Ατενίζοντας τον ορίζοντα ανάμεσα στο πράσινο των πεύκων και το γαλάζιο της κλειστής θάλασσας, αναπόφευκτα στρέφω το βλέμμα μου στο μαύρο νησί.
Ο Τεντέν έφτασε εκεί πριν από πολλά χρόνια οικοδομώντας τον μύθο του. Στη Βόρεια Σκωτία, ανοιχτά από το παραθαλάσσιο χωριό Κιλτόχ, το Μαύρο Νησί κάλυπτε στην ομίχλη σημεία και τέρατα. Ο ερειπωμένος πύργος του Μπεν Μορ έκρυβε μέσα από τα τείχη του παραχαράκτες κακοποιούς, τη μηχανή του χρήματος κι έναν παράταιρο γορίλα. Τελικά, ο έφηβος ρεπόρτερ βρήκε τις απαντήσεις λύνοντας το μυστήριο, όμως εγώ διατηρώ βάσιμες απορίες παραμένοντας απλός θεατής στην αντικρυνή όχθη.
Είναι μάλλον ειρωνεία της τύχης πως αν κι έχω και στον πραγματικό κόσμο ταξιδέψει στις βραχώδεις ακτές της Βόρειας Σκωτίας (και σ’ ένα παρόμοιο νησάκι με ερειπωμένο αβαείο) δεν έχω ακόμη επισκεφτεί το γειτονικό στον εξώστη μου μικρό, μαύρο νησί. Ίσως, γιατί δεν θέλω να αποδεχτώ την κοινότυπη φυσική του πραγματικότητα έξω από τα χάρτινα, φανταστικά καρέ. Ίσως γιατί καμμιά φορά το βράδυ, ο αέρας που έρχεται από τη θάλασσα και φέρνει μαζί του παράξενους ήχους, διατηρεί την αυταπάτη ζωντανή.
Βεβαίως, έχω ακολουθήσει τον μικρό ήρωα σε όλες του τις περιπέτειες στη Γη και στη Σελήνη και γιά μένα η καθαρή γραμμή του Hergé κυκλώνει πάντα σταθερά και ομοιόμορφα τον Κόσμο, απλοποιώντας τον στο ουσιαστικό του περιεχόμενο.
Ευτυχώς, αντιγράφοντας το παράδειγμα του Τεντέν ενάντια στο βέλος του χρόνου, δεν «ενηλικιώθηκα» ποτέ.
O Ήρωας: Ο Tintin του Georges Remi (Hergé, 1907-1983). Πρώτη εμφάνιση στις 10 Ιανουαρίου 1929 - ενάντια στους Μπολσεβίκους. Από τότε διατηρεί σταθερά μιά σημαντική θέση στο Ευρωπαϊκό Φαντασιακό του εικοστού αιώνα.
Το κόμικ: Το Μαύρο Νησί. Η έβδομη κατά σειρά περιπέτεια του Τεντέν, ανάμεσα στο Σπασμένο Αυτί και Το Σκήπτρο του Οττοκάρ. Δημοσιεύτηκε ασπρόμαυρο γιά πρώτη φορά σε συνέχειες, στο περιοδικό Le Petit Vingtieme από τον Απρίλιο του 1937 έως τον Ιούνιο του 1938. Εκδόθηκε έγχρωμο με μικρές αλλαγές το 1943 και ξανασχεδιάστηκε με εκτεταμένες αλλαγές γιά την επανέκδοση του 1966.
Η φωτογραφία: Το δεύτερο καρρέ της σελ. 43 από το κόμικ, σε δική μου σκηνοθεσία. Ο Τεντέν και ο Μιλού στη βάρκα ΚΙ5 από την συλλογή των παιχνιδιών μου. Στον ορίζοντα το νησάκι Στρογγυλή.
Η Στρογγυλή: Το «Μαύρο Νησί» στα όρια του Μαλιακού κόλπου, στη δυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας. Το μεγαλύτερο από τα Λιχαδονήσια.
Η περιήγηση στη Βόρεια Σκωτία: Με τον αδερφό μου, το Καλοκαίρι του 1997.
Οι εικόνες: Το επόμενο - τρίτο - καρρέ της σελ. 43 και το εξώφυλλο της τελικής, δεύτερης έγχρωμης έκδοσης του άλμπουμ.
9 σχόλια:
Ιππότη, τα παλαιά άνθη πέφτουν και στολίζουν με ευγνωμοσύνη το έδαφος που καλύπτει τις ρίζες, από τις οποίες τράφηκαν, και στέλνουν ακόμα το άρωμά τους με χάρη και νοσταλγία προς τον κορμό, που τα έθρεψε.
Το κόμικ: Αιχμή του Ευρωπαϊκού Φαντασιακού, ενάντια στη δίπτυχη απειλή του οικουμενισμού και του υλισμού που γέννησε η εποχή της Νεωτερικότητας.
Σταμάτης
The boy becomes a man
The novelty becomes second hand
Συγχαρητήρια για το υπέροχο ιστολόγιο. Ποια είναι η αριστουργηματική σύνθεση που ακούγεται στην σελίδα;
Συμπτωματικά, το Μαύρο Νησί είναι η πιο πρόσφατη ιστορία του Τεντέν που αγόρασα και διάβασα. Κορυφαίο κόμικ, πύλη προς μια άλλη, πιο γοητευτική πραγματικότητα. Το εξοχικό σου είναι το θρυλικό εξόχικο στο οποίο είχες παρουσιαστεί στον ανυποψίαστο Α. Βενέρη κραδαίνοντας σπαθί;. Hail!
Για να πω την αλήθεια, ποτέ δεν με συγκίνησε ο ΤενΤεν. Μπαρκς και Κίρμπυ ήταν οι δικοί μου οδηγοί στα μονοπάτια της φαντασίας. Με τις ευχές μου για καλό φθινόπωρο.
τι μου θύμησες με το Τεν-Τεν. Αν και η αγαπημένη μου ιστορία είναι "Οι επτά κρυστάλλινες μπάλλες", Πραγματικά γοητευτική...
Σταμάτη,
BaronRojo,
Ιουλιανέ,
Crom,
Dormammu,
Leonardos,
Ελπίζω πως κάποτε θα επιστρέψω στις ακτές της Βόρειας Σκωτίας και τότε μόνος μου θα ψάξω για το δικό μου κλειδί του μυστηρίου του Μαύρου Νησιού...
Τρυφερή αναπόληση με ψήγματα μελαγχολίας, όπως όλες οι αναπολήσεις και τα φαντασιακά ταξίδια...
Αγαπώ πολύ τον ΤενΤεν, με ηρεμούν τα μαγικά του ταξίδια, πάντα σε τόπους γλυκιάς απόδρασης, έστω κι αν οι κακοί παραμονεύουν...
Τυχαίο που ο δημιουργός είναι Γάλλος (νομίζω...)?
Lorelei,
ο Τεντέν είναι Βέλγος όπως και ο δημιουργός του.
Στα μακρυνά ταξίδια οι κακοί παραμονεύουν αλλά οι καλοί αγρυπνούν...
Δημοσίευση σχολίου