20/8/21

HEAVY METAL UNBOUND

«Το Heavy Metal είναι συντηρητικό με έναν εντελώς δικό του τρόπο, κρατάει πεισματικά τις παραδόσεις του και εκφράζει μια άλλη, δυσπρόσιτη επαναστατική διάθεση: αυτήν της επανόδου εκπεσμένων ιδανικών που μόνον αυτό βιώνει...»                    

«Η elite του Heavy Metal εκφράζει την ανωτερότητα των ανδρικών συναισθημάτων και η εξευγενισμένη του μορφή αποπνέει λυρικότητα και ρομαντισμό σε μια εποχή που ο κομπλεξισμός των γυναικείων κινημάτων έχει στραμένα τα μάτια στην επαναφορά μητριαρχικών κοινωνικών μορφών...»

«Το Heavy Metal κρύβει μια εσωτερική φυλετική ψυχή που είναι αναπόσπαστο μέρος του κι αυτό σημαίνει πως είναι μια μουσική από λευκούς για λευκούς...»

«Το Heavy Metal σήμερα, είναι η μοναδική πραγματικά Ευρωπαϊκή μουσική που ακούγεται από μεγάλα στρώματα της σύγχρονης νεολαίας. Υπάρχουν κι άλλα μουσικά είδη με λευκό ακροατήριο, όμως δεν μεταφέρουν στη βασική τους μουσική και στιχουργική φόρμα τα μηνύματα που αποτελούν τον θεμελιώδη χαρακτήρα του Metal και του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό της αυθεντικά λευκής μουσικής...»

«Το Heavy Metal, ήδη καταφύγιο των τελευταίων ρομαντικών, περνάει την νεολαιίστικη, ευρωπαϊκή μουσική αντίληψη και όχι μόνο, στην δεκαετία του’90. Αφομοιώνοντας την κλασική παράδοση, αποτελεί τον μουσικό και μέχρι κάποιο σημείο, ιδεολογικό σύνδεσμο, χιλιάδων λευκών νεαρών σε όλο τον κόσμο...»

Τον Αύγουστο του 1988 δημοσιεύτηκε ένα ιδιαίτερο άρθρο (Μύθοι και Πραγματικότητα) στο περιοδικό ΜΗ&ΗΜ, που οριοθέτησε το Heavy Metal σαν μουσικό ιδίωμα και σαν φορέα αντιδραστικών ιδεών. Γιορτάζοντας τότε την έπαρση των 22 του χρόνων, ο ΧwΠ αποκάλυψε και υπερασπίστηκε σε λίγες αδρές γραμμές τα δομικά συστατικά του σκληρού ροκ που πολλοί υποψιάζονταν αλλά κανείς δεν τολμούσε απροκάλυπτα να αποδεχτεί.

Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, το μανιφέστο συμπληρώθηκε με μια ιστορική αναδρομή (Αναζητώντας το Μύθο), που ξεκινούσε από το Λυκόφως των Θεών, τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και τον Νικολό Παγκανίνι, και διέτρεχε τα είκοσι χρόνια ώσμωσης του σκληρού ήχου με την κλασική μουσική για να καταλήξει στην λειτουργία του Heavy Metal ως οικουμενικoύ συνδέσμου των απανταχού λευκών νεαρών.

Εφηβικός εγωισμός και ανδροπρέπεια, ηρωική φαντασία και μυθολογία, φαλλοκρατία και φυλετική συνείδηση... Τα γραπτά κείμενα αποτελούν τεκμήρια της εποχής τους. Σε κάποιους από εμάς θυμίζουν την χαμένη μας νεότητα. Και η νεότητα είναι πάντοτε ιερή.

 

 

 

 

Μύθοι και Πραγματικότητα: METAL HAMMER & HEAVY METAL τεύχος 44, Αύγουστος 1988. Το εντυπωσιακό σκίτσο που συνόδευε το κείμενο, είναι έργο του «καλλιτέχνη» της παρέας εκείνης της περιόδου, Ηλία Γούλα.

Αναζητώντας το Μύθο: MH & HM τεύχος 54, Ιούνιος 1989.        

Η Αθάνατη Φλόγα (του Επικού Heavy Metal): War Flag, Ιούλιος 2019.




                                                                                


45 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη θλίψη προκαλεί η σύγκριση εκείνων των heavy metal days, που το μουσικό μας κίνημα εξέφραζε τη ρομαντική αντίδραση ενός μεγάλου μέρους της νεολαίας, με τη σημερινή εποχή κατά την οποία το heavy metal έγινε απλά "σκληρός ήχος" και ακούγεται από κάθε λογής false παιδάκια του liberal mainstream και του συστημικού αντιφασισμού.

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τα μανιφέστα της νιότης μας

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμάσου για αφιερώματα στα διάφορα "προοδευτικά" forum τώρα...

Ανώνυμος είπε...

sun knight το αριστερό αρχείο της τελευταίας σειράς δεν αποθηκεύεται. άλλαξε αν θες την ρυθμιση για να μπορούμε να το κατεβάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν μόλις 18 χρονών το 1988.

Τhe old ones speak of winter
The young ones praise the Sun
And time just slips away....

Pegasus είπε...

Ηλίας…. 22-χρονος κι αυτός, ερασιτέχνης ζωγράφος και μεγάλο ταλέντο στην κιθάρα. Αυτοπροσωπογραφία.

Leonardos είπε...

Με αυτά μεγαλώσαμε και πραγματικά -όπως έγραψες- με το συγκεκριμενο κείμενο αλλα και την παρουσια σου σαν αρχισυντάντης τότε, ξεκαθαρισες το τοπίο σε σχέση με το τι ειναι το πραγματικο heavy metal

Ανώνυμος είπε...

Απ'οτι φαινεται οι θεμελιωτες του hard rock/heavy metal των 70s, δεν ηταν και τοσο "τρου μεταλ", μιας και σχεδον ολοι τους μεσα στα ακουσματα τους ειχαν και πολλους μαυρους bluesmen και jazzιστες και φυσικα τον Jimi Hendrix!Η δε επιρροη απο και συμπορευση με την κλασικη μουσικη, ηταν εντελως μεμονωμενες περιπτωσεις (βλ. Blackmore, Roth). Ειναι παντως εντυπωσιακο το να θεωρει καποιος αρετη και δηθεν πιστη σε ιδανικα, το γεγονος οτι 30 ετη μετα, παρεμεινε ιδιος με τον αλαζονα και ξερολα 22 χρονο εαυτο του...Ειναι επισης εντυπωσιακο το οτι η λογικη ασπρο-μαυρο κυριαρχει παντου, οποτε, οποιος διαβασει το σχολιο μου αμεσως θα προσπαθει να μαντεψει αν ειμαι αναρχικος η κομμουνιστης, τους οποιους σιχαινομαι οσο σιχαινομαι τους νεοφιλελευθερους, αλλα και τους εθνικοσοσιαλιστες! Ξερω οτι κατα πασα πιθανοτητα δεν θα το δημοσιευσεις το σχολιο μου αλλα δεν πειραζει.

Ανώνυμος είπε...

Σιχαίνεσαι τους αναρχικούς, τους κομμουνιστές,τους νεοφιλελεύθερους, τους εθνικοσοσιαλιστές. Ρε φίλε εσύ σιχαίνεσαι τους πάντες.

Να υποθέσουμε ότι είτε είσαι με τους μόνους που έχεις αφήσει εκτός σιχαμάρας, δηλαδή τους κλασικούς φιλελεύθερους και τους οικολόγους, οπότε και πάλι απορρίπτεσαι, είτε είσαι απλά ένα πολιτικό τίποτα και λίγο απ' όλα που υποκρύπτει φιλελέ ατομικισμό. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε της 28ης Σεπτεμβριου και 4.54 μ.μ. ειμαι Ελληνας εθνικιστης (κατα τον ορισμο του εθνικισμου στην αντιστοιχη κοινωνιολογικη μελετη του Αλεξανδρου Παπαναστασιου). Με εμπνεουν ο Ιων Δραγουμης και ο Δημητριος Βεζανης ιδεολογικα και πνευματικα και ως προς την πολιτειακη οργανωση δηλωνω υποστηρικτης της "Δημοκρατιας των Αριστων" οπως την περιγραφει ο Γεωργιος Γεωργαλας στο ομωνυμο βιβλιο του, αλλα ως αρκετα προσγειωμενος ανθρωπος που κατανοει οτι ακομα και αυτο το πολιτευμα ειναι ανεφαρμοστο στη σημερινη εποχη, θα ελεγα οτι μαλλον προκρινω την προεδρικη κοινοβουλευτικη δημοκρατια του συνταγματος 1968/1973. Κευνσιανος στα οικονομικα. Ιωαννης Καποδιστριας, Ιωαννης Μεταξας και Γεωργιος Παπαδοπουλος οι μεγαλυτεροι ηγετες της νεοτερας Ελλαδος κατ'εμε. Βαλε με τωρα εσυ σε οποιο καλουπι θες! Το να "απορριπτομαι" απο ενα εθνικοσοσιαλιστικο (οπως υποψιαζομαι οτι εισαι) υποκειμενο, αποτελει τιτλο τιμης για μενα!

Ανώνυμος είπε...

Ο ορισμός του Παναπαναστασίου είναι για να τον διαβάζουν οι "διανοούμενοι" του απριλιανού κλαρίνου. Ο Γεωργαλάς άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών που το έπαιξε διανοούμενος. Ωραίες πηγές παραθέτεις.

Το ότι βάζεις προσωπικότητες όπως τον Καποδίστρια και τον Μεταξά δίπλα σε αμόρφωτα ανδρείκελα της αμερικανικής πρεσβείας όπως ο κυρ Γιώργης της κυρα-Γιώργαινας, με αναγκάζει να σε κατατάξω στην κατηγορία του ακροδεξιού τενεκέ.

Του τενεκέ που βρίζει τον εθνικοσοσιαλισμό/φασισμό και αγνοέι ότι σε όλες τις αναλύσεις των κανονικών ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων του κόσμου ο Μεταξάς θεωρείται εκφραστής ενός ελληνικού ανολοκλήρωτου φασιμού (άσχετα αν κάποιοι απόγονοί του τον παρουσιάζουν ως αντιφασίστα ζητωπατριώτη γιατί βολεύτηκαν μια χαρά στα κονέ της Νέας Δημοκρατίας).

Του τενεκέ που εξυμνεί τον κυρ-Γιώργη της κυρα-Γιώργαινας ο όποίος θεωρούσε ύποπτους και αναρχικά στοιχεία όσους άκουγαν hendrix και rock (δες τη γνωστή συνέντευξη του Σπάθα και άλλων ροκάδων της εποχής για να θυμηθείς πως παρακολουθούσε η ασφάλεια τους του κυρ-Γιώργη του αμερικανόφιλου τους...μαλλιάδες).

Του τενεκέ που αδυνατεί να καταλάβει τις τραγελαφικές δικές του αντιφάσεις αλλά προσπαθεί να την πει με εξυπνακισμούς σε έναν αρθρογράφο για υποτιθέμενες αντιφάσεις του.

Κάτσε στο (ακρο)δεξιό μαντρί σου και άσε τον εθνικοσοσιαλισμό στην ησυχία του.

Ανώνυμος είπε...

