Όσο και αν γενικά δε γίνεται αποδεκτό, η "κοινή γνώμη" ή ο "μέσος άνθρωπος" έχει μια φυσική αποστροφή για το άριστο και το κάλλιστο. Αντιθέτως προσαρμόζεται θαυμάσια στο μέτριο ή το κακό γιατί της δίνει το αίσθημα της ανωτερότητας. Και αυτή είναι η συνταγή του "πολιτικά ορθού"...

SUN W KNIGHT είπε...

Αγαπητοί αναγνώστες,

κυκλοφορούν πολλοί εκεί έξω που εκπλήσσονται αρνητικά από τις απόψεις μου, που τους είναι αδιανόητη η επιχειρηματολογία μου, που θα ήθελαν να μην υπάρχω.
Η αλήθεια είναι πως εγώ κατανοώ τη δυσφορία τους πολύ περισσότερο απ' όσο αυτοί υποψιάζονται την περιφρόνησή μου...

ΛΕΩΝ ΣΤ είπε...

Αδερφέ Ιππότη,
Με αφορμή τη δημοσίευσή σου θέλω να θίξω ένα θέμα, που πολλοί από εμάς το περνάνε δυστυχώς ελαφρά τη καρδία. Όλοι όσοι σε γνωρίσαμε από τις σελίδες του ΗΜ/ΜΗ είμαστε (+ -) 40 χρόνων. Μπορεί σε πολλούς το πνεύμα να παραμένει ακμαίο, το σώμα όμως αρχίζει να μας προειδοποιεί. Ας μη λησμονούμε λοιπόν την εκγύμναση του σώματος, γιατί είναι το μισό (εγώ λέω και παραπάνω από το μισό) Εγώ μας. Λόγω επαγγέλματος (σχετικό με τη γυμναστική) έρχομαι σε καθημερινή συναναστροφή με συνομίληκους που τους λυπάται η ψυχή μου. Ακόμα περισσότερο θλίβομαι όταν διαβάζω ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Εγώ ελπίζω σε κάτι: Όταν η Ελληνική Γη πιεί το Αίμα μας για να ξεδιψάσει, τουλάχιστον να υπερηφανευτεί για την ακμαιότητα του σώματός μας. Και που ξέρεις, μπορεί στα Ηλύσια Πεδία να τύχουμε καλύτερης αντιμετώπισης...

panagiotis είπε...

Τι είναι υγιές σήμερα και μας φταίνε τα παιδιά με Νοητική Υστέρηση; Θίχτηκε το ηρωικό ολυμπιακό ιδεώδες και διακωμωδούν το Ολυμπιακό Πνεύμα;Οι αθλήτριες που άλλαξαν φύλο απο τη ντόπα,τι έκαναν; Ποιο πνεύμα,των Αθανάτων της coca-cola;Που βλέπετε κάλλος,υγιή πρότυπα και καθαρότητα;Η Ολυμπιακή ιδέα έγινε μπίζνα. Οι αθλητές έγιναν ενσωματωμένες μαριονέτες ντεγκολικών προγραμμάτων.Προπόνηση 8 ώρες τη μέρα,αναβολικό,σεξ και tv. Ιππότη το σύστημα είναι σάπιο παντού,αυτά τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια.Ας έδιναν άλλο όνομα στους αγώνες ok,αλλά τα ΑΜΕΑ χρειάζονται τον αθλητισμό.Το ξέρετε οτι οι γονείς των περισσότερων παιδιών με Ν.Υ πάσχουν από κατάθλιψη; Λόγω επαγγέλματος έχω έρθει σε επαφή με τέτοια παιδιά.Leon αυτούς που λυπάσαι για τη φυσική τους κατάσταση σύγκρινε τους λίγο με γραμμωμένους και φουσκωτούς τενεκέδες που μιλάνε μόνο για αμινοξέα και συμμετρία. Τους ξέρω καλά κι αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

και ποιος σου ειπε ρε Παναγιωτη, οτι ο Sun Knight επιδοκιμαζει τους συγχρονους Ολυμπιακους Αγωνες? Ειμαι σιγουρος οτι τυχαια βρεθηκες εδω και δεν ξερεις καν ποιος ειναι ο Sun Knight, η πορεια του και τα πιστευω του...

panagiotis είπε...

Ευτυχώς που βρέθηκες εσύ ΡΕ ανώνυμε να με επαναφέρεις.Εγώ σε fun club δεν ανήκω,οπαδός δεν είμαι και δεν ταυτίζομαι με κανέναν.Ο Sun Knight ήταν ο μοναδικός λόγος που έπαιρνα Metal Hammer και μεγάλωσα με τα γραπτά του. Τότε στο βουνό,με τους λύκους... Η σιγουριά σου είναι αφοπλιστική.

efipposefippos@yahoo.com είπε...

Eξαιρετική η προσέγγισή σου Συνέλληνα και ιδιαιτέρως ουμανιστική ως κηδόμενος της αξιοπρεπείας των εν υστερήσει τελούντων συνανθρώπων μας και, κυρίως, της αισθητικής της Αθλήσεως.

Η δημοκρατική παραλυσία, ασφαλώς, δεν συνάδει με τα παραπάνω ιδανικά διότι ούτε σεβασμό προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο διαθέτει , ούτε ψήγμα αισθητικής.

Συνεπώς, εμείς ορθώς θα τοποθετούμεθα, οι δε δημοκράτες ευλόγως θα παραμένουν ανίατοι εκμεταλλευτές της νόσου!