20/2/09

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στην αυγή του Δυτικού Πολιτισμού έλαμψε σαν Ήλιος ο κορυφαίος λαός της ανθρωπότητας. Έχοντας πλήρη επίγνωση της ανωτερότητάς του απέναντι στους άλλους λαούς, επινόησε και τελειοποίησε τις βασικές γραμμές της ανθρώπινης σκέψης. Στην τέχνη, στη φιλοσοφία, στην ποίηση, στη θρησκεία, στον πόλεμο, στην πολιτική, στην επιστήμη, στην ιστορία, σε όλους τους τομείς του πολιτισμού κι ακόμη στον ίδιο τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης, οι Έλληνες έθεσαν τα μέτρα και τα πρότυπα.

Οι Έλληνες νίκησαν τους Τιτάνες και τους Γίγαντες, ανακάλυψαν τον ιδανικό τρόπο ζωής και αποκάλυψαν τον άνθρωπο στην τέλεια μορφή του. Η εκπολιτιστική παγκοσμιότητα της σκέψης τους παραμένει η υπέρτατη πνευματική διαθήκη της ανθρωπότητας παρόλο που σήμερα τους θυμούνται ολοένα και λιγότεροι.


Ακολουθούν δώδεκα προσωπικότητες, που εκπροσωπούν στην δική μου αντίληψη συμπυκνωμένο τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Δεν απέφυγα βέβαια τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μου, γνωρίζοντας πως ο αριθμός 12 είναι συμβολικός.

Ο Ηρακλής. Γιά τον παγκόσμιο μύθο. Ο πρώτος ηλιακός ήρωας - εκπολιτιστής. Ο Αχιλλέας. Γιά το σπαθί και τη δόξα στο σκοτάδι του πεπρωμένου. Η πρώτη ενσάρκωση του Έλληνα θεού πάνω στη γη. Ο Οδυσσέας. Γιά την ποιότητα της ωριμότητας. Τριπλή εκδήλωση του πολεμιστή: της αναζήτησης, της μεταμόρφωσης και της εκδίκησης. Ο Όμηρος. Γιά την δημιουργία των θεών. Ο σπουδαιότερος των ποιητών και εμπνευστής όλων των γενεών. Ο Θουκυδίδης. Γιά την Ιστορία. Περιέγραψε με μοναδικό τρόπο πολύπλοκα γεγονότα, επιτυγχάνοντας βαθιά σύλληψη και αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Γιά την Γνωσιολογία και την Οντολογία. Θεμελίωσαν τον συνεχή διάλογο της φιλοσοφίας γιά την εύρεση της Αλήθειας. Ο Λεωνίδας. Γιά την αιώνια ζωή και το θάνατο στη μάχη. Ο Βασιλιάς του Ηλιακού Λόχου. Γιά όσους φυλάνε Θερμοπύλες. Ο Περικλής. Γιά τον Χρυσό Αιώνα. Η κυρίαρχη προσωπικότητα της πιό πολιτισμένης κοινωνίας, που υπήρξε μέχρι σήμερα. Ο Πολύκλειτος. Γιά τον Δορυφόρο. Σμίλεψε τον απόλυτο κανόνα της αντρικής μορφής απευθείας από τον κόσμο των Ιδεών στην τέχνη των ανθρώπων. Ο Αλκιβιάδης. Γιά την φυσική εξιδανίκευση της μορφής. Μεγαλοφυής και ακατάβλητος και ταυτόχρονα εκκεντρικός και απρόβλεπτος. Ο ωραιότερος άντρας της εποχής του και δεύτερη ενσάρκωση του Έλληνα θεού. Ο Αλέξανδρος. Γιά την ατελεύτητη νίκη και την κατάργηση όλων των ορίων. Γιά την υπέρβαση στα πέρατα του κόσμου. Η τρίτη και τελευταία ενσάρκωση του Έλληνα θεού πάνω στη γη.

Στρέφω το βλέμμα προς τον Παρθενώνα. Όσο κι αν ντρέπομαι γιά την περιρρέουσα εξαθλίωση, παραμένω υποκριτής ανάμεσα στους υπανθρώπους. Άοπλος ενάντια στον σύγχρονο κόσμο, προσεύχομαι στην οπλισμένη Θεά :

«Σοφία, εσένα που γέννησε ο Δίας, αφού πρώτα συγκεντρώθηκε στον εαυτό του και ανέπνευσε βαθιά. Εσύ πού κατοικείς εν τω πατρί σου, ενωμένη ολοκληρωτικά με την ουσία του. Εσύ που είσαι η σύντροφος και η συνείδησή του. Ενέργεια του Διός, σπίθα που ανάβεις και συντηρείς τη φωτιά στους ήρωες και τους μεγαλοφυείς, κάνε μας τέλειους ιδεαλιστές.»

Πριν όμως τον Ιδεαλισμό, Θεά, εσύ που μόνη γεννήθηκες απευθείας από άντρα, προστάτεψέ μας από την μαλθακή εκθήλυνση και την φλύαρη ανοησία...