26 Σεπτεμβρίου 9:10μ.μ αφού είσαι τόσο μετριόφρων ώστε να αυτοεκθειάσεις τον εαυτό σου ως "προσγειωμένο άνθρωπο" σύρε και προσγειώσου στον κωμικοτραγικό ιδεολογικό αχταρμά της ακροδεξιάς και άσε όποιον άλλο θέλει να ερευνήσει τα σοβαρά πεδία του εθνικισμού.
Ο Sun Knight έγραφε για τον Μπενουά από το 1990 και εσύ ακόμα διαβάζεις τον κοινωνιολόγο που θεωρείται πατέρας της φιλελεύθερης δημοκρατίας και έγραφε το 1920. Για τα σαπάκια της καπιταλιστικής αμερικανικής χούντας των αγραμμάτων που αναφέρεις δεν θα σχολιάσω τίποτα. Αρκούν για να προκαλέσουν τη θυμηδία.
Το άσχημο όμως δεν είναι το χαμηλό σου πολιτικό επίπεδο που μαρτυρούν τα αναγνώσματα που παραθέτεις. Το άσχημο είναι ότι νομίζεις πως είσαι έξυπνος. Τόσο έξυπνος ώστε να σχολιάσεις αναζητώντας αντιφάσεις άλλων - όπως γράφει το παραπάνω παιδί- ενώ εσύ εκφράζεις αντιφάσεις που προκαλούν γέλιο ή απελπισία. Ανάλογα πως το βλέπει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πρωτοσχολιασω για τις ανακριβειες και τις σοφιστειες των δυο τυπων που μου την επεσαν; Δεν πειραζει, ας το προσπαθησουμε λοιπον.
1) Ο Παπαναστασιου εγραψε τη μελετη του το 1916 και οχι το 1920 (για να ακριβολογουμε). Ειτε σας αρεσει, ειτε οχι, θεωρειται κλασικη και δεν εχει να κανει ουτε με "φιλελευθερη δημοκρατια", ουτε τιποτα! Ειναι απλως κοινωνιολογικη αναλυση του εθνικισμου, του εθνικισμου ως ειχε οταν πρωτοεμφανιστηκε ως ορος και εννοια και ΟΧΙ οπως διαστρεβλωθηκε μετα απο τα φασιστικα και εθνικοσοσιαλιστικα σας προτυπα!
2) Ποιος σου ειπε οτι χρειαζεται να παραθεσω "σοβαρες πηγες" για να αναφερω ποιο πολιτευμα θεωρω ιδανικο; Ναι, εχω καταληξει οτι το πολιτευμα που περιγραφει ο Γεωργαλας στο συγκεκριμενο βιβλιο του, ειναι το ιδανικο, κατοπιν της χρεωκοπιας, της μοναρχιας, των διαφορων μορφων ολοκληρωτισμου και κοινοβουλευτισμου! Στην πραγματικοτητα μια περιπου τετοια μορφη πολιτευματος ειχα στο μυαλο μου πριν καν διαβασω τον Γεωργαλα, κατοπιν μελετης εκατονταδων τομων ιστοριας, πολιτικης επιστημης, φιλοσοφιας και εθνολογιας, αλλα και υστερα απο σχεδον 38 ετη βιου ζυμωμενου στην κοινωνια και την παρατηρηση των ανθρωπων και κοινωνικων φαινομενων μεσα απο πληστες δραστηριοτητες μου (επαγγελματικες, καλλιτεχνικες κλπ) και ΟΧΙ σαν κατι παιδακια που ζουν πισω απο ενα πληκτρολογιο και ονειρευονται Βαλχαλες, Υπερβορεες κλπ...Το τι ηταν λοιπον ο Γεωργαλας δεν με ενδιαφερει, εφοσον διαβαζω απο αυτον κατι ορθο και εχω αρκετα διαυγες μυαλο να ξεχωρισω οτι τα πολιτικα του βιβλια (π.χ. Η "Προπαγανδα") ηταν κορυφαια, ενω τα βιβλια του π.χ. για προϊστορια, ηταν για τα μπαζα! Κατανοω οτι τετοια σχηματα δεν χωρουν ευκολα στο κεφαλι σας που δεχεται π.χ. το αλανθαστο του αυστριακου δεκανεα που τοσο θαυμαζετε, αλλα τι να κανουμε, δεν ειναι ολοι οι ανθρωποι σαν εσας...
3) Οι σοβαροι ιστορικοι και μελετητες του καθεστωτος της 4ης Αυγουστου, το αποκαλουν αυταρχικο και στην καλυτερη φασιζον, παντως οχι φασιστικο, τονιζοντας οτι καθαρα λογω εποχης, δανειστηκε καποια εξωτερικα και μονο στοιχεια απο φασισμο/εθνικοσοσιαλισμο! Ιδεολογικα ηταν σαφως μακρια και σαφως εγγυτερα του καθεστωτος Σαλαζαρ. Αυτα δεχονται οι Πλουμιδης, Βατικιωτης, Χατζηδακης, Μιχαλοπουλος, Ηλιοπουλος, Σαραντης, Στανλει Πειν κλπ σοβαροι που εχουν ασχοληθει με το ζητημα! Περιμενω να μου πεις εσυ ποιος υποστηριζει τα αντιθετα! Τελος, εχεις υπ'οψιν το Σχεδιο Πολιτευματος που παρεδοσε ο Μεταξας το 1941 σε στενους συνεργατες του; Υπαρχει στα Γενικα Αρχεια του Κρατους και ειναι δημοσιευμενο και στον 4ο και τελευταιο τομο του Ημερολογιου του Μεταξα. Ενα περιεργο ειδος συνταγματικης μοναρχιας ηταν, με ενισχυμενο το μοναρχικο ρολο στο επακρο, αλλα ταυτοχρονα με καποια προχωρημενα, δημοκρατικα/προοδευτικα (εντος η εκτος εισαγωγικων) για την εποχη στοιχεια (δυνατοτητα δημοψηφισματος, ψηφο στα 18, ψηφο γυναικων). Καμια σχεση με φασισμο/εθνικοσοσιαλισμο! (Συνεχιζεται)

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχεια απο το προηγουμενο) 4) Δεν βαζω κανεναν διπλα σε κανενα αλλο! Το οτι θεωρω Καποδιστρια, Μεταξα και Παπαδοπουλο τους σπουδαιοτερους ηγετες της νεοτερης Ελλαδος, δεν σημαινει οτι τους θεωρω ισαξιους μεταξυ τους, αλλα ΠΟΛΥ καλυτερους απο τους υπολοιπους που περασαν! Κατι αντιστοιχο με χρυσο, αργυρο και χαλκινο μεταλλιο για να μιλησω με ορους που μπορεις να κατανοησεις! Απο εκει και περα, δικαιωμα σου να μην συμπαθεις τον Παπαδοπουλο η τον οποιονδηποτε αλλο, αλλα τουλαχιστον κατηγορησε τον με υπαρκτα στοιχεια και σοβαρα επιχειρηματα και οχι με τσιτατα απο την αριστερη και μεταπολιτευτικη (που τοσο σιχαινεσαι ως εθνικοσοσιαλισταρας που εισαι) συνθηματολογια! Ο "αμορφωτος" Παπαδοπουλος αποφοιτησε απο τη Σχολη Ευελπιδων και ολα τα υπολοιπα σχολεια του στρατου παντα μεταξυ των πρωτων και θαυμαζομενος απο ολους τους αλλους αξιωματικους! Φοιτησε δε και στο Πολυτεχνειο, πολεμησε για την Ελλαδα απο το 1940 εως το 1949 και την αναβαθμισε πληρως ως κυβερνητης απο 1967 εως 1973! Οσο για τα "ανδρεικελα της αμερικανικης πρεσβειας" (κοιτα θρασος οι ελληνοφωνοι γερμανοψυχοι...)που γραφεις, τι να πω; 54 ετη εχουν περασει και ακομα ψαχνουν οι "αντιχουντικοι" πασης αποχρωσεως να βρουν αποδεικτικα στοιχεια για αυτες τις συκοφαντιες! Εχουν δημοσιευθει στην ελληνικη, αλλα και ξενη βιβλιογραφια (Laurence Stern, James Miller, Σωτηρης Ριζας κλπ) ολα τα απορρητα αρχεια απο State Department και CIA που αποδεικνυουν μηδενικη εμπλοκη των ΗΠΑ στην προετοιμασια και επιβολη του καθεστωτος της 21ης Απριλιου κι εσεις συνεχιζετε το βιολι σας!
5)Εχω διαβασει σε παλιο Metal Hammer αφιερωμα στο ξεκινημα της ελληνικης ροκ σκηνης, με συνεντευξεις διαφορων μουσικων απο τοτε. Ηταν καπου 5-6 απο τους οποιους ΜΟΝΟ ενας ολο αναφεροταν κατα της "χουντας" και ποσο δηθεν εβλαψε την εξελιξη της ροκ μουσικης στη χωρα μας! Προφανως ο ανθρωπος ειχε απωθημενα με το τοτε καθεστως, διοτι επαναλαμβανω ολοι οι αλλοι, ουτε που αναφερθηκαν στη "χουντα" ως υπαιτιο, φταιχτη κλπ. Να υποθεσω πως φαντασιωνεσαι οτι ο αγαπημενος σου φυρερ θα αφηνε ελευθερη τη ροκ/μεταλ κουλτουρα να ανθισει…Στην τελικη παντως, μου είναι αδιαφορο το αν κυνηγησε τη ροκ μουσικη η όχι το καθεστως Παπαδοπολυου! Δεν περιστρεφεται ολη η ζωη μου γυρω από ένα ειδος μουσικης και σιγουρα δεν θα με κανει το δεντρο να μην διακρινω το δασος…

Ανώνυμος είπε...

Τι να πρωτοσχολιάσω από τις ανακρίβειες και τις ιδεοληψίες που παραθέτεις;

Αν από αυτά που γράφουμε καταλαβαίνεις ότι είμαστε γερμανόψυχοι δικαιώνεις τον χαρακτηρισμό που σου έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο.

Χρησιμοποιείς τον όρο "μου την έπεσαν" ενώ εσύ πρώτος την έχεις πέσει στον ιδιοκτήτη του ιστολογίου, αποδίδοντάς του απαράδεκτους και αμετροεπείς χαρακτηρισμούς για να γράψεις μια αντιφατική ανοησία.

Γράφεις ότι είσαι σχεδόν 38 ετών και απευθένεσαι σε έναν μεγαλύτερό σου για το τι έκανε στα 22 σου, όταν εσύ ήσουν αγέννητος και δεν έχεις καμία εικόνα του πως ήταν το heavy metal ως κίνημα και όχι ως μια κάποια μουσική επιλογή που έγινε στη συνέχεια.

Ο εθνικισμός ως πολιτική θεωρία πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα και όχι το 1916, εκτός και αν δεν κατάλαβα τι εννοείς. Αφού διάβασες εκατοντάδες τόμους (ούτε ο Νίτσε δεν πρόλαβε να διαβάσει τόσους τόμους στα 38 του) ας έκανες τον κόπο να διαβάσεις και τον Χέρντερ που ήταν ο πρώτος θεωρητικός ο οποίος χρησιμιοποίησε τον όρο εθνικισμός. Ή να διαβάσεις κάποιον σοβαρό θεωρητικό δευτερογεννούς βιβλιογραφίας γιατί αυτοί που αναφέρεις είναι γραφικοί. Ο Πέην είναι ο μοναδικός κανονικός ερευνητής. Βάζοντάς τον ανάμεσα στον Χατζηδάκη (τον βιογράφο του Παπαδόπουλου εννοείς; πέστο μας για να πέσουμε κάτω από τα γέλια) και τους υπόλοιπους επιβεβαιώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Επειδή σου αρέσει να παίζεις με τις λέξεις θα σε τρολάρω λίγο και θα σου πω ότι το "φασίζον" που αναφέρεις με τον "ανολοκλήρωτο φασισμό" που γράφω δεν διαφέρει και πολύ. Τα ίδια λέμε περίπου. Δεν ξέρω αν το καταλάβες όμως γιατί με έχεις χαρακτηρίσει με εντελώς λάθο τρόπο και η σκέψη σου δείχνει προκατειλημμένη.

Γραμμένο τον έχω τον Αυστριακό. Με τον Στράσσερ και με τη συντηρητική επανάσταση είμαι στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Με τον Κοντρεάνου στην Ρουμανία, με τον Χοσέ Αντόνιο (και φτύνω τον Φράνκο) στην Ισπανία. Πάνω από όλα με το Δραγούμη και τον Γιαννόπουλο στα εγχώρια της πατρίδας. Αλλά δεν κολλάω στο μεσοπόλεμο. Υπήρχε εθνικισμός και τον 19ο αιώνα υπάρχει και μετά τον ΒΠΠ. Δεν θα σπάσω αυτή την ενότητα για να μη με πουν "φασίστα" αφελείς ακροδεξιοί όπως εσύ. Σε όλα τα εθνικιστικά σχήματα βρίσκω ενδιαφέρουσες ιδέες. Φασιστικά, ε/ς, συντηρητικά-δημοκρατικά, προπολμεικά, νεοφασιστικά. Σε όλες τις χώρες που υπάροχυν εθνικιστές τους νιώθω συναγωνιστές μου. Με τους Έλληνες πάνω απ΄όλους.

Για τις συνετεύξεις των μουσικών κατά την εποχή του Παπαδόπουλου τι να σου πω τώρα; Ανοίγεις συζήτηση με μια παραπομπή σε ένα μουσικό περιοδικό. Έλα ρε φίλε σοβαρέψου. Μη με κάνεις να ψάχνω links και αρχεία τώρα.

Αφού σου είναι αδιάφορο αν κυνήγησε το rock ο Παπαδόπουλος και μπήκες στη συζήτηση ως φιλικά προσκείμενος σε αυτόν για να πεις στον Sun knight ότι υποτιμά το rock των '60's-70's και το blues, τα οποία ο Παπαδόπουλος νόμιζε κομμουνιστικά στη χειρότερη και εξωγήινα στην καλύτερη, κάνε μια λογική αντιστοίχιση στα επιχειρήματά σου. Ακόμη και εσύ θα κάψεις το σενάριο..

Ανώνυμος είπε...

8:09 μας δουλεύεις; Τις βλακείες του Χαζτηδάκη αναπάράγεις; Έχεις εικόνα πλήρη για το τι άτομο μιλάμε; Είναι ιστορικός ο Χατζηδάκης; Έχει αποφοιτήσει από κάποια τμήμα ιστορικών σπουδών;

Για ρίξε μια ματιά σε αυτά και μετά ξαναμιλάμε.

https://www.politeianet.gr/books/9789605450632-fitsanakis-sifis-potamos-ethniki-asfaleia-kai-sugchrones-upiresies-kataskopeias-stin-ellada-252588

https://www.politeianet.gr/magazines/-periodika-kleio-teuchos-1-fthinoporo-2004-80779
(Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και το στρατιωτικό πραξικόπημα, 1965-67 - Ο αμερικανικός παράγοντας και η εσωτερική δυναμική (Σωτήρης Ριζάς))

Ανώνυμος είπε...

1) Στην διαθεση σου με τιτλους και φωτογραφιες απο την βιβλιοθηκη μου οι εκατονταδες τομοι που εχω διαβασει (μιας και αμφιβαλλεις) και αναμενω να δω τι εχεις διαβασει εσυ...
2) Για τον Μεταξα το ζητημα ειναι πως οσο δεν μπορουν να τον καπηλευονται οι νεοδημοκρατες (οπως σωστα εγραψες), αλλο τοσο δεν μπορουν να τον καπηλευονται οι φασιστες/εθνικοσοσιαλιστες, διοτι υπαρχουν σημαντικες διαφορες! Τσιμουδια δεν εβγαλες για το Σχεδιο Πολιτευματος!
4) "Ο Πεην ειναι ο μοναδικος κανονικος ερευνητης" ειπε ο ανυπαρκτοπουλος! Προφανως ο Ηλιοπουλος ο οποιος σπουδασε με υποτροφια στο πανεπιστημιο του Μοναχου και η διδακτορικη του διατριβη εχει να κανει με την εξωτερικη πολιτικη του Μεταξα και ο Μιχαλοπουλος ο οποιος επισης με υποτροφια απεκτησε το διδακτορικο του στην Γαλλια, ειναι αμελητεες ποσοτητες...
5) Ναι στον Μανο Χατζηδακη αναφερομαι, του οποιου εισαι μια τριχα απο τα α.....α σε επιπεδο ιστορικης γνωσης, ερευνας και προσβασης σε αρχεια και ντοκουμεντα!
6) Δεν ειπα οτι ο εθνικισμος εμφανιστηκε το 1916 οταν εγραψε ο Παπαναστασιου! Εννοω οτι γραφοντας τοτε και προ της εμφανισεως φασισμου και εθνικοσοσιαλισμου αντιστοιχα, αποδιδει ακριβεστερα το αρχικο νοημα του τι εστι εθνικισμος, πριν δηλαδη τον δαιμονοποιησουν οι αντιεθνικιστες και πριν τον καπηλευθουν οι εθνικοσοσιαλιστες!
7)Δεν ανοιξα καμια συζητηση για τη μουσικη κατα την εποχη του Παπαδοπουλου! Εσυ ανοιξες, αναφεροντας το τι ειπε ο Σπαθας κι εγω σου απαντησα οτι υπαρχουν συνεντευξεις και αλλων μουσικων της τοτε εποχης και του ιδιου μουσικου ειδους που λενε αλλα πραγματα! Για καποιο περιεργο λογο ομως, η δικη σου παραπομπη σε συνεντευξη ενος μουσικου, νομιζεις οτι ειναι καποιο συντριπτικο στοιχειο, ενω η παραπομπη η δικη μου "σε ενα περιοδικο" δεν συνιστα...
8) Αυτα που εγραψα για τον Παπαδοπουλο δεν τα σχολιασες καν διοτι σαν εγωιστακος που εισαι, αδυνατεις να παραδεχτεις οτι απλως αναπαραγεις αριστερα και μεταπολιτευτικα τσιτατα και δεν εχεις ασχοληθει καν σε σοβαρο επιπεδο βιβλιογραφικα με εκεινη την περιοδο! Ξαναλεω παντως οτι ειναι δικαιωμα σου να συμπαθεις η οχι τον Παπαδοπουλο και τον οποιονδηποτε, μην γραφεις ομως ατεκμηριωτα πραγματα και συκοφαντιες.
9) Δεν εχω να καψω κανεναν σεναριο διοτι το γεγονος οτι ο Παπαδοπουλος μπορει να θεωρουσε εξωγηινη την ροκ, δεν εχει καμια σχεση με την κριτικη που ασκω στον Sun Knight, ο οποιος νοηματοδοτει την heavy metal μουσικη μεσω απο το ιδεολογικο του πρισμα και προσδιδει χαρακτηριστικα τα οποια πρωτιστως οριζουν το τι νομιζει (η τι θα ηθελε να ειναι πραγματικα) οτι ειναι το heavy metal, παρα το τι ειναι αυτο στην πραγματικοτητα! Ρωταω εσενα ευθεως! Οι γεννητορες και προπατορες του heavy metal ακουγαν πολλους μαυρους bluesmen, jazzιστες κλπ, ναι η οχι; Αν ναι, προς τι οι χαρακτηρισμοι τυπου "λευκη μουσικη για λευκους νεους"; Και αν ακομη δεχθουμε οτι οντως εν τελει η μεταλ μουσικη παιχτηκε και ακουστηκε κυριως απο λευκους μουσικους/ακροατες, ειχε ποτε το ιδεολογικο στιγμα των θεωριων του Sun Knight; Ηταν δηλαδη περιχαρακωμενη γυρω απο φυλετιστικες και εθνικοσοσιαλιστικες ιδεες; Η υπηρξε ενα μωσαικο ανθρωπων και αποψεων;

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε της 29 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:14 μ.μ. αν ειχες εστω και την παραμικρη ιδεα για ζητηματα ιστορικης ερευνας και βιβλιογραφιας, θα γνωριζες οτι υπαρχουν αξιολογοτατα ιστορικα βιβλια γραμμενα απο ΜΗ ιστορικους, καθως και βιβλια κυριολεκτικα για τα μπαζα, γραμμενα απο ανθρωπους που εχουν σπουδασει Ιστορια! Αδυνατεις προφανως να κατανοησεις πως οσα πτυχια κι αν εχεις, αν δεν εχεις προθεση να γραψεις με αντικειμενικοτητα και αν δεν εχεις προθεση (η και ικανοτητα) να ερευνησεις σε βαθος και ευρος, τοτε το αποτελεσμα ειναι μηδεν στο πηλικο! Αυτη την ελιτιστικη νοοτροπια "ο ταδε δεν εχει σπουδασει Ιστορια αρα δεν αξιζει να διαβασω βιβλια του" που εχεις κληρονομησει απο τα παπαγαλακια της αριστερας, να την προσεξεις...
Και για να μιλησω με απτα παραδειγματα και μιας και το γνωστικο πεδιο που μελετω και ερευνω ειναι πρωτιστως η νεοελληνικη ιστορια περιοδου 1909-1974, να σε πληροφορησω οτι η πιο κλασικη σειρα νεοτερης ελληνικης ιστοριας εχει γραφτει απο τον νομικο και πολιτικο Σπυρο Μαρκεζινη. Η πιο κλασικη αφηγηση για την περιοδο του Μεσοπολεμου στην Ελλαδα, ειναι απο τον δημοσιογραφο (με σπουδες Νομικης) Γρηγορη Δαφνη. Απο τους πιο αξιολογους ιστοριογραφους επισης (αν και αριστεριζων), ο αξιωματικος του πολεμικου ναυτικου και μετεπειτα δημοσιογραφος, Σολων Γρηγοριαδης. Οι πλεον ειδικοι στα ζητηματα ερευνας της περιοδου της Κατοχης, ειναι ο δημοσιογραφος-εκδοτης Δημοσθενης Κουκουνας, ο δικηγορος Σπυρος Γαπαρινατος και ο προσφατως μακαριτης δυστυχως, δικηγορος Πετρος Μακρης - Σταϊκος. Πολυ σημαντικα και αγνωστα στοιχεια για την περιοδο της Κατοχης ανεδειξε και ο κομμουνιστης Γρηγορης Φαρακος, ο οποιος ειχε σπουδασει στο Πολυτεχνειο, ηταν στον ΕΛΑΣ επι Κατοχης και διετελεσε και γ.γ και βουλευτης του ΚΚΕ. Το κορυφαιο βιβλιο για το κινημα στο Γουδι το 1909, το εχει γραψει ο δικηγορος Βασιλειος Τσιχλης, ενω πολυ καλα βιβλια τοσο για την εξωτερικη πολιτικη του Μεταξα, οσο και την περιοδο της Κατοχης εχει γραψει ο τεως πρεσβης (νομικα και διεθνεις σχεσεις οι σπουδες του) Αννιβας Βελλιαδης. Μακραν το κορυφαιο βιβλιο για τα Ταγματα Ασφαλειας εχει γραφτει απο τον αξιωματικο εν αποστρατεια, Γιαννη Πριοβολο, ο οποιος εχει γραψει και αλλα καλα βιβλια σχετικα με στρατιωτικα ζητηματα της Κατοχικης περιοδου. Τελος, για το Κυπριακο Ζητημα, οσο και την οργανωση Χ επι Κατοχης, τα κορυφαια βιβλια εχουν γραφτει απο τον αειμνηστο δημοσιογραφο Σπυρο Παπαγεωργιου. Θες να μιλησουμε για "επαγγελματιες ιστορικους"; Ο Χαιντς Ριχτερ, καθηγητης πανεπιστημιου και δηθεν ειδικος στη νεοτερη ελληνικη ιστορια, καταξεφτιλιζεται απο τον ομοεθνη του επισης καθηγητη Χαγκεν Φλαισερ! Στο κλασικο εργο του τελευταιου, με τιτλο "Στεμμα και Σβαστικα", υπαρχουν πανω απο 20 υποσημειωσεις οπου ο Φλαισερ επισημαινει λαθη, παραλειψεις, ανακριβειες ακομα και πλαστογραφιες του Ριχτερ! Τον δε Φλαισερ και τα δικα του εσκεμμενα λαθη, περιποιουνται οι "ερασιτεχνες" Κωστας Ιωαννου στο βιβλιο του "Φενακη και Σβαστικα" και Πετρος Μακρης - Σταϊκος στο βιβλιο του "Ο Αγγλος Προξενος"!

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχεια απο πριν) Οποτε, για να σου απαντησω στο ερωτημα σου, οχι ο Χατζηδακης δεν εχει σπουδασει ιστορια, αλλα διοικηση επιχειρησεων. Δεν νοειται παντως ανθρωπος που θελει να μελετησει σοβαρα την περιοδο της 21ης Απριλιου και να μην λαβει υπ'οψιν τα βιβλια του Χατζηδακη, για δυο απλους λογους. 1) Ειναι ο μοναδικος που εχει γραψει τοσα πολλα βιβλια για εκεινη την περιοδο, αναλυοντας καθε τομεα και πτυχη σε ξεχωριστες μελετες (ιδεολογια, εξωτερικη πολιτικη, οικονομικο και διοικητικο εργο, βιογραφια του ηγετη του καθεστωτος, βιογραφικο λεξικο των στελεχων, κ.α.)
2) Ειχε τη τυχη να γνωρισει προσωπικα σχεδον ολα τα στρατιωτικα και πολιτικα στελεχη του τοτε καθεστωτος, οι οποιοι του παραχωρησαν προφορικες και γραπτες μαρτυριες, αλλα κυριως, του παραχωρησαν τα αρχεια τους, ειτε απλα να τα μελετησει, να κρατησει σημειωσεις, φωτοτυπιες κλπ, ειτε του τα δωρισαν (π.χ. ο Γεωργιος Καρτερ)!! Και οταν λεμε αρχεια, μιλαμε για αλληλογραφια, εγγραφα της ΚΥΠ, υπουργικα εγγραφα, πρακτικα συνεδριασεων, σπανιες κυβερνητικες εκδοσεις, φωτογραφικο υλικο και ημερολογια!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα τελικά με εσένα δεν είναι μόνο ότι αδυνατείς να κάνεις σωστές αντιστοιχίσεις. Ότι αδυνατείς να ξεχωρίσεις ιστορικούς και σοβαρούς ερευνητές παλαιότερων εποχών, όπως πολλοί από αυτούς που γράφεις, σοβαρούς ερευνητές της σημερινής εποχής (Πέην, Βελλιάδης κλπ) και αρλεκίνους όπως ο Χατζηδάκης. Το πρόβλημα είναι ότι πάσχεις από την αντικοινωνική αμετροέπεια του κάθε βλάκα ακροδεξιού. Θες να βγάλεις από το κεφάλι σου όλη αυτή τη σάπια παράνοια και αντί να φτιάξεις ένα δικό σου ιστολόγιο (για να γελάμε συχνά) μπαίνεις σε ένα ιστολόγιο που έχει διαχειριστής συγκεκριμένων αντιλήψεων για να πεις τα δικά σου.

Μπήκες σε έναν χώρο που διαβάζει μια κοινότητα ανθρώπων με συγκεκριμένες απόψεις για να πεις τη μαλακία σου και να χαρακτηρίσεις τους αναγνώστες βάσει του ακροδεξιού παρανοϊκού δόγματος (αμερικανικής προελεύσεως) που θέλει τους εθνικοσοσιαλιστές και τους κομμουνιστές να είναι το απόλυτο κακό. Δεν σου βγήκε η νοητική αγκύλωση ότι είμαστε χιτλερικοί, το γύρισες μετά στον κομμουνισμό.