Η εικόνα: Μάχη οπλιτών σε φάλαγγα. Τμήμα από πρωτοκορινθιακή όλπη (650-640 π.Χ.). Αποδίδεται στον Ζωγράφο Chigi.
PRIERE SUR L’ ACROPOLE: Απόσπασμα από την Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη. Δέηση του Ernest Renan στη θεά Αθηνά (1876).
Αφορμή γιά το κείμενο: Η ψηφοφορία των ακαλλιέργητων και ανυποψίαστων, σύγχρονων Ελλήνων γιά την ανάδειξη των σημαντικότερων προγόνων τους σε γνωστό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό.

12 σχόλια:

nelly είπε...

Την 1η παραγραφο δεν τη σχολιαζω, ειναι too much...

Οσον αφορα τη 12αδα σου, ο Αχιλλεας με τον Οδυσσεα ηταν εντελως διαφορετικοι χαρακτηρες. Επειδη κι εγω δηλωνω υπερ και των δυο, δυσκολευομαι να ξεχωρισω καποιον, δεδομενου οτι ο ενας εχει τη γενναιοτητα που αψηφα τους παντες και τα παντα κι ο αλλος εχει τη νοημοσυνη, που του επιτρεπει να επιβιωνει μεσα απο τις χειροτερες καταστασεις. Ο μεν πρωτος ειναι ψωροπερηφανος, ο δε δευτερος, τυχοδιωκτης. Αντιπροσωπευουν διαφορετικες κοσμοθεωριες.

Επισης, εντυπωση μου προκαλει που εβαλες στη λιστα σου, εσυ, τον Αλκιβιαδη, εναν ανθρωπο ταλαντουχο και προικισμενο με εξαιρετικη νοημοσυνη αλλα οχι με αγνες προθεσεις και αρχες. Ηταν πολυ παρτακιας, ας το πουμε.(ακρως ενδιαφερων ομως)

Θελω να καταληξω στο οτι ολοι αυτοι δεν ταιριαζουν και τοσο μεταξυ τους.


ΥΓ: τον Ηρακλή τι τον εβαλες? Μια μαζα απο μυες ηταν και μυαλο κουκουτσι. Στεκεται τωρα ο Ηρακλης διπλα στον Οδυσσεα? τσ τσ τσ...

Palladia είπε...

Ο ένας βλέπει τη λάμψη του ήλιου και η άλλη ψάχνει τις κηλίδες του...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ.ΣΥΜΦΩΝΩ .ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.
ΤΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ;ΑDACIO;
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

nelly είπε...

Αν βλεπεις τις σκουρες κηλιδες, Παλλαδια, εχεις πολυ λιγοτερες πιθανοτητες να τυφλωθεις... αν με εννοεις. Καλημερα.

Palladia είπε...

Αν επικεντρώνεις και τις μεγενθύνεις όμως, Νέλλυ, δεν έχεις καμία πιθανότητα να φωτιστείς.
Καλησπέρα.

nelly είπε...

Δε θελω να 'φωτιστω' με την εννοια που το εννοεις εσυ. Η αληθεια, για μενα, βρισκεται στο σκοταδι. Και με αυτη την ατακα κλεινω, μη επιθυμωντας να δωσω χαρακτηρα chat στη σελιδα.
Χαρηκα που τα ειπαμε, ειχε ενδιαφερον η στιχομυθια μας.

Λακων είπε...

Οι εποχές προ του "Χρυσού αιώνα του Περικλή" παρουσιάζουν κατά την άποψη μου πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αγαπημένη μου η Γεωμετρική εποχή αλλά και οι εποχές Μύθων και Ηρώων.

SUN W KNIGHT είπε...

nelly:
Ο Ήλιος λάμπει μόνον γι' αυτούς που ήδη βλέπουν...και τυφλώνει τους σκοταδιστές...

Palladia:
Προσευχήσου μαζί μου στη Θεά...

SKΡΟΥΤΖΑΚΟ:
Τα πρότυπα των Ελλήνων παραμένουν αλάνθαστα κριτήρια...

Λάκωνα:
Η Αθήνα από το 480 έως το 380 π.Χ. ήταν η πιό πολιτισμένη κοινωνία όλων των εποχών...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΛΚΑΙΟΣ (ΗΡΑΚΛΗΣ) ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ "ΜΑΖΑ ΑΠΟ ΜΥΕΣ" ΗΤΑΝ(ΤΙ "ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ" ΣΧΟΛΙΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ!) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΩΣ ΕΦΕΡΕ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ. ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ΠΟΛΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΒΑΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ. ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΜΕ ΠΛΑΓΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ. ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΘΑΥΜΑΣΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΛΥΠΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΔΟΞΟ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ) ΤΕΧΝΑΣΜΑ.
POUARO'S WIFE

Υ.Γ. ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Φειδίας είπε...

Ὡραιότατον τὸ ἱστολόγιόν σας, ὦ ἰππότα. (Κι ἂς μὴν ταυτίζομαι πάντοτε μὲ τὴν ὀπτικήν σας.) Μόλις τὸ ἀνακάλυψα, μέσῳ τῆς «Ἔρημης Χώρας». Εὖγε.

SUN W KNIGHT είπε...

Grimkrieg:
Sol Invictus...

Pouaro's wife:
Έχεις παρεξηγήσει τον Οδυσσέα. Χαίρομαι γιά τα σχόλιά σου...

Καλλίμαχε:
Σας ευχαριστώ γιά τα καλά σας λόγια...