Ο Ηλιόπουλος είσαι σίγουρος ότι θεωρεί εντελώς μη φασιστικό το πολίτευμα του Μεταξά; Ότι έχει αρνητική γνώμη για τον φασισμό; Τον ξέρεις προσωπικά; (Βλέπεις δεν σε τρολάρω για να σου αναφέρω τις φιλικές σχέσεις που έχει με την Λιάνα Κανέλη των τόσο μισητών σου μπολσεβίκων).

Για τον Χαζτηδάκη όταν σταματήσω να γελάω με αυτά που έχεις χάψει αμάσητα (ξέρω πολύ καλά τις παπριές που λέει) μπορεί να σου απαντήσω ότι πράγματι μια ιστορική έρευνα για την επταετία πρέπει να τον λάβει υπόψη. Όχι όμως ως ιστορικό. Αλλά ως βιογράφο-αγιογράφο των Απριλιανών. Όμως το όλο θέμα δεν είναι η βιογραφία τους. Ούτε η ανάλυση των διαχειριστικών τους ικανοτήτων. Το ολο θέμα είναι η ιδεολογική τους απαρχή (για το κιτς της αισθητικής τους δεν μιλω γιατί αποκλείεται να το καταλάβεις). Οι ίδιοι το λέγανε, ο Χατζηδάκης το λεει, το σύμπαν το γνωρίζει. Αμερικανόφιλοι, ζητωπατριώτες, ιδεολογικά αμόρφωτοι εκφραστές ενός αυταρχικού φιλελευθερισμού ήταν. Τους εθνικιστές τους θεωρούσαν μαρξιστές. Όπως και εσύ. Τι παραπομπή να σου κάνω; Αυτό είναι προφανές. Σαν να μην έφτανε αυτό βάζεις και τον Δραγούμη στην ίδια κατηγορία με αυτά τα ρετάλια.

Όπως είναι και προφανές ότι αγνοείς πλήρως την ιστορία των πολιτικών ιδεών, αγνοείς τι είναι ο εθνικισμός, ποια η απαρχή του ως πολιτικής θεωρίας, τα πάντα. Έχει και το θράσος να τον αντιπαραβάλεις με τον εθνικοσοσιαλισμό. Λες και υπήρξε ποτέ κάποιος ελληνικός εθνικισμός με ξεχωριστά ιδεολογικά θεμέλια από τα υπόλοιπα κινήματα της Ευρώπης.

Αλλά όπως κάνετε όλες οι κουφάλες αποφεύγεις τα δύσκολα και πας τη συζήτηση εκεί που νομίζεις ότι σε συμφέρει. Αυτό αφορά το σχόλιο ότι δε θα κάψεις το σενάριο. Θα το κάψεις αγόρι μου γιατί άσχετα αν βρίσκεις αντιφάσεις στην προσέγγιση του Sun Knight (υποθέτω θα σου απαντήσει ο ίδιος) είσαι εσύ ο πλέον αντιφατικός όλων ως παπαδοπουλικός ακροατής της rock. Ως τέτοιος θα έπρεπε να το βουλώσεις και να σταματήσεις τις εξυπνάδες. Αλλά το ακροδεξιό στουρνάρι δεν έχει μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση που μου ζητάς στο θέμα του metal είναι αυτή. Ναι όλη η rok παράδοση έχει ΚΑΙ επιρροές νέγρικης μουσικής. Έχει όμως και άλλες. Έχει πολύ ροακμπίλι, χιλαμπίλι κλπ που ήταν λευκή αμερικανική παραδοσιακή μουσική, έχει και κλασική μουσική όπως γράφεις, έχει και πολλή μα πάρα πολλή ευρωπαϊκή λαϊκή παραδοσιακή μουσική (αν είσαι μουσικός θα έπρεπε το γνώριζες). Συνολικά το rock και πολύ περισσότερο το metal παίχτηκε και ακούστηκε από λευκούς. Μπορεί να είχε και άλλες ηχητικές επιρροές. Αλλά κυρίως παίχτηκε από και ακούστηκε από λευκούς. Γιατί παράλληλα με την μουσική υπήρχαν και οι στίχοι, οι ατμόσφαιρες, τα εξώφυλλα κλπ που απέπνεαν μια άρνηση του καθωσπρέπει υλιστικού φιλελέ παρόντος και μια υπόρρητη αναφορά σε μποέμ ρομαντικοποιημένα σχήματα ιδεών της ευρωπαϊκής παράδοσης. Αυτό δεν σου λέει τίποτα; Έτσι λες να έγινε, τυχαία;

Εκεί πάτησε ο Sun knight και προσάθησε προφανώς επιλεκτικά -όλες οι ιδεολογίες βασίζονται σε επιλεκτικά σχήματα- να δημιουργήσει μια εθνικιστικήη-παραδοσιοκρατική τάση στην κοινόττηα του metal. Πρωτοπόρος σε όλο τον κόσμο. Πουθενά αλλού δεν έγινε. Αυτός όμως το κατάφερε. Αντί να του πούμε εύγε, που έφτιαξε ένα εθνικιστικό ρεύμα σε ένα μαζικό νεολαιίστικό μουσικό κίνημα, έρχεστε τα ακροδεξιά σκουπίδια γνωστού μπετόβλακα εκδότη να του την πείτε από πάνω.

Μπορεί το θράσος και η ημιμάθεια σας να είναι ξεπατωμένη αλλά να ξέρεις ότι οι εποχές σας περάσανε. Υπάρχουν πια πολλοί εθνικιστές γνήσιοι. Το ακροδεξιό σας σκυλολόι είναι παρελθόν. Απλά δεν το έχετε καταλάβει.

Ανώνυμος είπε...

Ας πει κάποιος στο ακροδεξιό ξεφτέρι ότι είναι άλλο η ιστορία των πολιτικών ιδεών και άλλο η ιστορία. Διάβασε ιστορία πολιτικών ιδεών και έλα μετά να μας αρνηθείς ότι ο εθνικοσοσιαλισμός υπήρξε μια από τις ιδεολογίες του ευρύτερου εθνικισμού. Έλα μετά να μας αρνηθείς ότι έχει τις ρίζες του στο volkisch γερμανικό κίνημα και αυτό με τη σειρά του έχει τις ρίζες του στον εθνικιστικό Ρομαντισμό.
Ακριβώς στον Ρομαντισμό έχει τις ρίζες του και ο ελληνικός εθνικισμός του 19ου αιώνα, ο οποίος έμεινε στον πυρήνα του ζωντανός και κατά τον 20ο.
Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το δόγμα Χάντιγκτον και τις στρατοκρατικές μεταπολεμικές μπανανίες των ΗΠΑ, μια εκ των οποίων υπήρξε και η 21η Απριλίου.

Αν το ακροδεξιό ξεφτέρι θεωρεί ότι η ενότητα του πεδίου Ρομαντισμός- εθνικιστική θεωρία- εθνικιστικές ιδεολογίες (με τον φασισμό και τον ε/ς ανάμεσα τους) πρέπει να διασπαστεί για να ψάχνουμε τις ιδεολογικές υποδιαφορες ή τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε ιδεολογικού σχήματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ημιμαθείς, δογματικοι, ακροδεξιοί, αντιφασίστες τσαρλατάνοι, κάνει λάθος.

Όχι κύριε. Ότι είναι εθνικιστικό μας ενδιαφέρει και θα το αξιολογήσουμε νηφάλια και ορθά. Όπως σου έγραψε ο παραπάνω οι Έλληνες εθνικιστές του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα από την ίδια ιδεολογική μήτρα άντλησαν με τους υπόλοιπους εθνικιστές των άλλων χωρών.

Όπως σου έγραψε ο ακόμη πιο πάνω δεν ήταν μόνο Χίτλερ ο εθνικοσοσιαλισμός. Ούτε μόνο Μουσολίνι ο Φασισμός. Και ο Χοσέ Αντόνιο μια ισπανική εκδοχή ενός παραδοσιοκρατικου φασισμού εκπροσώπησε. Και δεν πείραξε κουνούπι στη ζωή του. Αντίθετα τον σκότωσε η συμπαιγνία των άθλιων ακροδεξιών του Φράνκο με τους κομμουνιστές. Έχετε βλέπετε και οι ακροδεξιοί τις καλές σας στιγμές με τους κομμουνιστές.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά εγώ βλέπω ότι την ώρα που οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δίνουν μια επική μάχη εσείς ασχολείστε με τα χουντοπαίδια και τα ακροδεξιά τίποτα που θυμήθηκαν να κάνουν τους δικη1γόρους των έγχρωμων της rock. Αλήθεια ο Χατζηδάκης, ο Ηλιόπουλος, ο Γιαννάκενας, όλοι αυτή η "διανόηση" που διαβάζεις ρε ακροδεξιέ γιατί δεν κάνει μια κίνηση να βοηθήσει τα παιδιά? Μόνο όταν υπογράφουν οι στρατηγοί του γλυκού νερού βάζουν τα ονόματα τους σε κοινές διακηρύξεις? Τώρα γιατί δεν κάνουν μια κίνηση υποστήριξης? Γιατί δε γράφουν ένα άρθρο σε κάποια γνωστή εφημερίδα? Να δούμε και στην πράξη ποιοι είναι πατριώτες. Όχι μόνο στα ταρατατζούμ συλλαλητήρια με τις χιλιάδες κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

Μπήκε να τρολάρειο τύπος. Είναι προφανές. Από τη μια νεοφιλελεύθεροι χιτλερικοί αντιφασίστες και από την άλλη ακροδεξιοί καπιταλιστές (και πάλι) αντιφασίστες που τσακώνονται σε όλα τα site για να διχάζουν τον χώρο και να αλλοιώσουν το νόημα του εθνικισμού. Όσο τους δίνετε σημασία τόσο αυτοί θα συνεχίσουν το βιολί τους. Απομακρυνθείτε και από τους δύο και αφήστε τους να βουλιάξουν στη λάσπη και το μίσος τους. Το λέει ο άνθρωπος στα πρώτα σχόλια. Μισεί τους πάντες. Μην ανακατευτειτε με τα πίτουρα.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε της 30 Σεπτεμβρίου 2021 - 3:29 μ.μ να ξερεις οτι με διασκεδαζεις αφανταστα με αυτα που γραφεις! Σαν κλασικος αλαζονας εθνικοσοσιαλιστακος εχεις χασει την ψυχραιμια σου και καταφευγεις ολο και περισσοτερο σε σοφιστειες, ανακριβειες και χαρακτηρισμους, διοτι σου συμβαινει αυτο που συμβαινει πολλακις σε ανθρωπους της ιδιας "ποιοτητας" με σενα! Λογω της αλαζονειας σου λοιπον, οπου νομιζεις οτι τα ξερεις ολα μονο και μονο λογω ιδεολογιας και οχι γνωσης, Αρκει η ταμπελα για σενα! Φντασιωνεσαι δηλαδη οτι εσυ εξ ορισμου εισαι ανωτερος επειδη εισαι εθνικοσοσιαλιστης και ενας "ακροδεξιος" οπως εγω ειναι αντιστοιχα εξ ορισμου λαθος, ασχετος κλπ. Οταν βλεπεις τα σκουρα ομως, αρχιζουν τα παραληρηματα οπως αυτα που εγραψες παραπανω! Παμε λοιπον!
1) Το αν ο Χατζηδακης η ο οποιοσδηποτε, ειναι σοβαρος ερευνητης η οχι, αυτο κρινεται απο τα στοιχεια και τα επιχειρηματα που διεθετει. Δεν κρινεται απο το γεγονος οτι ενας πορωμενος εθνικοσοσιαλιστης δεν τον γουσταρει επειδη γραφει θετικα για τον Παπαδοπουλο! Ο ανθρωπος γραφει Ιστορια και εσυ πας να κρινεις ιδεολογικα(χωρις καν βεβαια να εχεις μελετησει σοβαρα την αντιστοιχη ιδεολογια). Πες μας λοιπον ποιες ανακριβειες, λαθη, παραλειψεις η/και πλαστογραφιες εχει γραψει ο Χατζηδακης ωστε να εχουμε μια βαση συζητησης! Ποιοι ηταν επισης οι "ιδεολογικα αμορφωτοι" οπως λες; Οι ιδιοι οι στρατιωτικοι που εκαναν το κινημα; Οι υπουργοι τους(το πολιτικο προσωπικο του καθεστωτος δηλαδη); Ολοι μαζι μηπως; Και απο που προκυπτει πως οποιος δεν ασπαζεται μορφες ολοκληρωτισμου, σημαινει πως δεν εχει ιδεολογια η οτι ειναι ιδεολογικα αμορφωτος; Το οτι καποιος ειναι αμερικανοφιλος δεν αποτελει κατηγορια, ουτε επαινο απο μονο του, αλλα εξεταζεται παντα στα πλαισια της εκαστοτε συγκυριας, καθως και το εως που φτανει αυτη η αμερικανοφιλια! Επειδη δεν σε κοβω να σκαμπαζεις και πολλα απο γεωπολιτικη και διεθνεις σχεσεις, σε ρωταω! Υπηρχε την περιοδο 1949-1974 για την Ελλαδα, βασει γεωγραφικης θεσης, γειτονων κλπ, αλλη σοβαρη εναλλακτικη πλην της συμμαχιας με ΗΠΑ; Μην πεις παλι για "τσιρακια των Αμερικανων" κλπ γιατι ΞΑΝΑΛΕΩ οτι αυτες οι φαιδροτητες οσον αφορα το καθεστως της 21ης Απριλιου, εχουν καταρρευσει προ πολλου, βασει των σχετικων τεκμηριων της αρχειακης ερευνας! Οσο για το αλλο το κορυφαιο που λες, οτι τους εθνικιστες τους θεωρουσαν μαρξιστες, ειναι αστειο πραγματικα! Απορροια του πως παρουσιαζουν τα γεγονοτα τα κομπλεξικα ανθρωπακια του Κ4Α, οι δηθεν θαυμαστες του Μεταξα, αλλα απλως χιτλερολαγνοι, που τολμανε να ισχυρισθουν οτι τους "κατεδιωξε το καθεστως", ενω ηταν το μονο κομμα που αν και τυπικα ειχε διαλυθει, εντουτοις συνεδριαζαν κανονικα, εξεδιδαν την εφημεριδα τους και ειχαν αποκτησει και θεσεις μεσα στο καθεστως! Απλουστατα χολωθηκαν οταν δεν πηραν υπουργικες θεσεις και δεν μπορεσαν να ποδηγετησουν την 21η Απριλιου, λες και το κινημα εγινε για να κυβερνησουν την Ελλαδα μια χουφτα κομπλεξικα παιδακια, σαν τον τοτε 28χρονο ανεπαγγελτο ηγετη του κομματος και νυν δηθεν πατριαρχη του ελληνικου εθνικισμου... (Συνεχιζεται)

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχεια απο το προηγουμενο)Τελος, για το μαργαριταρι που ξεστομισες, "είσαι εσύ ο πλέον αντιφατικός όλων ως παπαδοπουλικός ακροατής της rock", ειλικρινα τι να πω; Μονο ηλιθιος θα το ελεγε, αλλα ηλιθιος σου αναγνωριζω οτι δεν εισαι! Αλαζονας και ξερολας και αδιαβαστος σε καποια θεματα ναι, αλλα ηλιθιος οχι! Απλως εχει τσαντιστει πολυ, διοτι συνεχως παιρνεις τα αρ....α στην ολη συζητηση και καταντας να λες παρανοικα πραγματα! Για να καταλαβω δηλαδη, εσυ ζητας προκειμενου να ειμαι καποιου ειδους "συνεπης" ανθρωπος και αρεστος σε υποκειμενα σαν και του λογου σου, ειτε να αποκηρυξω τη ροκ μουσικη, ειτε την 21η Απριλιου! Πρεπει δηλαδη ειτε να κλεισω καποιο μαγικο κουμπακι και να σταματησει να με ηλεκτριζει και να με συγκινει ο μαγικος ηχος της ηλ.κιθαρας και η ολη αισθητικη της ροκ μουσικης, ειτε πρεπει να απαρνηθω ολα τα στοιχεια και ντοκουμεντα που με εκαναν να αναθεωρησω και να κατανοησω οτι η 21η Απριλιου συκοφαντηθηκε ως το απολυτο κακο απο ενα ολοκληρο κατεστημενο και οτι τελος παντων περισσοτερα ηταν τα θετικα που προσεφερε, παρα τα αρνητικα! Ειλικρινα δεν ειναι δυνατον να μην κατανοεις οτι λες παρανοικα πραγματα...
2)Τον Ηλιοπουλο τυχαινει συμπτωματικα να τον εχω γνωρισει προσωπικα προσφατως και ειχαμε μια πολυ ωραια κουβεντα. Κατανοω περιπου (διοτι δεν το αναπτυξαμε ιδιαιτερα το θεμα) ποια η γνωμη του για τον φασισμο, την οποια δεν θα εκθεσω εδω διοτι ο ανθρωπος διδασκει στο ΕΚΠΑ και καλο ειναι να προστατευθει απο δημοσιες αναφορες σε αυτο το θεμα...Παρολα αυτα, το θεμα μας ΔΕΝ ειναι το τι πιστευει ο Ηλιοπουλος για τον φασισμο, αλλα το πως βλεπει το καθεστως Μεταξα και την σχεση του με τον φασισμο! Σου παραθετω λοιπον αυτολεξει απο το βιβλιο του "Ιωαννης Μεταξας ο Εθνικος Κυβερνητης" σελιδα 173. "Παρα τις κρατουσες στην εποχη μας αφορητως υπεραπλουστευτικες προσεγγισεις και αφορισμους - λογω εμπαθειας η αμαθειας η αμφοτερων - οφειλει να σημειωθει οτι νηφαλια, προσεκτικη και εις βαθος μελετη των ιδεολογικων χαρακτηριστικων , του πολιτικου συστηματος, το οποιον εγκαθιδρυσε ο Ιωαννης Μεταξας, με συγκριτικην αναλυσιν και ιδιαιτεραν συνεκτιμησιν των ολοκληρωτικων - φασιστικων και αυταρχικων - δικτατορικων πολιτικων συστηματων της Ευρωπης του Μεσοπολεμου,οδηγει αβιαστως εις το συμπερασμα οτι η διακυβερνησις Μεταξα ητο ποιοτικως και ουσιωδως διαφορος, φερ'ειπειν , των κρατουντων τοτε καθεστωτων της Γερμανιας η της Ιταλιας - και τουτο δεν διαφευγει την προσοχην των Δυτικων Πρεσβευτων και λοιπων εμπειρων παρατηρητων. Εαν υπηρχε, τον καιρον εκεινον, ενα καθεστως, προς το οποιον το καθεστως της 4ης Αυγουστου παρουσιαζε μιαν ιδιαιτεραν συγγενειαν, αυτο ητο το "Νεον Κρατος" του Δρος Σαλαζαρ στην Πορτογαλια"! Επισης λυπαμαι που θα σε στενοχωρησω, αλλα ο Ηλιοπουλος και θετικα βλεπει την 21η Απριλιου και τον Χατζηδακη τον θεωρει εξαιρετικο ερευνητη-συγγραφεα!(Συνεχιζεται)

Ανώνυμος είπε...

(Συνεχεια απο το προηγουμενο) 3) Σαφως και ειναι αλλο πραγμα η ιστορια και αλλο η ιστορια των πολιτικων ιδεων. Το "λαθος" που κανεις εσυ και οι ομοιοι σου , ειναι οτι διαβαζετε ξεκομμενη την ιστορια των πολιτικων ιδεων απο την πολιτικη και κοινωνικη στορια! Απο τα γεγονοτα δηλαδη και τις πραξεις των ανθρωπων που απαρτιζουν την κοινωνια και κινουν τις εξελιξεις. Πως ειναι δυνατον να μελετησετε την ιστορια των ιδεων οταν αγνοειτε η γνωριζετε παραποιημενα τα πραγματικα γεγονοτα; Πουθενα δεν ειπα οτι ο εθνικοσοσιαλισμος δεν ειναι ειδος εθνικισμου! Εσεις οι υποστηρικτες του ειστε το προβλημα, οπως και οι πασης φυσεως αντιεθνικιστες, που ταυτιζετε τον εθνικισμο ΜΟΝΟ με αυτο το κινημα, το οποιο στην τελικη ηταν απλως ο παγγερμανισμος με αλλη μορφη! Αν εσενα σου κανει μια κοσμοθεωρια η οποια με εντελως αντεπιστημονικα κριτηρια αποθεωνε τον "νορδικο ανθρωπο", μιλουσε για εκφυλισμο του πολιτισμου οταν απονορδικοποιηθηκε (συμπεριλαμβανοντας και τους Ελληνες σε αυτο), αποθεωνε τη βια και οραματιζοταν μια ενωμενη Ευρωπη υπο την γερμανικη(ποια αλλη;) κυριαρχια, οπου η πατριδα σου θα ηταν εδαφικα ακρωτηριασμενη και προορισμενη οικονομικα να αποτελει συμπληρωματικο (αγροτικο) χωρο της γερμανικης οικονομιας, ε εμενα δεν μου κανει! Οσο για το αλλο, το "ψάχνουμε τις ιδεολογικές υποδιαφορες ή τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε ιδεολογικού σχήματος" που σου φαινεται κακο, ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ειναι η ουσια του εθνικισμου! Να βασιστει στην ιστορια, την ψυχοσυνθεση και τις ιδιαιτεροτητες του εκαστοτε λαου και οχι σε απομιμησεις! "Έχετε βλέπετε και οι ακροδεξιοί τις καλές σας στιγμές με τους κομμουνιστές"...Μιλατε εσεις, που αυτοι που θαυμαζετε καποτε υπεγραψαν συμφωνα Ριμπεντροπ - Μολωτωφ; Χαχαχα εχεις πλακα ρε φιλε, παντως τους κομμουνιστες το '46-'49 κατι τυποι σαν τον Παπαδοπουλο τους πολεμησαν, παντως οχι Ε/Σ διοτι απλα δεν υπηρχαν τετοιοι, στην ψυχοσυνθεση του Ελληνα, τετοιες ιδεολογιες. απλα δεν χωρανε! Για να μην μιλησω για τους συντροφους σου της ΕΣΑ που λοιδωρουν τον Μακεδονικο Αγωνα, τον Ιωνα Δραγουμη και τον Μεταξα ξεπατικωνοντας επιχειρηματολογια κατευθειαν απο τους κομμουνιστες! Μονο ως αστειο επισης μπορω να εκλαβω την φραση σου "Υπάρχουν πια πολλοί εθνικιστές γνήσιοι. Το ακροδεξιό σας σκυλολόι είναι παρελθόν. Απλά δεν το έχετε καταλάβει"...Εσυ δεν εχεις καταλαβει οτι το εθνικοσοσιαλιστικο περιθωριακο σκυλολοι εχει τελειωσει πια στο να καπελωνει τον ελληνικο εθνικισμο! (Συνεχιζεται)

Ανώνυμος είπε...

4) Για να γυρισω στα μουσικα παντως, το ροκαμπιλι που γραφεις, ηταν μιξη της country n western μουσικης με rhythm n blues, μιξη δηλαδη (για να μιλησω με τους αρεστους σε εσας, φυλετικους ορους) λευκης και νεγρικης μουσικης. Ολα αυτα που λες για κλασικη μουσικη, ευρωπαικη λαικη κλπ, ειναι ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ εξελιξεις της ροκ/μεταλ μουσικης, εγω μιλαω για την αρχετυπικη της μορφη! Για το αλλο που γραφεις "που απέπνεαν μια άρνηση του καθωσπρέπει υλιστικού φιλελέ παρόντος", ειναι γεγονος οτι η ροκ και μετεπειτα μεταλ μουσικη απεπνεαν μια αντιδραση απεναντι στο κατεστημενο και τον καθωσπρεπισμο, ποσο σιγουρος εισαι ομως οτι αυτα τα συγκροτηματα που εναντιωνονταν στο "υλιστικο φιλελε παρον", το εκαναν απο αποψη ρομαντικη/παραδοσιοκρατικη/εθνικιστικη (πες το οπως θες) και οχι απο αναρχικη, σοιαλιστικη η ευρυτερα αριστερη οπτικη; Ακομα και αν αναφερεσαι μονο στο επικο μεταλ, ουτε αυτο περιχαρακωθηκε γυρω απο τα ιδεολογικα καλουπια του Sun Knight. Να θυμησω παντως οτι ο αειμνηστος Mark Shelton των αρχετυπικων ηρωων του επικου μεταλ, Manilla Road, δηλωσε αναρχικος σε συνεντευξη του...

Υ.Γ. 1 ανωνυμε της 30 Σεπτεμβρίου 2021 - 4:36 μ.μ. δεν "μισω τους παντες", ειπα με μια εκφραση υπερβολης οτι σιχαινομαι τους ταδε και τους ταδε και εννοουσα ιδεολογικα. Σε προσωπικο επιπεδο μια χαρα μποορω να συνομιλησω η και φιλος να γινω υπο συνθηκες και με ανθρωπους διαφορετικων ιδεων. Την αντικοινωνικοτητα και το μισος την αφηνω σε εσας τους θαυμαστες του ολοκληρωτισμου, των ιατρικων πειραματων σε ανθρωπους και των στρατοπεδων συγκεντρωσεως. Εγω δηλωσα οτι πιστευω στην Δημοκρατια των Αριστων, ως εκ τουτου θεωρω τον διαλογο και την χρυση τομη πρωτιστως και οχι την βια, ως μεσο επιλυσης διαφορων...

Υ.Γ. 2 30 ανωνυμε της Σεπτεμβρίου 2021 - 4:36 μ.μ. Δεν ειμαι εκπροσωπος ουτε κολλητος του Χατζηδακη, η του Γιαννακενα για να ξερω τι κανουν η τι θα κανουν σε αυτο το θεμα που λες! Εισαι ομως εμπαθεστατος και ασχετος, διοτι αν δεν ησουν, θα γνωριζες οτι τουλαχιστον ο Γιαννακενας (ασχετως αν συμφωνεις η οχι ιδεολογικα μαζι του) ειτε με τις εκδοσεις του, ειτε με συγγραφη βιβλιων, ειτε με την αρθρογραφια του και πολιτικη δραση, αγωνιζεται επι δεκαετιες για τα δικαια του ελληνισμου! Που ησουν εσυ και οι ομοιοι σου οταν τα αναρχοσκουπιδια του εκαψαν το βιβλιοπωλειο και τον χτυπησαν; Επισης επειδη το πας στον ακτιβισμο το ζητημα, να σου πω οτι πριν αρκετα χρονια ο Γιαννακενας ηταν ανακατεμενος σε καποια δραση σχετιζομενη με τη Βορειο Ηπειρο...δημοσια ομως δεν λεγονται αυτα...

Ανώνυμος είπε...

Ρε αγόρι μου αφού είσαι ανίκανος να συζητήσεις τι μας ζαλίζεις με τα σεντόνια σου; Πως να απαντήσω σε έναν αμετροεπή ψυχάκια που παραθέτει επιχειρήματα βασιζόμενος σε διαδοχικές παρανοήσεις και σε μια αρχική διάθεση τρολαρίσματος; Να σου δώσω ένα παράδειγμα;

Γράφεις ότι Το αν ο Χατζηδακης η ο οποιοσδηποτε, ειναι σοβαρος ερευνητης η οχι, αυτο κρινεται απο τα στοιχεια και τα επιχειρηματα που διεθετει. Δεν κρινεται απο το γεγονος οτι ενας πορωμενος εθνικοσοσιαλιστης δεν τον γουσταρει επειδη γραφει θετικα για τον Παπαδοπουλο! Ο ανθρωπος γραφει Ιστορια και εσυ πας να κρινεις ιδεολογικα(χωρις καν βεβαια να εχεις μελετησει σοβαρα την αντιστοιχη ιδεολογια).

Αποφεύγει να πεις όμως ότι το αρχικό άρθρο στο οποίο μπήκες να σχολιάσεις αφορούσε τις ιδεολογικές αποχρώσεις που μπορεί να έχει το heavy metal και όχι την ιστορία των κατσαπλιάδων του κυρ Γιώργη. Ξεχνάς ότι το αρχικό σου ερώτημα αφορούσε το κατά πόσο είναι ιδεολογικά συνεπής η προσέγγιση του Sun kinght. Όταν είδες ότι κάποιοι ασχολήθηκαν με το τρολάρισμα που επιχείρησες άνοιξες τη βεντάλια αυτού που αποσκοπούσες να κάνεις εξαρχής. Έγραψες παπαριές σεντονιών για να φέρεις τη συζήτηση σε θέματα που δεν μας αφορούν αλλά που μπορεί αν εξυπηρετούν αυτό που είχες στο φτωχό σου κυπατζίδικο μυαλουδάκι.

Πως να συζητήσω μαζί σου; Από τον εθνικισμό στο heavy metal έφτασες στον Παπαδόπουλο. Αφού προηγουμένως περιέλουσες με αφορισμούς, ύβρεις και αβάσιμους χαρακτηρισμούς την ιδεολογία που κατηγορείς ότι σε αντιμετωπίζει εκ των προτέρων ως κατώτερο. Πάρε έναν καθρέφτη να δεις την ασχήμια του περιορισμένου μυαλού σου. Θα τρομάξεις από τις αντιφάσεις. Πήγαινε αλλού να βγάλεις τα κόμπλεξ κατωτερότητας.

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις πιο κάτω
Σου παραθετω λοιπον αυτολεξει απο το βιβλιο του "Ιωαννης Μεταξας ο Εθνικος Κυβερνητης" σελιδα 173. "Παρα τις κρατουσες στην εποχη μας αφορητως υπεραπλουστευτικες προσεγγισεις και αφορισμους - λογω εμπαθειας η αμαθειας η αμφοτερων - οφειλει να σημειωθει οτι νηφαλια, προσεκτικη και εις βαθος μελετη των ιδεολογικων χαρακτηριστικων , του πολιτικου συστηματος, το οποιον εγκαθιδρυσε ο Ιωαννης Μεταξας, με συγκριτικην αναλυσιν και ιδιαιτεραν συνεκτιμησιν των ολοκληρωτικων - φασιστικων και αυταρχικων - δικτατορικων πολιτικων συστηματων της Ευρωπης του Μεσοπολεμου,οδηγει αβιαστως εις το συμπερασμα οτι η διακυβερνησις Μεταξα ητο ποιοτικως και ουσιωδως διαφορος, φερ'ειπειν , των κρατουντων τοτε καθεστωτων της Γερμανιας η της Ιταλιας - και τουτο δεν διαφευγει την προσοχην των Δυτικων Πρεσβευτων και λοιπων εμπειρων παρατηρητων. Εαν υπηρχε, τον καιρον εκεινον, ενα καθεστως, προς το οποιον το καθεστως της 4ης Αυγουστου παρουσιαζε μιαν ιδιαιτεραν συγγενειαν, αυτο ητο το "Νεον Κρατος" του Δρος Σαλαζαρ στην Πορτογαλια"

α) ο κάθε κανονικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η φράση "ποιοτικως και ουσιωδως διαφορος, φερ'ειπειν , των κρατουντων τοτε καθεστωτων της Γερμανιας η της Ιταλιας", δεν σηματοδοτεί αυτόματα την αντίθεση που ένας διαταραγμένος όπως εσύ πιστεύει.
β) Δεν παραθέτει μεθοδολογικά εργαλεία εξήγησης των διαφορών, περιγραφής ή ορισμού του φασιστικού φαινομένου κλπ όπως κάνει ο Πέην. Μια εκτίμσηη δίνει. ΟΠέην λέει ότι ήταν ο Μεταξάς ποιο κοντά στο Σαλαζάρ. Και τους δύο όμως ως εκδοχές του μεσοπολεμικού φασισμού τους μελετάει.
γ)τα καθεστώτα της Ιταλίας και της Γερμανίας δεν ήταν τα μόνα ε/ς ή φασιστικά.Υπήρχαν κινήματα φασισμού, ε/ς, και εθνικομπολσεβικισμού σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτά δεν θα τα βάλουμε στη συνάρτηση για να δούμε που ήταν εγγύτερα ο Μεταξάς; Οι Ιρλανδοί φασίστες για παράδειγμα ήταν ίδιοι με τους Γερμανούς εθνικοσοιαλιστές του Χίτλερ; Οι αυστριακοί εθνικοσοσιαλιστές ήταν ίδιοι με τον Χίλτερ; Ο Στράσερ ήταν ίδιος με τον Χίτλερ; (δεν περιμένω απάντηση από ένα νοητικά κατώτερο πλάσμα όπως εσύ, ρητορικά είναι τα ερωτήματα).
δ) είπες στα προηγούμενα σχόλια ότι θεωρείς τον Μεταξά σημαντική προσωπικότητα. Μόνο που ο Μεταξάς δεν κυβέρνησε μόνος και ελεύθερα. Το ελληνικό κράτος ήταν μια "επένδυση" του δυτικού κεφαλαίου που έλεγχαν οι ¨Αγγλοι από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο βασιλιάς εκκείνη την εποχή ήταν ο εκφραστής αυτών των δυνάμεων (παλιότερα ήταν ο Βενιζέλος). Ο Μεταξάς είχε όριο από το παλάτι στο τι έκανε. Δεν του επέτρεπαν να φασιστοποιήσει παραπάνω το πολίτευμα του.

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις ανάμεσα στα μαργαριτάρια σου ότι δεν αρνήθηκες ότι ο ε/ς είναι μορφή εθνικισμού αλλά πιο πριν είχες γράψει:
"του εθνικισμου ως ειχε οταν πρωτοεμφανιστηκε ως ορος και εννοια και ΟΧΙ οπως διαστρεβλωθηκε μετα απο τα φασιστικα και εθνικοσοσιαλιστικα σας προτυπα!"
άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

γράφεις "Υπηρχε την περιοδο 1949-1974 για την Ελλαδα, βασει γεωγραφικης θεσης, γειτονων κλπ, αλλη σοβαρη εναλλακτικη πλην της συμμαχιας με ΗΠΑ;"
αν δεν υπήρχε, ένας ιδεολόγος εθνικιστής έπρεπε να την εφεύρει. δηλαδή και ο τσίπρας καλά έκανε και ξεφτίλισε το σοσιαλισμό σε φιλελευθερισμό επειδή στο όνομα του ρεαλισμού δεν έπρεπε να εγκαταλείψει την υπάρχουσα και για πολλούς μοναδική ικανή συμμαχία με το δυτικό κόσμο. Τι μας λες ρε μεγάλε; Εκεί ακριβώς είναι η μια διαφορά του εθνικιστή από το ζητωπατριωτικό σκουπίδι της πλαστικής σημαιούλας σαν και του λόγου σου.

Την ΕΣΑ και τους άλλους εξίσου ελλεινούς με εσένα τους έχουν διασύρει παιδιά που γαλουχήθηκαν από την πενα του Sun Knight. Όχι ο κυρ Αλέκος με το πράσινο γιλέκο, ούτε ο Γιαννάκενας και ο Χατζηδάκης. Ο Χατζηδάκης έλεγε ότι είναι προβοκάτορες και ανόητοι αυτοί που βρίζουν τον Δραγούμη και λένε τον Ιωαννίδη Εβραίο αλλά μετά από λίγο καιρό γράφοει μαζί τους άρθρα
http://panusis.blogspot.com/2021/09/1970_27.html
αυτό τον άνθρωπο θες να πάρω στα σοβαρά σαν ιστορικό; έλα ρε σαχλαμάρα..



Ανώνυμος είπε...

Στο θέμα των ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΡΩΝ εξελίξεων στη rock, ποιος σου είπε ότι δεν εστίασε σε αυτές ο Sun Knight; και που κόλλαγε το αρχικό σου ερώτημα; σε αυτές τις εξελίξεις εστίασε και δημιούργησε επιλεκτίκα (όπως όλες οι ιδεολογίες επαναλμβάνω αλλά αποφεύγεις να συζητήσεις γιατί δεν σε παίρνει) την πρότασή σου. άρα τι ήθελες να πεις στην αρχή με το πρώτο σου σχόλιο; να τρολάρεις of course, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

και εννοείται ότι το rock είχε και αριστερές και αναρχικές και παραδοσιοκρατικές και απ΄όλες τις τάσεις. Ο Sun Knight εστίασε σε αυτή που ήθελε και δημιούργησε μια πρόταση. εγώ ακούω και τις υπόλοιπες. καθόλου δε με πειράζει αν είναι αριστερή αν αισθητικά μου κάνει..βλέπεις έχω την κληρονομιά του συμφώνου Μολότωφ-Ρίμπεντροπ να με βαραίνει..

Ο Γιαννάκενας και άτομα σαν εσένα μπορεί να δράσουν μέχρι το σουβλατζίδιο της γειτονιάς. πάρτε και τον κυρ Αλέκο με το γιλέκο να φάτε κανένα τυλιχτό και αφήστε τις απελευθερωτικές κινήσεις γραφικοί μισθοφόροι της δεξιάς. Για να μην αρχίσω να πιέζω φίλο του Sun Knight που γνωρίζει καλά το εκδοτικό σου σκυλολόι να μας πει κάποια πραγματάκια για αυτό (όχι για βλάκες όπως εσύ, για ανθρώπους που καταλαβαίνουν).

Ανώνυμος είπε...

Χουντοπαίδι δεν είμαι εμπαθέστατος με τους φίλους και γνωστούς σου συγγραφείς που περιγράφεις. Είμαι εμπαθέστατος με τους εξυπνάκηδες. Ξέρεις, όταν σας πιάνουν να αντιφάσκετε το γυρνάτε στο καλαματιανό. Στο γράφει και το παιδί πιο πάνω. Θα στο γράψω και εγώ. Μπορεί με την εκατοστή να το καταλάβεις.

Τη μια υποστηρίζεις ότι οι συνταγματάρχες δεν ήταν τσιράκια των ΗΠΑ και στην άλλη παράγραφο υποστηρίζεις ότι δεν υπήρχε εναλλακτική γεωπολιτική επιλογή πέρα από τη συμμαχία με τις ΗΠΑ. Δεν καταλαβαίνεις ότι το ένα αναιρεί το άλλο? Μην κρύβεσαι. Φαίνεται η καπιταλολαγνεία σου. Βγαίνει από το πατζάκια. Μην προσπαθείς όμως να βγάλεις τον Παπαδόπουλο και το Στελάρα με την παρέα τους άσχετους με τον αμερικανικό παράγοντα. Μην τα θες και όλα δικά σου. Στοκάδι.

Είναι αλήθεια ότι οι συνταγματαρχαίοι δεν ακολούθησαν τον σχεδιασμό της αμερικανικής πρεσβείας. Η πρεσβεία έψηνε τους στρατηγούς να βγουν μπροστά. Ο Παπαδόπουλος τους πρόλαβε. Τους αιφνιδίασε. Αυτό δεν το αρνήθηκα. Δεν νομίζω να το αρνήθηκε κανείς από τους άλλους σχολιαστές. Αυτό όμως δεν αναιρεί και το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος ήταν τσάτσος τους. Μπορεί να μην ήταν ο εκλεκτός για πρωθυπουγός-πραξικοπιματίας. Τσάτσος ήταν όμως. Φανατικος θαυμαστής του ΝΑΤΟ, συνομιλητής των μυστικών τους υπηρεσιών και προσανατολισμένος στον φιλελεύρο κόσμο, με λίγο αυταρχικό περιτύλιγμα. Θες παραπομπές και για αυτό? Δεν νομίζω να χρειάζεται. Το μαρτυράς και εσύ.

Αφού δεν το έχεις και με την ιστορία πολιτικών ιδεών άσε τις ερμηνείες για την ουσία του εθνικισμού. Δεν είναι η ψηλάφιση των υποδιαφορών τοπικής κλίμακας ανάμεσα σε όμοιας ιδεολογίας πολιτεύματα η ουσία του εθνικισμού, όπως βλακωδώς γράφεις. Αυτό είναι μια έμφαση στην πολιτική ιδιαιτερότητα κάθε χώρας. Άλλο είναι ο εθνικισμός. Μπορεί και να μην τον καταλάβεις ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως το μεγαλύτερο πείραμα σε ανθρώπους με δικαιολογία την υγειονομική πολιτική βλέπω ότι το κάνει ο καπιταλιστικός κόσμος των αμερικανικών φαρμακευτικών βιομηχανιών. Δεν ξέρω τι έκαναν οι Γερμανοί στο παρελθόν. Αν και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αντίστροφα το επιχείρημα του ακροδεξιού. Όπως αυτός κρύβει στην υποτιθέμενη κομμουνιστική προπαγάνδα την αμερικανοδουλεία των απριλιανών έτσι και εγώ θα έλεγα ότι το τρίτο ράιχ δεν έκανε τίποτα και όλα τα περί πειραμάτων είναι προπαγάνδα των καπιταλιστών. Αντί για αυτό ξαναλέω ότι ζω στο σήμερα. Σήμερα εχθρός μου δεν είναι οι ναζί. Δεν υπάρχουν ούτε ναζί ούτε κομμουνιστές στην εξουσία. Υπάρχουν καπιταλιστές της αμερικανικής παγκοσμιοποίησης. Μην μου πείτε τη γνωστή καραμέλα ότι είναι απόγονοι των ναζί. Αρκετά με το αντιφασιστικό παραμύθι των εθνικοπατριωτών. Η αμερικανική καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση κάνει πειράματα με τη ζωή μας και μας κλειδώνει μέσα. Ή την τσακίζουμε ή μας τελειώνει. Αυτοί που ζουν ακόμα στον εμφύλιο ας διαλέξουν πλευρά.

Traditionalist είπε...

Αν μου επιτρέπετε φίλοι αναγνώστες θα παρέμβω στην αντιπαράθεση των επιχειρημάτων. Ελπίζω να λειτουργήσω πυροσβεστικά και να βοηθήσω να καταλήξετε σε κάποια συμπεράσματα.

Καταρχήν φίλε "ακροδεξιέ" έχω την εντύπωση ότι βάζεις στο ίδιο τσουβάλι όλα τα φασιστικά-εθνικοσοσιαλιστικά κινήματα. Δεν είναι σωστό αυτό. Όπως γράφτηκε παραπάνω η στρασερικοί δεν είχαν καμία ευθύνη για ρατσιστικές νομοθεσίες και για ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Αντίθετα πλήρωσαν με την ζωή τους την πίστη στην ιδεολογικά καθαρότερη εκδοχή του εθνικοσοσιαλισμού κατά τη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών. Ο Χίτλερ που εφάρμοσε την ρατσιστική ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική και το ρατσιστικό πρόγραμμα που αναφέρεις είχε συμμαχήσει με αντίστοιχους ακροδεξιούς βιομηχάνους εναντίον τους. Επίσης αφού διάβασες τον Στ. Πέην θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στη Βραζιλία υπήρχαν μαύροι και ινδιάνοι ιντεγκραλιστές (η τοπική εκδοχή του φασισμού). Άρα δεν ήταν όλοι οι φασίστες ρατσιστές όπως τους περιγράφεις.

Στο ζήτημα του Μεταξά θα ήταν αφελές να αρνηθούμε τα φασιστικά στοιχεία της 4ης Αυγούστου. Στολές, δωρικοί χαιρετισμοί, εργασιακή πρόνοια, κουλτούρα στον τύπο και τις αφίσες. Ούτως ή άλλως από το καλοκαίρι του 1922 ο Μεταξάς έθετε ως όρο να συγκυβερνήσει με τους κομμουνιστές για να διαχειριστεί το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας. Αλλά όπως σωστά ειπώθηκε δεν ήταν μόνος. Υπήρχε και το στέμμα...

Τέλος, φίλτατε "ακροδεξιέ" ο φυλετισμός δεν είναι στοιχείο μόνο του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Ακόμη και η νέα δεξιά της σχολής σκέψης του Μπενουά τον υιοθετεί. Όπως τον υιοθέτησαν και σχολές άσχετες με τον εθνικισμό, για παράδειγμα ο βρετανικός φιλελευθερισμός του 19ου αιώνος.

Αγαπητέ Sum Knight και φίλοι υποστηρικτές του έχω την εντύπωση ότι το δυνατό στοιχείο της ιδεολογικής γραμμής που αναπτύξατε είναι ο Ρομαντισμός. Όχι ο φυλετισμός. Γιατί εθνικιστικές τάσεις στο heavy metal αναπτύχθηκαν και σε χώρες με μη λευκούς πληθυσμούς. Στη Μαλαισία υπάρχει ισχυρό εθνικιστικό metal κίνημα με επιχειρήματα παρόμοια με τα δικά σας. Αλλά ο πληθυσμός δεν είναι λευκός. Στην Ιαπωνία την δεκαετία του '80 υπήρχε το εθνικιστικό κίνημα του thrash. Εκεί ήταν και φυλετικά και μουσικά διαφοροποιημένο. Αλλά τα επιχειρήματα ήταν και εξίσου ρομαντικά. Συνεπώς ο Ρομαντισμός και όχι ο φυλετισμός είναι η γενεσιουργός αιτία του εθνικισμού στο metal.

Ανώνυμος είπε...

Ακροδεξιέ είμαι ο ανώνυμος της 30ης Σεπτεμβρίου 2021 - 4:36. Μου απάντησες ότι δεν μισείς τους πάντες. Πολύ ωραία. Να δεχτώ την απάντηση και να παραδεχτώ ότι παρεξήγησα το ύφος σου.
Γιατί δεν μου απάντησες και στο κύριο μέρος του ερωτήματος; Πρώτα από όλα μπήκες για να τρολάρεις; Ναι ή όχι; Ποιος ο σκοπός του πρώτου σου σχολιασμού; Να δείξεις την μαύρη καταγωγή του rock; Παράξενη επιλογή για έναν απολογητή της 21ης Απριλίου.
Και το κυριότερο: υπάρχει ή δεν υπάρχει ένας πρακτόρικος σχεδιασμός στον ελληνικό εθνικιστικό χώρο ώστε να συγκρούονται από τη μια νεοφιλελεύθεροι ευρωλιγούρηδες δεξιοί που εμφανίζονται με το προσωπείο του χιτλερικού και από την άλλη ακροδεξιοί αντιφασίστες δυτικόφιλοι καπιταλιστές; Την προκαλούν ή όχι αυτή τη σύγκρουση γνωστοί χαφιέδες δημοσιογράφοι του αμερικανικού παράγοντα (το λένε και το γράφουν μόνοι τους στη βρωμοφυλλάδα των "Στόκων") που εμφανίζονται ως μπαλαντέρ και στην μια και στην άλλη πλευρά των υποτιθέμενων αντιμαχόμενων; Είναι ή δεν είναι μέσα στα σχέδιά τους να παρουσιάσει η κάθε πλευρά προσωπικότητες του παρελθόντος με στρεβλό τρόπο (οι μεν "νορδιστές" χιτλερικοί το Χίλτερ σαν πρόδρομο της Μέρκελ και της σημερινής Ε.Ε. και οι απέναντι τον Μεταξά σαν αντιφασίστα δεξιό και πάει λέγοντας); Αναπαράγεις αυτή την αθλιότητα σε ένα ακόμα blog, ναι ή όχι;

Επειδή ακροδεξιούλη υπάρχουμε σήμερα πολλοί που το καταλάβαμε το παιχνίδι σας και δε σας γουστάρουμε αμφότερους, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε με ενδιαφέρον ταυτόχρονα και τον Χίλτερ και τον Μεταξά και να γουστάρουμε και τον Ρομαντικό εθνικισμό των απαρχών και τον φασισμό και τον εθνικομπολσεβικισμό και τον συντηρητικό εθνικισμό και τα εθνικιστικά κινήματα που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο. Τα συμπαθούμε όλα και γράφουμε στα παπάρια μας εσένα, το Γιαννάκενα, τον κυρ Αλέκο (τρομερό παρατσούκλι θα μείνει αυτό συναγωνιστή ανώνυμε) και όλη την ακροδεξιά σαβούρα που θέλει να κάνει τον εθνικισμό ουρά της αμερικανικής δεξιάς. Επίσης γράφουμε στα παπάρια μας εξίσου τους "νορδικιστές ρατσιστές" νεοφιλελέδες με το χιτλερικό φερετζέ. Πάρτε τον πούλο αμφότεροι και στα τσακίδια.

ΥΓ. Το να βάζεις στην ίδια μεριά της ιστορίας τον δολοφονηθέντα από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες (όπως όλα δείχνουν, γιατί ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα αρχεία αυτής της υπόθεσης οι Άγγλοι) Καποδίστρια, τον επίσης πιθανότατα δολοφονημένο από τις ίδιες μυστικές υπηρεσίες Μεταξά, με τους "συνομιλητές" της CIA απριλιανούς δείχνει την ιδεολογική τρικυμία του άδειου κρανίου σου.

Traditionalist είπε...

12:53 μ.μ συμφωνώ. Η κατηγοριοποίηση των απριλιανών με τέτοιο τρόπο αποτελεί, συνειδητή ή ασυνείδητη, επιρροή της μαρξιστικής ανάλυσης. Με το πρόσχημα της "αυταρχικής εξουσίας" (περισσότερο αυταρχικής από εκείνες των κομμουνιστικών κρατών άραγε;) τοποθετούνται οι προσβλητικοί για την αισθητική και την ιδεολογία του εθνικισμού και φανατικά Αμερικανόφιλοι απριλιανοί στην ίδια κατηγορία με τον Μεταξά και με τον Καποδίστρια. Πρόκειται για ένα ιδεολογικά ετερόκλητο πεδίο. Καλά θα κάνουν οι εθνικιστές να μην το υιοθετούν άκριτα. Γιατί μέσω αυτού υιοθετούν την μεθοδολογική σκέψη των μαρξιστών. Όσο αντιμαρξιστική ρητορική και αν χρησιμοποιούν.

SUN W KNIGHT είπε...

Αναγνώστες και σχολιαστές,

Η Αστική Δημοκρατία, ο Φασισμός και ο Εθνικοσοσιαλισμός, ο Κομμουνισμός, αποτελούν πλέον παρωχημένα ιδεολογικά και πολιτικά συστήματα που σφράγισαν τον προηγούμενο αιώνα, αλλά πρέπει σήμερα να ανασυντεθούν σε ένα νέο σχήμα πολιτικής θεωρίας, απαραίτητο για την αποτελεσματική διακυβέρνηση της επερχόμενης, ενωμένης Ευρώπης. Βεβαίως, πάντοτε πάνω στην προφανή βάση της φυλετικής ομοεθνίας και της πατριαρχικής ηθικής του Δυτικού Πολιτισμού,
Ο ορίζοντας των ιδεών πρέπει να προβάλλει μια υπερβατική κοινωνία Ηρωϊκής Αριστοκρατίας, αισθητιστών και διανοουμένων πολεμιστών που θα αποτελέσουν τη μεταβατική πρωτοπορία του Υπερανθρώπου. Έχω γράψει πριν δέκα χρόνια ένα σχετικό κείμενο.
Μην αναλώνεστε σε ανούσιες διαμάχες, όταν η πραγματική σύγκρουση είναι εκεί έξω, που ο Πολιτισμός μας βάλλεται με μανία από τους βλαμένους θιασώτες της μεταμοντέρνας «πολιτικής ορθότητας».


Ανώνυμε που πίστευες πως δεν θα δημοσίευα το σχόλιό σου,

Το Heavy Metal περιγράφεται στα παραπάνω κείμενα με τον σωστό τρόπο και στα σωστά πλαίσια. Η καταγραφή, όπως και η ανάγνωση, είναι πάντοτε επιλεκτική. Όμως, μόνον ιδεοληπτικοί και προκατειλημμένοι κομπλεξικοί δεν καταφέρνουν να αποδεχτούν την προφανή πραγματικότητα. Μεμονωμένη ήταν η περίπτωση του Hendrix, όχι του Blackmore. Του Hendrix, του σπουδαίου μαύρου κιθαρίστα - με τη λευκή μπάντα - που αποτελεί την βασική εξαίρεση του λευκού κανόνα του Hard Rock.
Και πώς θα μπορούσα άραγε να είμαι ίδιος με τον «αλαζόνα και ξερόλα» 22χρονο εαυτό μου. Γνωρίζω πολύ περισσότερα για όλα τα γνωστικά αντικείμενα που με ενδιαφέρουν, κι έχω ποιοτικά καλλιεργήσει την αυξανόμενη αλαζονεία μου...

SUN W KNIGHT είπε...

Αξιότιμοι σχολιαστές,

Όπως καταλάβατε, αυτό θα είναι το τελευταίο σχόλιο σε μια αξιοπερίεργη πολιτική αντιπαράθεση εκτός θέματος.
Βάλτε στο πικάπ το Purple Haze και ανιχνεύστε στις νότες του διαβόλου, τις Ιρλανδικές και τις Cherokee γενεαλογικές ρίζες του μεγάλου ψυχεδελικού κιθαρίστα...

Ανώνυμος είπε...

Χάρη μόνο εσύ έπιασες ιδεολογικό νόημα στο Heavy Metal. Δυστυχώς όμως όπως και τότε έτσι και τώρα η προσέγγιση που δίνεις μεταφράζεται από όλους με τα γνωστά κοινωνικοπολιτικα μέσα που δεν έχουν σχέση με αυτό που λες και γι'αυτό βγαίνουν εκτός θέματος. Το κείμενο σου το θυμάμαι, ήμουν πρωτοετής Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ τότε. Να είσαι καλά.

TheTrooper είπε...

Κι εμείς αυτά πιστεύαμε τότε (και εξακολουθούμε να τα πιστεύουμε, φυσικά), αλλά τώρα τα είχαμε και γραμμένα μέσα στη μούρη μας. Μεγάλες στιγμές! HEAVY METAL & WHITE POWER!
Η νεότης είναι "ιερή" όταν έχει και κάποιο περιεχόμενο και παραμένει Ιερή μόνον όταν "τα στερνά τιμούν τα πρώτα", πιστεύω.
Για την Παλαιά Φρουρά.

ΑΓΡΙΟΣ ΖΕΥΣ είπε...

1. Ο εθνικισμός είναι δημιούργημα της μασονίας και του γαλλικού διαφωτισμού, όχημα του Ναπολέοντα για τη δημιουργία γαλλικής ταυτότητας και για να πείσει τους "γάλλους" να τον ακολουθήσουν στις ερήμους της Αιγύπτου και στις στέπες της Ρωσσίας. Όπως και οι όροι δεξιός, κεντρώος, αριστερός. Μέσω των στοών και του φιλελευθερισμού, διαδόθηκε στην Ευρώπη προκειμένου να φέρει νέες διαιρέσεις και αδελφοκτόνους πολέμους.
Ως καθαρά νεωτερκή έννοια, πολεμά την Παράδοση και τον Φυλετισμό, δλδ την Πατρίδα στον πυρήνα της. Δεν είναι τυχαίο οτι ο Δραγούμης ήταν σφοδρός πολέμιος του Φυλετισμού και ήθελε τον Έλληνα μιγάδα....
Οι καλόπιστοι Εθνικιστές ας χρησιμοποιούν τον όρο Πατριωτισμός κι ας ψαχτούν λίγο περισσότερο. Οι εμμονικοί και κακόπιστοι ας παραμείνουν τα ρετάλια του δημοκρατικού τόξου.

2. Ο ίδιος ο Γ. Παπαδόπουλος είχε πει δύο καθοριστικές αττάκες :
Α. "Η ιδεολογία τησ Επαναστάσεως είναι οτι δεν έχει ιδεολογία" και
Β. "Η Επανάστασις άρχισε την 21η Απριλίου και τελείωσε την 22α".
Ο ίδιος ήταν πολύ καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας από όλους όσους προηγήθηκαν και ακολούθησαν, αλλά δέσμιος του άκρατου φιλιαμερικανισμού του. Όπως κι ο Μεταξάς ήταν ο τοποτηρητής των Άγγλων, οι οποίοι και τον εγκατέστησαν στην εξουσία. Αμφότεροι έξυπνοι, ικανοί, φιλολαϊκοί, κιτς, κάθε άλλο παρά ιδεολόγοι ή επαναστάτες, μια τρίχα από τα @@ του ντε Ριβέρα ή του Κοντρεάνου.
Ο Γεωργαλάς το συνόψισε πολύ καλά στο βιβλίο του "Η Επανάσταση" : Κάθε δικτατορία είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της Δημοκρατίας και η λύση στα αδιέξοδά της. Όταν τα επιλύει, αποσύρεται και επανέρχεται η Δημοκρατία για να τα ξαναδημιουργήσει.

3. Ο Ε/Σ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον εθνικισμό - οποιουδήποτε είδους - πολλώ δε μάλλον δεν αποτελεί κάποια έκφρασή του. Στην πραγματικότητα είναι σφοδρός πολέμιός του. Οι γερμανοί εθνικιστές αντιτάχθηκαν σθεναρά στην άνοδό του στην εξουσία, κολλημένοι στο παγγερμανικό όραμα και μη δεχόμενοι την ευρωπαϊκή ταυτότητα που προωθούσε ο χαρισματικός Ηγέτης.
Ο Ε/Σ είναι η πανάρχαιη Κληρονομιά μας και η πιο σύγχρονη Κοσμοθέαση. Ρωμαλέος και εν τέλει ανίκητος, χρειάστηκε να ενωθούν ενατίον του όλες οι τότε δήθεν αντίθετες δυνάμεις για να τον υποτάξουν προσωρινά. Καπιταλιστές, κομμουνιστές κι εθνικιστές χόρεψαν αδερφωμένοι στο Βερολίνο αλλά δεν ήξεραν οι μωροί οτι το Αίμα των αδερφιών μας που χύθηκε από τη Μάγχη μέχρι τις παρυφές της Μόσχας θα ξύπναγε μέσα στους γιούς και στις κόρες τους και εμείς, οι γιοί και κόρες εκείνων πού νίκησαν το Γ' Ράϊχ είμαστε αυτοί που θα φέρουμε το τέταρτο.

Γράφω τα ανωτέρω για να τιμήσω και να ευχαριστήσω τον Πολέμαρχο. Το 1988 ήμουν κι εγώ 22 χρονών, καταγόμενος από επαρχία ζούσα στην Αθήνα λόγω σπουδών στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν είχα την τύχη και την τιμή να διαβάσω τα κείμενά του, αν και πίστευα και πιστεύω τα ίδια, και τότε και τώρα. Ευτυχώς, έπεσα πάνω στο παρόν μπλόγκ του σχδόν από την αρχή και τον διαβάζω ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια. Κάποια κείμενά του με εκφράζουν τόσο πολύ και ταυτίζομαι μαζί τους τόσο πολύ βιωματικά, που πραγματικά "ανησυχώ". Το ελάχιστο που του οφείλω είναι να βγω για λίγο από τη θέση του ανώνυμου αναγνώστη, να τον ευχαριστήσω γι' αυτό που είναι και δίνει και να τον Χαιρετίσω :

Σύντροφε και Συναγωνιστή Πολέμαρχε Sieg Heil !
Κι όπως έγραφαν και στα χαλάσματα του Βερολίνου οι νεολαίοι μας Am ende steht der Sieg !

Ανώνυμος είπε...

Άγριε Ζευ, ποιος στην έμαθε αυτή την πολιτική θεωρία; Ο Γιαννάκης ο "Φιλίππου" ή ο μακαρίτης ο Ρασσιάς; Δεν γράφω για πολιτική ιστορία, γιατί τέτοια φαίνεται ότι ξέρεις. Είναι σωστή η αποτίμηση του καθεστώτος των Απριλιανών. Για την πολιτική θεωρία γράφω.

Ποιος είναι ο πρώτος θεωρητικός που χρησιμοποίησε τον όρο εθνικισμός; Ξέρεις; Ήταν Γάλλος διαφωτιστής ή μήπως κάτι άλλο; Θες να παραθέσουμε πηγές για να δεις πόσο ανόητο είναι αυτό που γράφεις;

Και σταματήστε επιτέλους τη γελοία καραμέλα ότι ο γερμανικός εθνικοσοσιαλισμός είναι απευθείας απαγωγή κάποιας αρχαίας κουλτούρας ή πραγματικότητας. Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι μια ιδεολογία με συγκεκριμένη ιστορία και πολύ πρόσφατες καταβολές και κάτι πολύ ευρύτερο από μια γκροτέσκα παγανιστική αίρεση, όπως νομίζεις. Διάβασε τον Στάνλεϊ Πέην για να ξεστραβωθείς.

ΑΓΡΙΟΣ ΖΕΥΣ είπε...

Ανώνυμε 11:11

Αν δεν ήσουν τόσο χυδαία προσβλητικός θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε. Σε καταλαβαίνω όμως, γιατί πίσω από την ιδιότυπη αλαζονεία σου καλύπτεται η ανασφάλειά σου, την οποία αντί να "θεραπεύσεις" με ανάπτυξη δύναμης, την εκτονώνεις με ανώνυμες επιθέσεις πληκτρολογίου. Ο καθείς και τα όπλα του, είπε ο ποιητής.

Τον Στάνλεϊ Πέην τον έχω διαβάσει, πλην όμως κατ' εσέ μάλλον εις μάτην. Σου συστήνω λοιπόν κι εγώ να διαβάσεις το βιβλίο "Ο εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα" του Γιοάν Σαπουτό (εκδόσεις Πόλις, μετάφραση Γιώργου Καραμπελιά), γιατί μάλλον θα δυσκολευτείς να βρεις το βιβλίο του Φόλκερ Λόζεμαν "Nationalsozialismus und Antike" (1977), μήπως και μπορέσεις να διευρύνεις το γνωστικό σου πεδίο και δι' αυτού την αντιληπτική σου ικανότητα (κοινά να ξεστραβωθείς, απλά εγώ το λέω πιο κομψά !).

Υ.Γ. Με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός οτι σκοτωνόμαστε μεταξύ μας λες και εμείς είμαστε αντίπαλοι ...... Ή μήπως είμαστε ;

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται πως είμαι αντίπαλος με κάθε διαστρεβλωτή της ιστορικής αλήθειας και με κάθε έναν που, εν καιρούς παγκοσμιοποίησης, υποστηρίζει μορ΄φες διαθνισμού (έστω και καμουφλαρισμένες μέσα από ένα ιμπεριαλιστικά αρχαιοπρεπές περιτύλιγμα).

Πρώτα απ όλα αν έχεις διαβάσει τον Πέην φαίνεται ότι δεν τον έχεις καταλάβει. Γράφει ο Πέην ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν η "πανάρχαιη κληρονομιά μας" και η απαγωγή ενός αρχαίου πολιτεύματος στην νεωτερτικότητα; Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον πλανήτη που να πιστέυει αυτή την ανοησία; Ότι μπορεί να αναγεννηθεί ένα σύστημα πόλης-κράτους στη μαζική, βιομηχανική κοινωνία της νεωτερικότητας; ¨Αλλο πράγμα τι επικοινωνιακό σχήματα χρησιμοποιεί η προπαγάνδα κάθε κινηματος και άλλο η ιστορική αλήθεια.

Δεύτερον για το ποιοι ήταν οι γεννήτορες της ιδεολογίας του εθνικισμού και για να διποαιστώσεις πόσο μεγάλη ανοησία είναι αυτό που πιστεύεις διάβασε αυτό: ZEEV STERNHELL, Ο ΑΝΤΙ-ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ ΩΣ ΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ, Πόλις, 2013.

Διάβασε και αυτό για να δεις ποιιοι δημιούργησαν το θεωρητικό υπόβαρθο στο οποίο πάτησε ο εθνικοσοσιαλισμός: https://www.politeianet.gr/books/9789605240073-herf-jeffrey-pek-panepistimiakes-ekdoseis-kritis-antidrastikos-monternismos-204219

Αν θες να δεις τις ιδεολογικές καταβολές του φασιστικού φαινομένου συνολικά: https://www.politeianet.gr/books/9786188502895-sternhell-zeev-exodos-i-fasistiki-ideologia-325618
Αλλά ξέχασα, ο εθνικοσοσιαλισμός είναι η "πανάρχαιη κληρονομιά" μας.